Illatlecke – első rész

A parfümériák polcain számtalan illat közül válogathatunk, és a széles kínálat miatt igen nehéz a választás. Aggodalomra semmi ok, segítünk megtalálni a tökéletesen hozzánk illő parfümöt!

Melyik az igazi?

Nincsen egyszerű dolgunk, ha parfümöt keresünk, hiszen a rengeteg, jobbnál jobb illatból nehéz a választás. Elsőként azzal kell tisztában lennünk, hogy milyen illatkategóriák állnak hozzánk a legközelebb. A virágos-friss, fás-fűszeres vagy akár az orientális jegyek. Ha már van bevált és régóta használt parfümünk, érdemes kideríteni, melyik illatkategóriába tartozik és hasonlót választani, ezzel valószínűleg nem nyúlunk mellé. Amennyiben nincsen elképzelésünk, kérjük meg a szép számmal fellelhető bolti tanácsadó egyikét, hogy mutasson nekünk különböző karakterű illatokat. A kérdést megközelíthetjük a másik oldalról is: milyen illatokat nem szeretünk? Sokaknál ilyen lehet az ánizs, a vanília vagy valamely erőteljesebb illatú virág.

Az illatpiramis

Az interneten, az online parfümériákban vagy ha személyesen nézelődünk, akkor könnyen kideríthetjük, milyen összetevőket tartalmaz az adott illat, ugyanakkor nem mindegy, hogy a parfüm felépítését tekintve ezek milyen kategóriákba sorolhatóak. Az idő múlásával (a párolgásnak köszönhetően) az illat folyamatosan változik a bőrünkön. Az illatkompozíciók kibontakozását szemlélteti az úgynevezett illatpiramis, amelynek segítségével megtudhatjuk, melyik alkotóelemet érezzük rögtök a kifújás után, és mi az, ami csak órákkal később mutatkozik meg.

A fej jegyekben található illatok érződnek leghamarabb, így ezeknek köszönhető ez első benyomás a parfümmel kapcsolatban. Általában 5–30 perc alatt el is tűnnek. Ez után következnek a szív jegyek, amelyek már az elejétől fogva megbújnak, de 10–30 perc után érezhetőek igazán. Ezek azok az illatok, amelyek alapján a parfümöt illatkategóriába sorolják. Pár óra elmúltával az alapillatok kerülnek előtérbe, ezek a legnagyobb molekulasúlyú anyagok. Lényeges tulajdonságuk, hogy lassítják az előző két jegy párolgási folyamatát és stabilitást kölcsönöznek nekik. Nem ritka, hogy a jó minőségű parfümöknél akár egy nap elteltével is érezhetjük ruhánkon vagy bőrünkön az alapillatokat. Jellemzően leghamarabb a citrus jegyek, legkésőbb pedig az állati eredetűek (pl.: ámbra) párolognak el.

Következő cikkünkből megtudhatjátok, mit jelentenek az EDT és EDP jelölések, hogy az illatok terén mit jelent a niche, és azt, hogyan teszteljük a nekünk tetsző parfümöket.

A rovat korábbi cikkeit itt olvashatod >>

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Ennyibe kerül egy vacsora Rácz Jenőnél vagy Sárközi Ákosnál –...

Amióta a kereskedelmi tévékben főműsoridőben vetítenek gasztros realityshow-kat, többek számára lett vonzó a fine dining éttermek magasra pozícionált világa. Ha egész évben nem is költünk ilyen élményekre, az év végi ünnepek idején jól jöhet ajándékötletként. Olcsó menüket nem ígérünk, emlékezetes gasztroélményeket annál inkább!