Illatlecke – első rész

A parfümériák polcain számtalan illat közül válogathatunk, és a széles kínálat miatt igen nehéz a választás. Aggodalomra semmi ok, segítünk megtalálni a tökéletesen hozzánk illő parfümöt!

Melyik az igazi?

Nincsen egyszerű dolgunk, ha parfümöt keresünk, hiszen a rengeteg, jobbnál jobb illatból nehéz a választás. Elsőként azzal kell tisztában lennünk, hogy milyen illatkategóriák állnak hozzánk a legközelebb. A virágos-friss, fás-fűszeres vagy akár az orientális jegyek. Ha már van bevált és régóta használt parfümünk, érdemes kideríteni, melyik illatkategóriába tartozik és hasonlót választani, ezzel valószínűleg nem nyúlunk mellé. Amennyiben nincsen elképzelésünk, kérjük meg a szép számmal fellelhető bolti tanácsadó egyikét, hogy mutasson nekünk különböző karakterű illatokat. A kérdést megközelíthetjük a másik oldalról is: milyen illatokat nem szeretünk? Sokaknál ilyen lehet az ánizs, a vanília vagy valamely erőteljesebb illatú virág.

Az illatpiramis

Az interneten, az online parfümériákban vagy ha személyesen nézelődünk, akkor könnyen kideríthetjük, milyen összetevőket tartalmaz az adott illat, ugyanakkor nem mindegy, hogy a parfüm felépítését tekintve ezek milyen kategóriákba sorolhatóak. Az idő múlásával (a párolgásnak köszönhetően) az illat folyamatosan változik a bőrünkön. Az illatkompozíciók kibontakozását szemlélteti az úgynevezett illatpiramis, amelynek segítségével megtudhatjuk, melyik alkotóelemet érezzük rögtök a kifújás után, és mi az, ami csak órákkal később mutatkozik meg.

A fej jegyekben található illatok érződnek leghamarabb, így ezeknek köszönhető ez első benyomás a parfümmel kapcsolatban. Általában 5–30 perc alatt el is tűnnek. Ez után következnek a szív jegyek, amelyek már az elejétől fogva megbújnak, de 10–30 perc után érezhetőek igazán. Ezek azok az illatok, amelyek alapján a parfümöt illatkategóriába sorolják. Pár óra elmúltával az alapillatok kerülnek előtérbe, ezek a legnagyobb molekulasúlyú anyagok. Lényeges tulajdonságuk, hogy lassítják az előző két jegy párolgási folyamatát és stabilitást kölcsönöznek nekik. Nem ritka, hogy a jó minőségű parfümöknél akár egy nap elteltével is érezhetjük ruhánkon vagy bőrünkön az alapillatokat. Jellemzően leghamarabb a citrus jegyek, legkésőbb pedig az állati eredetűek (pl.: ámbra) párolognak el.

Következő cikkünkből megtudhatjátok, mit jelentenek az EDT és EDP jelölések, hogy az illatok terén mit jelent a niche, és azt, hogyan teszteljük a nekünk tetsző parfümöket.

A rovat korábbi cikkeit itt olvashatod >>

Legújabb receptek

Hagyományos ludaskása

Ősszel és télen gyakran fogyasztunk libát, amely kiváló fehérje-, vas-, B2- és B6-vitaminforrás. Márton-napon pedig még inkább a libahús dukál. A Ludaskása az egyik legnépszerűbb ...

Boróka szirupos mocktail

Az Agárdi Blue Chamelon 0%-os boróka sziruppal szuper alkoholmentes italokat tudunk készíteni. Így, ha nem szeretjük az alkoholt, vezetünk vagy csak úgy kipróbálnánk, akkor itt van két ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Ezért nem mindegy, mikor sózol: az állag és az íz...

Ha egy alapanyagot kéne mondanunk, ami tényleg minden ételben ott van, egyértelműen a sóra mutatna a legtöbb ujj. És annak ellenére, hogy alapfűszerünk használatát nem lehet kifejezetten „elrontani”, nem árt, ha figyelünk arra, hogy mit, mikor és hogyan sózunk. Lássuk, mit mond a Napi Tipp!

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...