Drasztikusan megdrágulhat a kenyér szeptemberre

Eddig soha nem tapasztalt drágulás várható a kenyereknél, az okot az alapanyagok és a munkaerő árának növekedésében kell keresni.

A gabonatőzsdei rekordok, a feldolgozóipar költségemelkedése, a munkaerő és a szállítás drágulása miatt őszre akár 400 forint fölé is mehet egy kiló kenyér ára, indokolja a kenyér drágulásának okát a Népszava.

A 400 forintot is meghaladhatja a kenyér ára szeptemberben

Lakatos Zoltán, a Magyar Pékszövetség alelnökének nyilatkozata szerint a malomiparnak már augusztusban emelnie kellett a liszt árát a gabonadrágulás miatt, amelynek összege szeptemberben várhatóan még tovább fog emelkedni. A liszt áremelkedése éves szinten a 20 százalékot is megközelítheti.

A kenyér ára az idei év első felében nagyjából 8-10 százalékkal emelkedett, a kilós fehér kenyér ára átlagosan 30 forinttal nőtt az előző évhez képest, ezzel kis híján megközelítve a 400 forintot. Ősszel további drágulás várható, a fehér kenyér kilós ára pedig meg is haladhatja majd a 400 forintot.

A liszt drágulásával főleg a kisebb pékségek járhatnak rosszul, melyeknek száma az elmúlt években rohamosan csökken. Lakatos Zoltán szerint az ágazat működését az könnyíthetné meg, ha a kenyér bekerülhetne a kedvezőbb, 5 százalékos áfakörbe.


Ezek a hírek is érdekelhetnek:

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

További cikkek