Meglepő haszna lehet a kávézaccnak a jövőben

Nem, ezúttal nem a virágföldbe szórjuk a kávézaccot, egy olasz kutató ennél sokkal különlegesebb dologra jött rá, amely óriási segítséget nyújthat szennyezett vizeink megtisztításában.

Despina Fragouli, a genovai Olasz Műszaki Intézet munkatársa arra jött rá, hogyan lehet a kávézaccból olyan filtert készíteni, ami kiszűri a vízből a bele nem illő szennyeződéseket. Bár a kávézaccot takarmányként, trágyaként és bioüzemanyagként is lehet hasznosítani, a Velvet cikkéből kiderült, hogy a zaccban lévő vegyi anyagok, úgy mint a cellulóz, a polifenolok vagy zsírsavak képesek megkötni a vízben található nehézfém-szennyeződéseket.

Hasznosabb a zacc, mint gondolnánk!

A kutató a zaccból cukor és szilikon hozzáadásával készített olyan, szivacsos szerkezetű, puha anyagot, amely úgy tudja átengedni a vizet, hogy közben képes felfogni a vegyi anyagokat.

Az eddigi tapasztalatok alapján a zaccfilter állóvízben a leghatékonyabb, az kísérletben szereplő tartályvízből ugyanis 30 óra alatt a fémionok 99 százalékát sikerült kiszűrni. Folyóvízből 50-60 százalékos hatékonysággal sikerült kiszűrni a vegyi anyagokat.

Fragouli itt még közel sem tervezi abbahagyni a szűrő fejlesztését, célja, hogy a zaccfilter legyen a leghatékonyabb és egyben legkörnyezetbarátabb megoldás a higany- és ólomszennyezés visszaszorítására.


Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Címlapról ajánljuk

8 szemkápráztató szobanövény, ami hipp-hopp hatalmasra nő

Nem kell profinak lenned a kertészkedésben, és nem kell díjnyertes szobanövény-kollekcióval rendelkezned ahhoz, hogy életben tudd tartani a növényeidet. Szerencsére számos olyan fajta létezik, amely nem igényel szigorú gondozási tervet. Sőt, egy kis odafigyelés is elegendő nekik, hogy hipp-hopp megnőjenek!

Nosalty

Süss dilis külsejű spárgatortát, ha nem szereted a megszokottat

Egészen meghökkentő kinézetű spárgatorta készült a Nosalty, ezen belül is Flóra konyhájában, megkoronázva ezzel tavaszi zöldséghercegnőnk szezonját. Gyorsított, leveles tésztás quiche-szerű tojásos-sajtos alapból meredeznek a blansírozott-sült spárgák, ráadásul viszonylag gyorsan el is készülhetünk a recepttel!

Nosalty

További cikkek