A szakértők szerint ezzel a kávéfajtával ártunk a legtöbbet magunknak

A kávéfogyasztás sokak reggeli rutinjának elengedhetetlen része. Na de a rengeteg kávéfajta közül melyiket részesítsük előnyben? És vajon melyik rejti a legnagyobb egészségügyi kockázatot?

A kávé sokak mindennapjainak része, és akár napi többször is bögrébe, csészébe kerül ilyen-olyan formában. Felmerülhet a kérdés, hogy a kotyogós, a török kávé, az instant, a filteres vagy éppen a presszó a legegészségesebb elkészítési mód? Olvass tovább, és már mondjuk is!

Kávéfőzés
A szakértők szerint ezzel a kávéfajtával ártunk a legtöbbet magunknak

Tényleg káros az instant kávé?

Azt már tudjuk, hogy cukor nélkül, feketén a legegészségesebb a kávé, de arról nem volt szó korábban, hogy melyik kávéfajta a legegészségtelenebb. Sok olyat olvasni, hogy az instant kávéval jobb vigyázni, mert akrilamidtartalma nem tesz jót az egészségünknek, többek között esetleges rákkeltő hatása miatt, sőt, károsan hathat az idegsejtekre és a férfi reproduktív rendszerre is.

A szakértő véleménye

Táplálkozási szakértők szerint az instant kávéban igen kicsi az akrilamid mennyisége, ugyanis körülbelül 2-4 gramm port használunk egy csésze kávé elkészítéséhez, ami azt jelenti, hogy egy csésze csak 0,36 mikrogramm akrilamidot tartalmaz.

Ha napi 5 csészével is fogyasztanánk, még akkor is csak 7,5 mikrogrammot vinnénk be a vegyületből. Az biztos, hogy az instant kávénak kétszer annyi az akrilamidtartalma, mint az őrölt kávénak, így aki biztosra szeretne menni, az inkább mellőzze az instant kávét.

A táplálkozási szakember azt is hangsúlyozza, hogy a mértékletesség a legfontosabb. A túlzott kávéfogyasztás, függetlenül annak fajtájától, negatív egészségügyi következményekkel járhat.

Forrásunk volt.


Még több hasznosság csak egy kattintásra:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...