A szakértők szerint ezzel a kávéfajtával ártunk a legtöbbet magunknak

A kávéfogyasztás sokak reggeli rutinjának elengedhetetlen része. Na de a rengeteg kávéfajta közül melyiket részesítsük előnyben? És vajon melyik rejti a legnagyobb egészségügyi kockázatot?

A kávé sokak mindennapjainak része, és akár napi többször is bögrébe, csészébe kerül ilyen-olyan formában. Felmerülhet a kérdés, hogy a kotyogós, a török kávé, az instant, a filteres vagy éppen a presszó a legegészségesebb elkészítési mód? Olvass tovább, és már mondjuk is!

Kávéfőzés
A szakértők szerint ezzel a kávéfajtával ártunk a legtöbbet magunknak

Tényleg káros az instant kávé?

Azt már tudjuk, hogy cukor nélkül, feketén a legegészségesebb a kávé, de arról nem volt szó korábban, hogy melyik kávéfajta a legegészségtelenebb. Sok olyat olvasni, hogy az instant kávéval jobb vigyázni, mert akrilamidtartalma nem tesz jót az egészségünknek, többek között esetleges rákkeltő hatása miatt, sőt, károsan hathat az idegsejtekre és a férfi reproduktív rendszerre is.

A szakértő véleménye

Táplálkozási szakértők szerint az instant kávéban igen kicsi az akrilamid mennyisége, ugyanis körülbelül 2-4 gramm port használunk egy csésze kávé elkészítéséhez, ami azt jelenti, hogy egy csésze csak 0,36 mikrogramm akrilamidot tartalmaz.

Ha napi 5 csészével is fogyasztanánk, még akkor is csak 7,5 mikrogrammot vinnénk be a vegyületből. Az biztos, hogy az instant kávénak kétszer annyi az akrilamidtartalma, mint az őrölt kávénak, így aki biztosra szeretne menni, az inkább mellőzze az instant kávét.

Jegeskávé

Egy pofonegyszerű trükk a szép, réteges jegeskávéhoz. Mert egy jó jég-tej-kávé arányú italnál kevés dolog esik jobban a koffein szerelmeseinek, minimális precizitással pedig igazi ...

Kávés semifreddo

Indítsd jeges finomsággal a napot, készíts házilag krémes, kávés parfét, amit a nagy hőségben akár már reggel is kanalazhatsz a reggeli kávé helyett.

Banános kávé

A kávét manapság már rengeteg mindennel lehet keverni, például tonic vagy narancslé. Mi most egy banános verziót próbáltunk ki, ami nyárra akár egy desszertként is megfelelő.

A táplálkozási szakember azt is hangsúlyozza, hogy a mértékletesség a legfontosabb. A túlzott kávéfogyasztás, függetlenül annak fajtájától, negatív egészségügyi következményekkel járhat.

Forrásunk volt.


Még több hasznosság csak egy kattintásra:

Legújabb receptek

Red velvet csigák

A red velvet, azaz vörösbársony több formát is ölthet a cukrászat világában. Ha épp nem tortaként, muffinként vagy pohárkrémként csábít, csigává is változhat. Az alábbi recept ...

Vegán fánk

Farsang idején bevett étel a fánk, és hogy senki ne maradjon ki belőle, most hoztunk egy vegán verziót. Sokféle fánk létezik, ez most egy egyszerű típus, amibe szúrtunk egy lyukat és ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...