Így lesz tökéletes állagú a jázminrizs

Az egyik legfinomabb, és árban is igencsak kiemelkedő rizsféle a jázminrizs, ezért több szempontból is fontos, hogy ha megfőzzük, tökéletes legyen. Lássuk a tippeket!

A rizsfőzés tudománya mondhatni örök problémaforrás: ismerünk olyat, aki flambíroz, sous-vide-ál, posíroz, a rizsfőzést azonban, ha teheti, elkerüli. Vagy leég, vagy kemény marad, vagy szottyos lesz, vagy túl pergő, és bár mindenki hozza a nagyitól vagy anyától hozott technikákat, legtöbbször mégis becsúszik valami baki a folyamatba. Átmossuk? Lepirítsuk olajon? A sima fehérrizshez valóban több (dupla mennyiségű) víz kell, mint a basmatihoz vagy a jázminhoz, melyekhez csupán másfeles az ajánlott vízmennyiség?

Rizsköreteket itt találtok!

Most az utóbbi, azaz az illatos jázminrizs főzéséhez hoztunk pár tippet, hogy mindig szuper állagú legyen!

Így főzd tökéletesre a jázminrizst

3 hozzávalóra lesz szükség: vízre az átmosáshoz és a főzéshez, sóra (ízlés szerint) és persze jázminrizsre (a hosszúszenű a legismertebb fajtája, most erről lesz szó).

1.) Öblítsük le párszor friss vízzel a nyers rizst, amíg azt nem látjuk, hogy szinte átlátszó a víz, azaz lemosódott róla a keményítő.

2.) Tegyük fel a tűzhelyre a rizst, és forraljuk fel másfélszeres vízben.

3.) Fedjük le forrás után az edényt, vegyük kislángra, és így főzzük puhára a rizsünket. Ez kb. 15 perc.

4.) A fedőt hagyjuk rajta, és pároljuk kicsit a gőz alatt azután is, hogy lezártuk a lángot, kb. tíz percig.

Tipp: víz helyett használhatunk alaplevet is, hogy ízesebb legyen a rizsünk! Elektromos főzőedényben és rizsfőzőben is készíthetjük.

Jázminrizsből készüljenek mondjuk ők:

Forrásunk volt.


Még több konyhai tipp:

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Heti Menü – Húsos levesek és zöldséges főételek hete

A héten kivételesen minden nap eszünk húst, de persze bármikor kihagyhatjátok, ha úgy szeretnétek: ezúttal viszont nem a főétel, hanem a leves lesz gazdag-kiadós-húsos, hogy aztán levezessük a tele hasunkat egy zöldséggel teli főétellel és egy hozzá illő édességgel.