Készíts tésztát otthon!

Múlt héten a házi tejtermék készítésére agitáltunk titeket – most a házi tészta szekerét toljuk. Pár alapszabály betartásával a legfinomabb házi tésztát varázsolhatod az asztalra!

A házi tészta készítését állandó mumusként kísérti az a rosszindulatú pletyka, hogy időigényes, macerás és nehéz. Pedig egyik sem igaz, legalábbis nem ebben a formában. Valóban tovább tart, mintha a bolti zacskós társát zuttyantanánk a vízbe, és kicsit több takarítást igényel, mint ugyanez a művelet, sőt lehet, hogy picit gyakorolnunk is kell, az eredmény azonban mindenképpen kárpótol minket. A házi tészta ugyanis, bolti társával ellentétben, nem puszta köret. Annyira finom, hogy önmagában is isteni fogás lenne, egy pofonegyszerű szósszal feldobva pedig a legszürkébb hétköznapunkat is képes bearanyozni. Ha valakinek egyszer fene sok ideje van, na, meg egy adag kíváncsisága, készítsen el egy tál mákos tésztát ipari és házi tésztával. Egyszerűbb tésztaformákhoz még gépre sincs szükségünk – lebbencset, lasagne-, csusza- vagy kockatésztát, széles vagy vékony metéltet egy sima késsel is elintézhetünk. Ha pedig kedvet kapunk, szerezzünk be egy tésztakészítő gépet, így a bonyolultabb formákkal sem lesz gondunk!

Sajt, túró, tejföl: készítsd otthon! >>

Néhány tipp a tökéletes házi tésztához:

  • tésztakészítéshez mindig réteslisztet használjunk – sokkal finomabb szemcséi vannak, így a tésztánk is homogénebb lesz, és jóval vékonyabbra lehet nyújtani.
  • 10 dkg liszthez egy tojást és egy csipet sót számoljunk. Mivel egy átlagos tojás 50 grammos, kicsi vagy extra nagy tojás esetén lehet, hogy több, illetve kevesebb tojás kell.
  • Ha tojásmentes tésztát készítünk, durumlisztet vegyünk. Ezt csak vízzel kell keverni, 10 dkg liszhez kb. fél deci vizet számolva.
  • A liszet szitáljuk a munkafelületre, középre készítsünk mélyedést. Először egy villával dolgozzuk össze a tésztát, a széléről belefé haladva – ha kicsit összeállt, akkor kezdjük el kézzel gyúrni.
  • Ha egyszerre többet csinálunk, lefagyaszthatjuk vagy ki is száríthatjuk – a frissen gyúrt tészta ízét azonban csak akkor kapjuk meg, ha azonnal fel is használjuk.

A rovat korábbi receptjeit itt találod >>

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Támogatott tartalom

Fontos kiskapura figyelmeztet a bank – 30 fölött is van...

Az idei évben még a korábbi feltételekkel igényelhetik a családalapító házaspárok a babaváró hitelt, jövő évtől azonban változnak a feltételek. 2024-ben az átmenti szabályok szerint még a 30 és 41 év közötti nők esetében is van esély a kamatmentes hitelfelvételre – hívta fel a figyelmet Ginzer Ildikó, az MBH Bank sztenderd kiszolgálásért felelős üzleti vezérigazgató-helyettese.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Címlapról ajánljuk

További cikkek