Itt a nyár! Töltsünk zöldet!

Hogyan szerettessük meg gyermekeinkkel a zöldségeket? Például megtölthetjük minden földi jóval. Az édesanyák nagyon elszántak, és mindent kipróbálnak!

{node=141946}

Ismerkedés a zöldségekkel

Gyermekeinket féléves kortól kezdhetjük el szilárd táplálékkal etetni. Egyévesen már eljuthatunk, akár a sütőtökig, cékláig. Amint túljutunk a pürés korszakon, annyira megörülünk neki, hogy elfelejtjük ezeket a szuper tápláló és egészséges lehetőségeket. Gyakran a könnyebben elkészíthető, általunk is jobban kedvelt változatok irányába mozdulunk el, hiszen a család többi tagja is ezt fogyasztja.

Fotó: flickr - Vegetables by marcusjrobert

Két fontos teendő

Valószínűleg a paprikát, paradicsomot, hagymát – markánsabb ízviláguk miatt – nem fogadják majd kitörő örömmel gyerkőceink, ezért rajtunk múlik, hogy az életükbe nóvumként megjelenő zöldségeket is megszerettessük velük!

A jól bevált, már elfogadott zöldségek pedig semmi esetre ne kerüljenek „B” listára. Ne mondjunk le a babakedvencekről!

Török töltött burgonya

Az első nyár az alanyai tengerparton és éjszakában... örökké csodás emlék marad. Ott volt szerencsém először ehhez az ételhez egy kis gyorsétteremben, amit ha párom nem ajánlgat oly ...

Majorannás töltött gomba

Nagyon szép gombát találtunk az egyik üzletben. A töltött gomba volt az első gondolat, így ez lett a szombati ebéd. Jó rég csináltam már, mert elég nehéz megfelelő friss gombát ...

Töltött hagyma

Bár a meleg brokkolisalátánál időigényesebb köret, de megéri a fáradságot, nagyon finom. Sült csirkéhez, sertés-vagy marhahúsos ételek mellé kínálhatjuk. A recept szintén innen.

Töltött sütőtök

Tele vagyunk sütőtökkel. Komoly tárolási gondot okoz a mennyiség, amit nem olyan régen megvásároltunk, emiatt gyorsan meg kell enni. A legkülönfélébb felhasználási módokon agyalok, ...

Főzzük, süssük, pároljuk!

Ne főzzük túl, pároljuk agyon a zöldségeket! Öntsünk egy nagyobb lábasba kevés vizet és forraljuk fel. A tetejére helyezzünk akkora szűrőt, amelyet megtart az edény karimája. Ebbe tegyük a brokkolit, karfiolt, répát, és lefedve gőzöljük puhára.

Ne sózzuk, fűszerezzük túlzottan az ételeket! Hagyjuk meg a kicsiknek a lehetőséget, hogy saját ízük miatt szerethessék meg az egyes zöldségfajtákat.

Ha mindenképpen sütésre adjuk a fejünket, használjunk kevéske olívaolajat.

Töltött cukkini kölessel

Már régóta szemezgettem a kölessel, mint alternatív körethelyettesítővel, de sokáig nem vitt rá a lélek, hogy azt készítsek itthon. Most már tudom, kár volt halogatni az ezzel a ...

Töltött cukkinivirág

Végre valahára sikerült felhajtanom cukkinivirágot, legnagyobb örömömre nemcsak magát a virágot tehettem a kosaramba, hanem a zsenge bébicukkiniket is. Egyértelmű volt a sorsuk a ...

Töltsük meg a zöldségeket!

A legmutatósabbak, legkelendőbbek talán a töltött zöldségek. Bolognai vagy milánói spagetti szinte a legtöbb étterem gyermekmenüjében szerepel. Miért van ez így? Mert minden gyermek szereti. Töltsük meg ezzel a darálthusis raguval a zöldségeket. Használjunk hozzá pulykacombot, reszeljünk bele répát. Szórjunk rá jó sok sajtot, melyet, ha picit megpirítunk, az aprónép elfogadja és megszereti az ételt.

Arról nem is beszélve, hogy gyakran megmarad egy kis szósz, amelyet másnap – hiába főznénk hozzá friss tésztát – már nem kérnek a gyerekek. Ekkor jöhetnek a hűtőben fellelhető zöldek: cukkini, padlizsán, paprika. Hajrá!

{ GALÉRIA = title:T%C3%B6lt%C3%B6tt%20z%C3%B6lds%C3%A9gek, 1,2,3,4,5,6,7,8 }

Alternatívák zöldségtöltésre

Az is előfordul, hogy nincs otthon darált húsunk. Ekkor sem jövünk zavarba. A zöldségek közepéből kivágott részeket apróra szeljük, némi zsemlemorzsával, parmezánforgáccsal összemixeljük, és ezzel töltjük meg a paradicsomot, gombát, cukkinit, hagymát vagy paprikát.

Arról nem is beszélve, hogy nem csak sütve érdemes tölteni. Ha körözöttet, metélőhagymás vagy fokhagymás kencét készítünk, azt beletölthetjük sárga vagy piros kápia paprikába is. Hűtés után szeleteljük fel őket és a legszebb karikákat tegyük gyermekeink zsömléjére, tányérjába. Nemcsak a szemet gyönyörködteti, hanem nagyon finom is!

Jövő héten a jó idő beálltával megnövekedett számú gyermekzsúrok sztárételéről írok. Addig is töltsük a zöldségeket, ne adjuk fel a missziónkat!

Gréti

Legújabb receptek

Könnyű kráterszelet

Egy igazi magyar klasszikus, ami biztosan rengeteg születés- és névnapot, lagzit és egyéb ünnepet megédesített már: bizony, itt a kráterszelet. Puha kakaós piskótával, lágy ...

Piros pecsenyeburgonya

Így fest a legízesebb maradékmentés: a pecsenyék kisült zsírjával süthetjük pirosra és ropogósra a főtt krumplit, ami ezáltal a legellenállhatatlanabb köretté válik. Szinte ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...