Így REGENERÁLÓDJ a két ünnep között! 5 tipp a dietetikustól

Tartsunk egy kis szünetet az ünnepi nagy evések után, szervezetünk hálás lesz érte!

Karácsony idején könnyű hozzászokni a többfogásos vacsorákhoz, a süteményekhez, de ennek persze hosszú távon látható nyomai lesznek. A karácsonytól újévig tartó időszakban átlagosan fél/egy kilót is hízhatunk. Bár sokak újévi fogadalma a rendszeres testmozgás és az étrendjük megváltoztatása, az ilyenkor felszedett kilók gyakran nehezen mozdulnak.

A két ünnep között viszont van néhány napunk, amikor visszavehetünk a nagy evésekből, és általában vágyunk is valami könnyebbre. A karácsonyi nagy sütés-főzés után amúgy sem mindenki lelkesedik a konyhában töltendő hosszú órákért, ezért ebben az időszakban érdemes olyan ételeket készíteni, amelyeknek az elkészítése nem igényel túl sok munkát és több tucat alapanyagot.

Ezeket próbáld ki a két ünnep között, ha kímélni szeretnéd az emésztőrendszered!

  1. Együnk leveseket! Elsősorban a zöldségekkel készülőket érdemes választani, húsból valószínűleg elég sok került az asztalunkra az utóbbi néhány napban.
  2. Póréhagyma is bőven van ilyenkor a piacon, jó tulajdonságai közé tartozik, hogy serkenti az emésztést és enyhe vizelethajtó hatású. Magas élelmirost-tartalma segíti a belek mozgását, antioxidánstartalma pedig erősíti szervezetünk ellenálló-képességét.
  3. Készítsünk zsírszegény zöldséges egytálételeket! Édesburgonya, sütőtök, cékla - karakteres fűszerezéssel, kevés olajjal összeforgatva süssük ki őket ebédre vagy vacsorára!
  4. Vacsorára saláta! A nehezebb napi menü után vacsorára készítsünk egy könnyű, sokzöldséges salátát. 1-2 szelet pirítóssal, kevés olívaolajos öntettel nem is kell ennél több lefekvés előtt. Ha mégis éhesebbek lennénk, tegyük teljessé zsírszegény sajtokkal, sovány sült húsokkal.
  5. Az ünnepek alatt sokan a szokásosnál kevesebb gyümölcsöt esznek, nem árt erre is odafigyelni, és két ünnep között többet enni. Az egyik legjobb C-vitaminforrásunk – a többi citrusfélével együtt – a narancs. Ha már unjuk csak magában vagy a levét kifacsarva, készítsünk belőle salátát más gyümölcsökkel, vagy akár zöldségekkel is kipróbálhatjuk.

Pihenjétek ki a karácsony fáradalmait, és ne felejtsétek, kímélő ételekkel kellemesebben érkezünk az Újévbe!

Ezeket olvastad már?

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek