Mi lesz veled, sonka, tejföl? – Újabb drágulás a láthatáron, szinte minden élelmiszert érint

A takarmányok globálisan tapasztalható drágulása miatt nemcsak Magyarországon, de az egész világon tapasztalható lesz a hús- és tejtermékek drágulása.

Újabb drágulásra számíthatunk a jövőben - derül ki a Napi.hu cikkéből. A takarmányok árának 30-50 százalékos emelkedésének eredményeképpen a hús- és tejtermékek ára is várhatóan nőni fog. Mint az a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara közleményéből kiderül, a takarmány drágulása miatt megnőtt az állattenyésztők önköltsége, ez a megnövekedett költség pedig a hús- és tejfeldolgozókra is áttevődik.

Az ágazatban dolgozó hazai szervezetek szerint a közeljövőben világszerte, így Magyarországon is fokozatosan, de emelkedni fognak a tejtermékek és a húsok kiskereskedelmi fogyasztói árai, a fokozatos emelkedés pedig tartós dráguláshoz fog vezetni, ugyanis ekkora mértékű költségnövekedés nem tud eloszlani a termékpályák szereplői közt. A feldolgozókat is érintő energiahordozó, üzemanyag, illetve az árfolyam miatti költségnövekedés tovább súlyosbítja a helyzetet - derül ki a NAK közleményéből.

A Napi.hu írása szerint az állattenyésztést valamint a hús- és tejfeldolgozást a sertéspestis, a pár hónapja ismét feltűnt baromfiinfluenza és a koronavírus-járvány is komoly nehézségek elé állította. A takarmány árának növekedése az állattenyésztőket és a vágóhidakat is terheli nemcsak országos, de nemzetközi szinteken is, a sertéstenyésztésben élen járó Németországban is drasztikusan emelkedtek az élőállatárak az elmúlt időszakban.


Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Hozzászólások

Címlapról ajánljuk

További cikkek