Így szünteti meg a gyümölcsök és zöldségek szezonalitását a Lidl és az Aldi

A modern gazdaságnak sok érdekes hozadéka van, az egyik ilyen például a szezonalitás háttérbe szorulása. A kínálat szinte már folyamatosan állandó, télen is kapunk paradicsomot, nyáron sütőtököt. Egyes boltok élen járnak ebben a szezontól független ellátásban, például a Lidl és az Aldi is.

A szezonális zöldségek és gyümölcsök beszerzése egy örökös harc: van, hogy decemberben szeretnénk lecsót és júliusban frissen facsart narancslevet. A G7 felmérése most rámutatott, hogy néhány diszkont, nevesen az Aldi és a Lidl szépen-lassan „eltörlik” az idényeket azzal, hogy nagyjából azonos áron tudjuk náluk megvenni a szezonális zöldségeket és gyümölcsöket, évszaktól függetlenül.

Nyári narancs, téli paradicsom: „megszüntetik” a szezonalitást a Lidl és az Aldi polcain

Bármikor kapható gyümölcsök

Egyes esetekben a diszkontáruházak már teljesen megszabadultak a szezonalitást követő áringadozástól. Ami régen igaz volt – miszerint a nyáron termő zöldségek, gyümölcsök drágábbak télen és fordítva – ma már nem feltétlenül az.

A banán ára például egész évben stagnál, ahogy a sárgarépáé és a krumplié is. Ezek esetében csak nagyon minimális változás figyelhető meg évközben.

Gyümölcsök közül az alma sem érzi meg az évszakok váltakozását, az áruházak képesek nagyjából azonos áron kínálni egész évben.

A jelenség okai valószínűleg az egyre fejlődő tárolási körülmények és az importálás körül keresendők. Ez teszi lehetővé, hogy az ellátás egész évben folyamatos, az ár pedig stabil.

Kitartóan szezonális zöldségek

Persze továbbra is vannak olyan termékek, amiket nehéz (szinte lehetetlen) kivonni a szezonalitás igája alól. Ezek még a boltokban is erőteljes áringadozásnak vannak kitéve.

A paradicsom, paprika és a narancs klasszikus példák erre, azonban a fehérrépa is elég irracionálisan viselkedik, ha az áráról van szó. Nyilván a dinnye is nyáron a legolcsóbb, a hideg hónapok alatt nem fogunk belőle találni egyik polcon sem.

A szezonális vásárlás előnyei

Attól még, hogy valami egész évben kapható, nem jelenti azt, hogy ugyanolyan finom is lesz. Ha szezonálisan vásárolunk, egyrészt olcsóbban is megúszhatunk egy áruházi kört, de ennél sokkal fontosabb, hogy a kosarunkban kikötő zöldségek és gyümölcsök is egészségesebbek lesznek.

Frissen, az adott idényben leszedve több tápanyag marad a zöldségekben. Ha sokáig egy hűtőházban vagy raktárban állnak, veszítenek tápértékükből.


Hírek a vásárlás világából:

Forrásunk volt

Hozzászólások

Címlapról ajánljuk

További cikkek