„Csakis szívvel, lélekkel lehet finom ételeket az asztalra varázsolni" – interjú Kard Éva "Gizi"-vel, a HÚSBAVÁGÓ receptverseny különdíjasával

A Nosalty-közösség nem lenne ugyanaz fáradhatatlan házi szakácsai nélkül, akik minden héten újabb receptekkel rukkolnak elő, ezzel is színesítve az oldalt. Ennek a lelkes csapatnak az egyik tagja Kard Éva "Gizi", aki HÚSBAVÁGÓ receptversenyünkön különdíjat nyert citromos-bazsalikomos patisszonkrémlevesével. Ő mesél most nekünk otthonról, konyháról és főzésről.

Kérlek, mutatkozz be pár szóban!

Kard Éva vagyok, egy Duna menti kisvárosban élek a férjemmel. A főzés szinte szenvedélyemmé vált, szeretem a hagyományos ételeket, de szívesen próbálok ki számomra új dolgokat is. A becenevem Gizi, így nem is volt kérdés számomra, amikor 13 évvel ezelőtt útjára indítottam a blogomat, hogy „Gizi-receptjei” névvel fog megjelenni.

Kard Éva "Gizi"

Mit jelent számodra a főzés?

A főzés számomra öröm, és a mindennapjaim meghatározója. Minden percét élvezem annak, ahogy a legegyszerűbb nyersanyagokból egy-egy finom étel elkészül.

Kitől tanultál meg főzni?

A Nagymama és az Édesanyám is remek szakács volt, nagyon finom ételeket főztek, süteményeket sütöttek, és én gyerekként mindig ott sertepeltéltem körülöttük. Így igazán jó tanítómestereim voltak, tőlük tanultam meg a különböző technikákat, és tőlük örököltem a sütés-főzés szeretetét.

Milyen gyakran és kinek főzöl?

Mivel minden nap főzök, így a főzés meghatározza a napjaimat, és el sem tudnám képzelni nélküle az életemet.

Napi szinten a férjemnek főzök, de sokszor látom vendégül a barátainkat is egy-egy finom ebédre vagy éppen vacsorára. Nincs nagyobb öröm számomra, mint amikor mindenki jóízűen falatozik.

Mi inspirál leginkább a főzésben?

A főzésben leginkább az inspirál, hogy a családom, barátaim szívesen ülnek le az asztalhoz falatozni, valamint a blogom látogatói szívesen elkészítik az ott található ételeket. Nagyon örülök, amikor egy-egy köszönő levelet kapok, mint például: „köszönöm elkészítettem az ételt, és nagyon ízlett a családnak”.

Vagy éppen ünnepek idején: „nálunk idén is Gizi-menü készül és kerül az ünnepi asztalra”. Az ilyen visszajelzések mindig energiával töltenek fel, és arra inspirálnak, hogy még több új étel készüljön a kis konyhámban.

Mennyire szeretsz kísérletezni új ízekkel?

Kezdő háziasszonyként szinte csak az otthonról hozott egyszerű, magyaros ételeket főztem. Persze mindegyik finom volt, de egy idő után kezdett egyhangúvá válni számunkra. Így elhatároztam, hogy új hozzávalókat és ízeket fogok kipróbálni, és elkezdtem kísérletezni.

Volt, hogy nem úgy sikerült, mint szerettem volna, de nem adtam fel, és a mai napig is szívesen próbálok ki számomra új dolgokat. Az egyik ilyen például a zöldfűszeres zabkása kakukkfüves pirított gombával receptje volt, és nagyon finomra sikerült.

Mennyire áll közel hozzád a húsmentes étkezés?

Igen közel áll hozzám a húsmentes étkezés, annak ellenére, hogy azért napi szinten hús is kerül az asztalunkra, a férjem szerint ugyanis csakis hússal lehet jóllakni. Én viszont úgy gondolom, hogy egy húsmentes étel is lehet nagyon finom és laktató. Így aztán az utóbbi időben egyre többször főzök magamnak húsmentes ételeket, tésztákat, sok-sok zöldséggel.

Mi a mottód a konyhában?

Az ételek elkészítéséhez nemcsak kiváló alapanyagra, de teljes odaadásra is szükség van. Csakis szívvel, lélekkel lehet finom ételeket az asztalra varázsolni.

Mi az az étel, amivel mindig lenyűgözöd a vendégeket/családot?

Erre a kérdésre kicsit nehéz válaszolni, mert a családom és a vendégeim is mindenevők, és nagyon szeretik, amit főzök. Nagy kedvenc például a nagyon egyszerű tejfölös krumpligombóc leves, a sajtos-rakott hús, de a kolozsvári töltött káposztának sem tudnak ellenállni, és még sorolhatnám.

Milyen tanácsod van a kezdő otthoni szakácsoknak?

A kezdő otthoni szakácsoknak azt tudnám tanácsolni, hogy nyugodtan merjenek nekiállni főzni, és ne szegje kedvüket, ha netán elsőre nem is sikerül tökéletesre egy-egy étel, mert mint tudjuk „ a gyakorlat teszi a mestert”.

Merjenek számukra esetleg új alapanyagokat, ízeket kipróbálni. Használjanak bátran egyszerre többféle fűszert, persze azért mértékkel, egyszerre csakis keveset, mert hozzáadni még lehet, de elvenni sajnos már nem. Kísérletező kedvükért, kitartásukért pedig a családjuktól begyűjthetik majd a dicsérő szavakat.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Még több interjút olvashatsz itt:

Hozzászólások

Címlapról ajánljuk

További cikkek