Meglepően egészséges Jamie Oliver kedvenc nasija

Jamie Oliver sem volt mindig az egészséges étkezés híve. Bár ma már elkötelezetten küzd azért, hogy az angol iskolákban tápanyagban, zöldségekben és gyümölcsökben gazdag ebédet kapjanak a gyerekek, régebben volt, hogy vele is elszaladt a ló. Mára azonban egy egészen extra nasi lett a kedvence!

Jamie Oliver ételei megkérdőjelezhetetlenül finomak, számos könyve bizonyította már, hogy az angol séf imád egyszerű, mégis színes, tápanyagban és vitaminokban gazdag alapanyagokkal dolgozni. Saját elmondása szerint viszont sokáig nem volt az egészséges táplálkozás híve, tavaly azonban életmódot váltott, és rövid idő alatt több mint 12 kilogrammot adott le.

Jamie Oliver sütit süt – fotó: Peter Kramer/NBC/NBC Newswire/NBCUniversal via Getty Images

Kevesebb húst kezdtem el enni, több zöldséget, odafigyeltem a rendes alvásra, és többet is mozogtam...Rövid idő alatt 12 kilogrammot sikerült leadnom úgy, hogy nem éheztem...Azelőtt sokkal többet ettem annál, mint amennyire szükségem lett volna

– többek között ezekről számolt be egy rádiós interjúban Jamie Oliver, aki azt is elmesélte, hogy szinte sosem értékelte a minőségi alvás fontosságát, ma már viszont ugyanakkor fekszik le, amikor 4 éves kisfia, és csak akkor kel fel este, ha valami fontos elintéznivalója akad.

Tengeri hínár, a kedvenc

Az életmódváltás új kedvenc rágcsálnivalókat is hozott magával a séf életébe. Jamie Oliver egy olyan zöldségért rajong, melyet – bár felénk nem megszokott – itthon is egyre több helyen lehet kapni: a tengeri moszatért, vagy más néven tengeri hínárért. A sztárszakács így nyilatkozott:

Azt hittem, hogy a tengeri hínár egy ilyen hippi cucc, de valójában már az őseink is ettek tengeri zöldségeket. Rengeteg jódot tartalmaz, és ez az egyik legtáplálóbb zöldség a világon. Olyan, mint a dinamit – rostok, tápanyagok, az összes ásványi anyag, ami benne van, segíti az emésztést –, hihetetlen.

Az ehető tengeri algáknak különböző fajtái vannak, amelyek mindegyike más-más egészségügyi előnyökkel jár, a gasztronómiában – és főleg az ázsiai konyhában a barna, a vörös, valamint a zöld alga ismertek, ugyanakkor számos, a szervezetre gyakorolt jótékony hatásuk miatt rengeteg étrend-kiegészítőben is találkozhatunk ezekkel az alapanyagokkal.

Japán hínársaláta egy kevés szezámmaggal

A tengeri alga jódban gazdag, hozzájárul a pajzsmirigyhormonok megfelelő működéséhez, megakadályozza a bőrproblémák kialakulását, segíti az emésztést, megakadályozza a magas vérnyomás kialakulását, és, ahogy Jamie Oliver is elmondta, segíti az emésztést.

Érdemes azonban odafigyelni a fogyasztására, főleg ha nasiként esszük, vagy ételekben fogyasztjuk: mint mindenben, a feldolgozott tengeri algában is sok lehet az adalékanyag. Az óceánok növekvő szennyezettsége azt is jelenti, hogy a tengeri moszatok felveszik a vízben található szennyeződéseket, köztük arzént, ólmot vagy szilíciumot. Tehát mint mindent, a tengeri algát is csak mértékkel érdemes fogyasztani.

Forrásaink voltak. Címlapkép: Facebook/Jamie Oliver


Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Címlapról ajánljuk

Tavaszi quiche-receptek

A quiche sokak receptrepertoárjában nem szerepel, ami nagy kár, ugyanis a francia pite kény és kedv szerint alakítható, igazítható mind a szezonhoz, mind a különböző igényekhez is. Jöjjön most pár tavaszi csoda!

Nosalty

További cikkek