A kávé sokak mindennapjainak része, és akár napi többször is bögrébe, csészébe kerül ilyen-olyan formában. Felmerülhet a kérdés, hogy a kotyogós, a török kávé, az instant, a filteres vagy éppen a presszó a legegészségesebb elkészítési mód? Olvass tovább, és már mondjuk is!

Tényleg káros az instant kávé?
Azt már tudjuk, hogy cukor nélkül, feketén a legegészségesebb a kávé, de arról nem volt szó korábban, hogy melyik kávéfajta a legegészségtelenebb. Sok olyat olvasni, hogy az instant kávéval jobb vigyázni, mert akrilamidtartalma nem tesz jót az egészségünknek, többek között esetleges rákkeltő hatása miatt, sőt, károsan hathat az idegsejtekre és a férfi reproduktív rendszerre is.
A szakértő véleménye
Táplálkozási szakértők szerint az instant kávéban igen kicsi az akrilamid mennyisége, ugyanis körülbelül 2-4 gramm port használunk egy csésze kávé elkészítéséhez, ami azt jelenti, hogy egy csésze csak 0,36 mikrogramm akrilamidot tartalmaz.
Ha napi 5 csészével is fogyasztanánk, még akkor is csak 7,5 mikrogrammot vinnénk be a vegyületből. Az biztos, hogy az instant kávénak kétszer annyi az akrilamidtartalma, mint az őrölt kávénak, így aki biztosra szeretne menni, az inkább mellőzze az instant kávét.
A táplálkozási szakember azt is hangsúlyozza, hogy a mértékletesség a legfontosabb. A túlzott kávéfogyasztás, függetlenül annak fajtájától, negatív egészségügyi következményekkel járhat.
Még több hasznosság csak egy kattintásra: