A 6 legszebb nosztalgikus kávéház Budapesten, ha nem specialty kávé a vágyad

Izgalmas gasztrohelyek százaival tartjuk a lépést a világ fősodrával. Budapest romantikája és bája azonban a reformkori és századfordulós építészetében, ekkorról fennmaradt emlékeiben is rejlik. A leghangosabb sikert a New York Kávézó aratta, amelynek bejáratában olykor mind a mai napig sorok állnak, hogy az idelátogatók részesülhessenek az élményből. Lesd meg, mi melyik klasszik kávéházat ajánljuk a fővárosban, ha autentikus kávéra és süteményre vágysz!

Ha épp nem egy gyors kávéért ugranánk be egy helyre, hanem ráérünk beülni, és csak úgy sütizni, koktélozni vagy épp villásreggelizni, ezeket a helyeket ajánljuk. 6 budapesti kávéház következik, ahol egy kicsit meghajlik a tér és idő, és beszippant a múlt:

Régi pompájában és újra jó konyhával vár a Centrál

Nagy eséllyel minden városlakónak vannak vegyes tapasztalatai a Ferenciek teréhez közeli Centrállal. Több korszak és tulajdonosváltás után a mai állapotát örömmel üdvözöljük: a szecessziós beltér ragyog, a kiszolgálás kifejezetten udvarias, élő zene adja meg a hangulatot, mi pedig egy cappuccino és egy szelet Sacher-torta mellett épp úgy elmerenghetünk azon, vajon hol ülhettek a Nyugat nagy írói, költői, mint a “vegán brunch tower” mellett. Az új vezetés óta sokat erősödött a konyha, érdemes kipróbálni. 1887 óta a belváros része.

Centrál / forrás

Centrál Grand Café

Budapest V. kerület, Károlyi utca 9.

Hárfaszó mellett a Zsolnay Kávéházban

A Zsolnay nem csak fantázianév: a kávéház számára egyedileg készített és mintázott Zsolnay-porcelánok desszerttányérokon és csészékben szolgálnak fel a kávéházban. A több mint 100 éves vendéglátóhely egykor, a századelőn a Britannia Hotel része volt, ma pedig a Radisson Blu Béke Hotel működteti, de a szállodai közeg nem jelenti azt, hogy a szállóvendégeket várnák a kávéházba. Sőt, nagyon is fontos lenne, hogy a magyar vendégkör ismét magáénak érezze az évszázados létesítményeket, akárcsak egy délutáni teázás és süteményezés erejéig is. A Zsolnay igazán korán várja már az üzleti vagy családi reggelire érkezőket: 7 órakor nyitnak, és éjjel 11-kor zárnak.

Zsolnay / forrás

Zsolnay Kávéház

Budapest VI. kerület, Teréz krt. 43.

 A Gerbeaud 160 tortát a 166. születésnapon is imádjuk

“A” Gerbeaud nélkül nem lehetne kerek ez a cikk. 2018-ban ünnepelték a 160. születésnapjukat, amit méltón koronázott meg a csupacsoki Gerbeaud 160 nevezetű torta. A legendás belvárosi cukrászda és patinás kávéház története nem Gerbeaud Emillel, hanem Kugler Henrikkel kezdődött, és mind a mai napig tart. Ikonikus a sósmogyoró-barack szeletük, a dobostortájuk, a macskanyelv és a konyakos meggy – ez utóbbiakat egy magyar embernek sem kell bemutatni, és annál izgalmasabbak a turisták számára. A Gerbeaud egy fogalom, a békeidők velünk maradt kor- és szemtanúja, egy szép Budapest emlékének őrzője, a cukrászatuk pedig abszolút halad a korral!

Gerbeaud / forrás

Gerbeaud Kávéház

Budapest V. kerület, Vörösmarty tér 7-8.

Így teljes a Bartók Béla út: Hadik

A nyugatos írók-költők crème de la crème-je nemhogy a Hadik állandó vendégei voltak, hanem szinte hazajártak ide. Karinthy Frigyes és szerelme, Bőhm Aranka, Kosztolányi Dezső, Móricz Zsigmond, Déry Tibor időzött a Hadik falai között, Karinthy képmása a logóban is szerepel. A Hadik szerencsére ápolja a kulturális hagyományokat is, a (tőle elkülönülten, mégis “benne” működő) Szatyor Bár és Galéria a romkocsmák stílusát ötvözi a kortárs független galériák világával, és irodalmi, művészeti estek helyszíne is a Hadik. Nyüzsgő élet jellemzi a közel 120 éve először megnyitott helyet, és habár nem elsősorban a gasztronómiai értéke miatt jegyzett helyszín, a hangulata és a miliő idevonzza a vendégeket.

Hadik / forrás

Hadik Kávéház

Budapest XI. kerület, Bartók Béla út 36, 1111

Falatozz velünk:

Anno 1898: nosztalgia a Művész Kávéházban

Egy velünk élő klasszikus, amely nélkül szomorúbb lenne az Andrássy út. A Szenes-palota neoreneszánsz épületében megnyitott kávéház és cukrászda Kis-Gerbeaud-ként üzemelt, ezután lett Művész Cukrászda, majd Művész Kávéház. Ide akkor is jó beülni, ha tény, nem tartja a lépést a vendéglátás új korszakának elvárásaival. Az ódon falak között, a tonettszékekkel körülvett kis asztaloknál mégis jó helyet foglalni, és kikérni egy szelet süteményt. A nagy író, Mándy Iván törzsasztalának helye mind a mai napig megvan a Művészben.

Művész / forrás

Művész Kávéház

Budapest VI. kerület, Andrássy út 26.

Jöjjön el a liget reneszánsza: Városliget Café

A Városligeti-tó méltatlanul ritkán jut eszünkbe, ha szeretnénk beülni valaha – pedig a Robinson étterem és a Gundel is két erős érv a lokáció mellett. A korcsolyaszezonnak vége, a (szó szerint) minden ízében felújított Városliget Café viszont egész évben várja – nem csak a turistákat. Egyik fő specialitásuk a Tafelspitz, magyarul tányérhús, avagy a húsleves java, amiből  több fogás kitelik. A daragaluskával bélelt levesen kívül velõscsontot kapunk pirítóssal és fokhagymával. Fő fogásként pedig a főtt marhahúshoz almás tormát, pirított krumplit, meggymártást (!) vagy spenótot is kérhetünk. Esténként és hétvégén napközben is élő zene kíséretében időzhetünk itt.

Városliget Café / forrás

Városliget Café & Restaurant

Budapest XIV. kerület, Olof Palme sétány 6.

Szerző: Haranghy Orsi

Címlapkép: Zsolnay / forrás

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Étteremajánlóban nincs hiány nálunk:

Címlapról ajánljuk

További cikkek