Így válaszd ki a legfinomabb csokikat húsvétra

Nyakunkon a húsvét, a csokinyulak és csokitojások viszont már hetek óta sorakoznak az áruházak polcain, a választék pedig szinte végtelen - de hogy válasszuk ki a legfinomabbat?

Nemcsak a húsvéti csokoládéözön alatt, hanem a hétköznapokban és érdemes figyelni a csomagolások címkéit (ez egyébként minden élelmiszerre igaz), mert elég gyorsan kiderül belőle, hogy csokoládé és csokoládé mekkora különbségek lehetnek. Jó, de mit kell nézni a címkén?

Így válaszd ki a legfinomabb csokikat húsvétra

A jó minőségű húsvéti csokoládé kritériumai (ha a technológiai eljárásokat most nem nézzük) elég világosak, az egész ott kezdődik, hogy milyen alapanyagok kerülnek bele, viszont az itthoni szabályozások több szempontból eltérnek más, nemzetközi szervezetek által megfogalmazott követelményektől.

Az alapok viszont megegyeznek: étcsokoládénak nevezzük azt a terméket, amely kakaómasszát, kakaóvajat, cukrot, valamint adalékanyagként természetes vaníliát tartalmaz.

A Magyar Élelmiszerkönyv vonatkozó leírása szerint az étcsokoládé kakaótartalma minimum 35%, kakaóvaj-tartalma minimum 18%, ebben az arányban egészítik ki cukorral és más összetevőkkel. Franciaországban egész másképp néz ki a dolog, a Larousse lexikon leírása szerint a “noir”, “fin”, “extra” vagy “supérieur” minősítésű termékek minimum 43%-os kakaó- és 26%-os kakaóvaj-tartalmúak.

Az Academy of Chocolate (AC) és a Fine Chocolate Industry Association (FCIA) két olyan szervezet, amely a minőségi csokoládék irányelveit is megfogalmazát, az AC leírása a következő:

  • nem tartalmazhatnak növényi zsiradékokat (például pálmaolajat);
  • az étcsokoládénak minimum 60%-os, a tejcsokoládénak minimum 30%-os kakaótartalmúnak kell lennie;
  • különös figyelmet kell fordítani a származási helyre, minőségre és a kakaóbab kezelésére;
  • nem tartalmazhat mesterséges adalékanyagokat (vanillint, színezékeket, aromákat, emulgeálószereket).

A tejcsokoládénak legalább 25% összes kakaó szárazanyagot (a franciáknál 30%, ez az AC leírásával is egyezik), illetve legalább 14% tej- vagy tejtermékalapú szárazanyagot kell tartalmaznia, ami a franciáknál 18%. Itthon a fehércsokoládénak minimum 20% kakaóvajat (AC: 30%) és 14% tej- vagy tejtermékalapú szárazanyagot kell tartalmaznia.

Minél több jó minőségű kakaómassza, kakaópor és kakaóvaj van egy csokoládéban, annál nagyobb esélyünk van rá, hogy jót választunk - nem kell feltétlenül márka szerint választani.

Mivel a nagy neveken kívül már egyre több áruház saját márkás termékei is jól szerepelnek, még fair trade csokoládékat is találhatunk közöttük teljesen megfizethető áron. Minél nagyobb egy csokoládé cukortartalma, nyilvánvalóan annál édesebb, de gyakran emiatt nem is érződik igazán csokinak a csoki, hiszen teljesen elnyomja az igazi kakaós, a tejcsokoládé esetében a tejes-csokoládés, krémes ízt.

Amire választáskor mindenképp figyelj:

  • kakaómassza: minél előrébb van a felsorolásban, annál finomabb a csokoládé - az étcsokoládénál kötelező, hogy első helyen legyen, de tejcsokoládéknál is azok lesznek a legjobbak, ahol a kakaómassza elöl van a sorban;
  • tartalmazzon minél kevesebb adalékanyagot, különösen az olyan mesterséges kiegészítőket, mint vanillin vagy gumiarábikum, de a különböző hozzáadott zsírok (mint a pálmaolaj, sőt, a shea vaj is) is a listán lehetnek, amihez csatlakoznak a lecitinek, mint emulgeálószerek - ezek viszont a legtöbb csokoládéban ott vannak;
  • kerüld a csokoládénak nem nevezhető termékeket, ilyen a “kakaós tábla”, ét- vagy tejbevonó tábla, de ide venném a sütő- és mártócsokoládékat is, ezek nem majszolásra valók.
Minél nagyobb egy csokoládé cukortartalma, nyilvánvalóan annál édesebb

És mi legyen, ha nem fogy el a kibontott csokoládé?

Ne tárold hetekig-hónapokig, mivel könnyen dohos lesz, átveheti más élelmiszerek aromáját, sőt, szép lassan meg is savanyodhat, úgyhogy összegyűjtöttünk néhány ötletet, hogy milyen szuper csokis recepteknél használhatod fel a maradékot. Persze, ha sikerül megtalálni a legjobbat, valószínűleg ilyen trükkökre nem lesz szükség.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Olvass még több izgalmas cikket húsvét témában:

Forrásunk volt.

Hozzászólások

Címlapról ajánljuk

További cikkek