Ízleld meg Indiát, ünnepeld a diwalit!

Az indiai gasztronómia és kultúra az egész világon híres! A hinduk „karácsonyát", a diwalit, még Nagy-Britanniában is jeles napnak tartják, és szerte a királyságban ünneplik.

Sokan hajlamosak elfelejteni, hogy karácsony keresztény ünnepe nem véletlenül esik egybe a pogány római szaturnália időpontjával, a téli napforduló környékével. Az ókori Rómában Szaturnusz isten ünnepén a fény sötétség feletti győzelmén örvendezett a nép táncos vigadalommal. A megváltó születésére való várakozás sötétségét szimbolizálja advent négy hete, és igen kifejező, hogy a téli napforduló környékére esik Jézus születésének ünnepe. Nem csoda, hogy a világ többi vallásában is megtalálható a karácsonynak megfeleltethető ünnep, elég csak a zsidó hanuka gyertyáira gondolni. Dél-Ázsia hindu, szikh és dzsain hívei a diwalival ünneplik, hogy győz a fény a sötétség felett, a tudás a tudatlanság, a jó a gonosz felett. A diwali jelképezi az újrakezdést, az új reményt, a barátságok és a jóakarat megerősítését.

A diwali időpontját a hindu naptár határozza meg, így a Gergely-naptár szerint minden évben máskorra esik október közepe és november közepe között, az idén november 13-án kezdődik. Az ötnapos fesztivál hivatalos ünnep többek között Indiában, Szingapúrban és Sri Lankán. Ázsia különböző vidékein eltérő legendák kapcsolódnak az ünnephez, de ez a néhány nap egységesen kiemelkedő fontosságú. Az ünnep egyik legfőbb szereplője Lakshmi, a jólét istennője – ezért sok üzletember szerencsésnek tartja a diwalit. Az ünnep neve szanszkrit eredetű, a „lámpasor” szóból ered. A diwali során apró olajmécseseket gyújtanak, melyek a jónak a rossz feletti győzelmét jelképezik, és a bőséget hozó Lakshminak is segítenek betalálni a házakba. A gonosz szellemeket petárdák hangjával igyekeznek elijeszteni. A diwali alkalmával a hívek új ruhát vesznek, és sok-sok édességet esznek baráti társaságban vagy családi körben.

A diwalit nemcsak Ázsia számtalan régiójának lakói ünneplik lelkesen, hanem a Nagy-Britanniában élő hívek is, akikhez egyre több érdeklődő laikus is csatlakozik. Illik kitakarítani, gyertyákkal és mécsesekkel díszíteni a házat. Az emberek főleg édességgel vagy aszalt gyümölcsökkel ajándékozzák meg egymást, és ünnepi vacsorát főznek. Sokszor tartanak nagyszabású tűzijátékot is. A diwalihoz kapcsolódva a brit receptoldalak a hagyományos indiai fogások (ilyen-olyan curryk, tikkák, kormák, bhajik és pakorák) mellett sok finom édességet is ajánlanak az ünnepre. A gulab jambu például kis fánkocskákat takar, melyeket ráadásul cukorszirupba áztatnak, majd pisztáciával és mandulával megszórva tálalnak. Ha pedig már nagyon tömény lenne az édes íz, egy kis chai teával öblíthetjük le a finomságokat.

Indiai ízmámor fillérekből! >>

Ünnepelj toffee apple-lel! >>

Isteni indiai receptekért kattints ide! >>

A rovat korábbi cikkeit itt olvashatod! >>

Hirdetés

Támogatott tartalom

Ha egyedi ízű, krémesen sós mártogatósra vágysz, ne keress tovább...

Kevés olyan sokoldalú sós mártogatós létezik a világon, mint az extrán krémes állagú, tökéletesen fűszerezett hummusz. A ropogós sárgarépától kezdve a puha pitatöredéken át egészen a szaftos grillkolbászig mindenféle földi jóval kombinálhatod a Fanan hummuszt, aminek most mind a 6-féle ízváltozatát leteszteltük!

Címlapról ajánljuk

További cikkek