Még drágább lesz a kenyér jövőre

Folyamatosan emelkedik a kenyér ára, a drágulás pedig jövőre tetőfokára hághat.

Drágul a búza, ennek következményeképp a kenyér ára is emelkedik, az Index cikke szerint pedig jövőre sem lesz árcsökkenés, sőt, 2022-ben még többe fog kerülni a kenyér.

400 forint felett a kenyér ára

A gazdasági lap és a Központi Statisztikai Hivatal szeptemberi inflációs jelentéséhez kapcsolódó fogyasztói átlagár-táblázat szerint lassan bár, de egész évben folyamatosan emelkedett a kenyér ára, és éppen hogy nem érte el a 400 forintot.

Az árnövekedés tisztán látható. A fehérkenyér kilója januárban még átlagosan 374 forint volt, szeptemberben viszont már 399 forintba került egy vekni. A lisztáremelés hatása októberben mutatkozott meg a kenyerek árában, így könnyen lehet, hogy több helyen akár 400 forint felé is emelkedett a kilónkénti ár. Az Index cikke szerint hosszabb távon újabb emelésre készülhetnek a pékek.

Septe József, a Magyar Pékszövetség elnökének előrejelzései szerint januárban ismét emelkedik a liszt ára. Az Agrárközgazdasági Intézet Piaci Árinformációs Rendszere szerint a párizsi árutőzsdén (Matif) tonnánként 99 996 forintos fronthavi áron jegyezték a héten az étkezési búzát, míg a fekete-tengeri búzára 97 153 forintos áron kötöttek üzletet a chicagói árutőzsdén, a belföldi előállítású búzával 84,6 ezer forintos tonnánkénti áron üzleteltek. A határidős jegyzések alapján jövőre sem várható érdemi árcsökkenés.

Forrásunk volt.


Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

További cikkek