Egy bizonyos étel rendszeres fogyasztása jótékony hatással van az inzulinrezisztenciában szenvedőkre, de még a vércukorszint szabályozásában is segít. Az ázsiai konyha különösen kedveli, és nálunk is egyre elterjedtebb a fogyasztása, azonban sokak nem kedvelik. Lássuk, miről van szó!
Több százmillió embert érint a 2-es cukorbetegség világszerte, aminek előszobája az inzulinrezisztencia. Ez még egy visszafordítható folyamat, ha szem előtt tartjuk a helyes táplálkozást. Az International Journal of Molecular Sciences folyóiratban közzétett kutatás szerint egy bizonyos alapanyag segíthet az inzulinrezisztencia megelőzésében és mérséklésében.
Ez pedig nem más, mint az ehető gombafajták jelentős része, köztük a csiperkegomba, a shiitake vagy éppen a laskagomba.
A gombákban lévő poliszacharidok, fenolos vegyületek, bioaktív vegyületek, vitaminok, ásványi anyagok és terpenoidok jó hatással vannak az IR-re, mert javíthatják az inzulinérzékenységet, és támogathatják az anyagcserét.
A legújabb kutatások szerint a bélrendszer egészsége kulcsszerepet játszik a testsúlytöbblet és a cukorbetegség kialakulásában is, a gombában lévő poliszacharid-rostok pedig pozitív anyagcsere-folyamatokat indíthatnak el a bélbaktériumok táplálásával
– mondta dr. Németh Zsuzsanna, a tanulmány első szerzője.
Ez azért fontos, mert ez a folyamat erősíti a bélhám védelmi rendszerét, valamint a tápanyagok lebomlását és felszívódását is. A poliszacharidok a cukrok és zsírok felszívódását mérséklik, ezzel pedig segítik a testsúlyszabályozást, ami nagyon fontos az inzulinrezisztencia megelőzésében és kezelésében.
Ezeket a cikkeket is szeretni fogod: