Termesszünk a teraszon!

Ha már sikerrel próbálkoztunk fűszernövényekkel, paradicsommal, netalán csilipaprikával, emeljük a tétet! Egy kis teraszon is eredményesen termelhetünk. 

A zöldségek, gyümölcsök házi termesztése költséghatékony és finom módja annak, hogy a nyári szezonban friss étel kerüljön a családi asztalra.

Paradicsom

A legkönnyebben termő balkonzöldségek egyike a Primabell balkonparadicsom. Ha teraszunkat legalább napi 10 órát süti a nap, mindenképpen vágjunk bele az otthontermesztésbe! Érdemes a megvásárolt palántákat átültetni egy nagyobb cserépbe, mivel több földben több a tápanyag is, és jobban tudja a nedvességet megtartani. A balkonzöldségeket lehetőleg minden nap öntözni kell, különösen a nagy nyári forróságban, hogy szép termést hozzon. Az átültetéshez használjunk palántaföldet, ami optimális arányban tartalmazza a tápanyagokat. Érdemes szarvasmarhatrágyával keverni, hogy megadjuk a növénynek a kellő löketet.

Gyümölcsfa a teraszon? Igen!

Az oszlopos alma nem foglal el nagy teret, hiszen csak két méter magas, 80 cm széles növény. Ideális választás egy nagyobb teraszra. Humuszban gazdag, agyagot is tartalmazó földkeverékbe ültessük, 80 cm nagyságú cserép számára az ideális méret. Metszést nem igényel, varasodásrezisztens, alkalmas biotermesztésre. Levélszínével, gazdag virágzásával, ízletes termésével teraszunk dísze. Választhatunk a Redlane, Sunlight, Moonlight vagy Goldlane fajták közül, amelyek közül ugyan egyik sem öntermékeny, de porzó partnere a Malus ’Everest’ díszalma, illetve további díszalmák is. Ha van a környéken almafa, jó eséllyel termőre fordul.

Ribizli, kivi, áfonya

Bármennyire is meglepő az ötlet, a teraszon való áfonya-, ribizli- kivitermesztés könnyebben sikerülhet, mint gondolnánk. A feketeáfonya számára a legkedvezőbb a savas, humuszban gazdag talaj, használjon savanyú rododendronföldet az ültetéséhez. Ültetheti műanyag edénybe is - inkább széles, mint mély cserepet igényel. Földlabdáját ne hagyja kiszáradni, az a növény pusztulását okozhatja. Széltől védett, napfényes, vagy részint árnyékos helyen gond nélkül tartható. Ha ribizlit ültetnénk, választhatjuk mind a fa, mind a bokor alakú ribizlit. Neveléséhez használjunk 50 cm-es cserepet, szereti a humuszban gazdag talajt, érzékeny a kiszáradásra, erre figyeljünk. Gyökérzete sóérzékeny, ezért használjunk speciális bogyós tápot trágyázása során. A teraszra a mini kivit az Actinidia arguta 'Issai' ajánljuk. Kúszónövény növekedése nem olyan erőteljes, mint a nagy növésű társaié, önmagában is képes termést hozni, ebben is eltér a normál kivitől. Hamar termőre fordul. Az ültetés utáni második évben már terem.

Vertikális kert

A szamóca termesztése még sosem volt ilyen egyszerű. Sok napsütés, sok öntözés, más nem is kell az epernek. Válasszuk a folytontermő fajtát, hogy egész nyáron szüretelhessünk!

Cukkini

A cukkini ugyanolyan könnyen tartható, mint a paradicsom- vagy a padlizsánfajták. Az Oázis balkonzöldségei között kapható két cukkinifajta a sötétzöld Defender és a sárga Sebring. Korai érésűek, a türelmetlen zöldségszeretőknek ajánljuk. Rezisztens tulajdonságúak, ellenállnak a megbetegedéseknek. A cukkini a nagy tápanyagigényű növények közé tartozik, ennek megfelelően tápoldatozzuk, és készítsük elő az ágyását is. Rendszeres locsolást igényel, könnyen termeszthető dézsában és kiültetve is. Kezdők is bátran kipróbálhatják!

Fűszerfarmer

Egy 60 centis balkonládában akár 8 féle fűszer is tartható! Számoljunk utána: bazsalikom, oregano, petrezselyem, kakukkfű, rozmaring, citromfű, zsálya, menta... És meg is vannak a legfontosabb fűszereink. Ennek ellenére azokból érdemesebb többet tartani, amiből többet használunk. A metélőhagymának önálló cserepet jelöljünk ki, mert nagyon könnyen növekszik, és ellepi a teljes balkonládát.

Ha elmegyünk otthonról

Sokan azért nem vágnak bele a házi termesztésbe, mert nincs öntözőrendszerük, és már jártak pórul egy-egy nyaralás alkalmával. Ha nincs se szomszéd, se rokon, akit megkérhetnénk, hogy öntözze palántáinkat, amíg mi nyaralni megyünk, akkor sincs nagy gond. Nem kell őrületes beruházásokat tennünk, hogy kiépítsünk egy öntözőrendszert. Vegyünk pár vízadagolót, és kísérletezzünk, hogy meddig bírja így a növény öntözés nélkül. 1-2 hónap alatt kitapasztaljuk, hogy hány vízadagolót kell a földbe szúrnunk, hogy akár egy hétig kibírják palántáink a megpróbáltatást.

Címlapról ajánljuk

További cikkek