Drasztikusan megdrágulhat a kenyér szeptemberre

Eddig soha nem tapasztalt drágulás várható a kenyereknél, az okot az alapanyagok és a munkaerő árának növekedésében kell keresni.

A gabonatőzsdei rekordok, a feldolgozóipar költségemelkedése, a munkaerő és a szállítás drágulása miatt őszre akár 400 forint fölé is mehet egy kiló kenyér ára, indokolja a kenyér drágulásának okát a Népszava.

A 400 forintot is meghaladhatja a kenyér ára szeptemberben

Lakatos Zoltán, a Magyar Pékszövetség alelnökének nyilatkozata szerint a malomiparnak már augusztusban emelnie kellett a liszt árát a gabonadrágulás miatt, amelynek összege szeptemberben várhatóan még tovább fog emelkedni. A liszt áremelkedése éves szinten a 20 százalékot is megközelítheti.

A kenyér ára az idei év első felében nagyjából 8-10 százalékkal emelkedett, a kilós fehér kenyér ára átlagosan 30 forinttal nőtt az előző évhez képest, ezzel kis híján megközelítve a 400 forintot. Ősszel további drágulás várható, a fehér kenyér kilós ára pedig meg is haladhatja majd a 400 forintot.

A liszt drágulásával főleg a kisebb pékségek járhatnak rosszul, melyeknek száma az elmúlt években rohamosan csökken. Lakatos Zoltán szerint az ágazat működését az könnyíthetné meg, ha a kenyér bekerülhetne a kedvezőbb, 5 százalékos áfakörbe.


Ezek a hírek is érdekelhetnek:

Címlapról ajánljuk

Így készítsd el otthon a kínai kifőzdék gyöngyszemét, a gong...

Szégyen, nem szégyen, időnként mindannyian betérünk egy-egy ázsiai büfébe, hogy gyors komfortkaja gyanánt vegyünk egy kis adag csirkét rizzsel. Persze mindenkinek más a kedvence: ki a szezámos csirke, ki az édes-savanyú rajongója, vannak tofu- és bambuszrügyfanok, és ott vannak az olyan mindig megbízhatóan egyforma fogások, mint a mogyorós csirke, azaz a gong bao. Na, most azt mutatjuk meg, hogyan készíthetitek el házilag, autentikus módon!

Rosanics Petra

5 kockás abroszos óbudai vendéglő, ahol a Krúdy-nosztalgia ma is...

A Krúdy-év emlékezetes volt. 2013-ban reflektorfénybe került Óbuda vendéglátása, az ihletadó pedig az író születésének 135. és halálának 80. évfordulója volt. Ekkor még több legendás hely működött a Krúdy-negyedben: egy évre rá zárt be a Lajos utcai Régi Sipos Halászkert, aztán a Mókus Söröző, majd a Fő téri Új Sipos is. A kultikus vendéglői negyed fénye mára kissé elhalványult, pedig most is van hová mennünk, ha egy kis vendéglői nosztalgiára vágyunk. 5 jó helyet ajánlunk Óbuda szívében!

Nosalty

További cikkek

Így gondozzuk helyesen az aloe verát

Az aloe vera egy igen sokoldalú növény, amit mind a gyógyászatban, mind a szépségápolásban már hosszú évszázadok óta használnak. De hogyan tarthatjuk életben a négy fal között, hogy mi is élvezhessük az előnyeit anélkül, hogy boltba vagy drogériába kellene rohannunk a belőle készült termékekekért?