Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Ilyen volt az ex-First Lady, Michelle Obama konyhakertje

Az egykori elnökfeleség a Fehér Ház kertjében alakított ki veteményes kertet. Ilyesmire évtizedeken át alig akadt példa, csak remélni lehet, hogy valaki folytatja misszióját.

Michelle Obama az elnöki rezidenciából való távozása előtt is gondot fordított arra, hogy az utolsó simításokat is elvégezze a híressé vált kertben. „Remélem, hogy az utánunk következő családok is ugyanilyen odafigyeléssel fogják gondját viselni a kertnek, és ez a gyakorlat bekerül a Fehér Ház hagyományai közé” – mondta a 2017-ben hivatali posztjáról távozó Barack Obama elnök felesége, aki minden korábbi elképzelést túlszárnyalva 2009 tavaszán egy minden addiginál nagyobb veteményest hozott létre a Fehér Ház épületétől délre.

Az L-alakú, 100 négyzetméteres konyhakert teniszpályák szomszédságában kapott helyet; a közeli utcából rá is láthatnak az arra járók. A földterületen 55 zöldségféle termesztését kezdték meg, hogy aztán a beért termést felhasználják az Obama család és a Fehér Házba érkező vendégek ellátásához.

Többek között rukkola, koriander, tomatillo, erőspaprika, spenót, mángold, leveles káposzta, kelkáposzta és saláta termett a hatalmas veteményesben.

Ezenkívül több különböző fűszer- és gyógynövény is helyet kapott a kertben, például ánizs, izsóp és thai bazsalikom. Az egyébként igen egészséges céklát sajnos nélkülöznie kellett a Fehér Ház népének, mivel Obama elnök ki nem állhatta – írja a Hobbikert magazin is. A veteményeskert mellett egy méhkaptárt is felállítottak, amelyet egy hivatásos méhész felügyelt. A kaptárból gyűjtött mézből többek között mézsört készítettek.

A veteményeskertet a First Lady mellett a Fehér Ház alkalmazásában álló kertészmérnök, maga a mezőgazdasági miniszter, a ház szakácsai, valamint egy közeli általános iskola ötödikesei segítették gondozni. Az iskolások segítettek többek között ásni, ültetni, szüretelni, de még a betakarított termést megfőzni is.

Michelle Obama azt is lényegesnek tartotta, hogy a konyhakert-projekthez családtagjai is segítő kezet nyújtsanak. A Fehér Ház kertjében termett gyümölcsökből és zöldségekből nem csupán az Obama-család tányérjaira jutott az elmúlt években, hanem a fogadások, sőt még a díszvacsorák vendégei is megkóstolhatták azokat. Az elmúlt évek alatt 335 ezren látogattak el az elnöki veteményesbe, amelynek fenntartásáról a Nemzeti Park Alapítvány gondoskodik, a magánfelajánlások révén összegyűlt 2,5 millió dollárból.

2012-ben könyvet jelentetett meg, amelyben részlesen leírta a veteményessel kapcsolatban szerzett tapasztalatait, egyben kitért az egészséges táplálkozás fontosságára is.

Michelle Obama reméli, hogy jó kezekbe fog kerülni az általa létrehozott elnöki veteményes és a Fehér Ház új lakói is örömüket lelik majd a bőséges gyümölcs és zöldség kínálatban. „Remélem, hogy az utánunk következő családok is ugyanilyen odafigyeléssel fogják gondját viselni a kertnek, és ez a gyakorlat bekerül a Fehér Ház hagyományai közé”.

Az új amerikai elnök, Donald Trump ellenben a vörös húst szereti és lelkes támogatója a McDonald's-nak, valamint a KFC-nek, felesége, Melania hobbijai között a pedig a Pilates-tornát és a magazinok olvasását említi.

Ez is érdekelhet!

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!