Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Van egy kis "úszógumi" a derekadnál? Akkor olvass tovább!

Vannak, akik a mérlegről elégedett mosollyal lépnek le, és csak egy pillanatra áll meg a tekintetük a derekuk körüli "úszóguminál". Hozzájuk szólunk most.

A fejlett országokban, köztük hazánkban is, a vezető megbetegedések és a vezető halálokok közé tartoznak a szív- és érrendszeri (ún. kardiovaszkuláris) betegségek. Ezek közé tartoznak többek között az érszűkületek, a szívet ellátó koronária-erek betegségei, magának a szívnek a betegségei, pl. a szívinfarktus, a szívelégtelenség, a magas vérnyomás, és ennek érrendszeri következményei, az agyi érszűkületek, érrepedések, a stroke, a vénás betegségek stb.

Ma már azt is tudjuk, hogy a fenti betegségek kialakulásának egyik legfontosabb táptalaja a helytelen életmód: a nem megfelelő, egészségtelen táplálkozás illetve a mozgásszegény életmód. Kockázati tényezői többek között a túlsúly, az elhízás, a dohányzás, a magas (telített) zsír-, cukor-, sótartalmú étrend, a cukorbetegség, a magas koleszterin- és trigliceridszint.

A legújabb eredmények

Egy amerikai-cseh-kanadai kutatócsoport kutatási eredményei szerint azonban – sajnos – már önmagában a hasi terület környékén lerakódott zsírpárnák nagyobb kardiovaszkuláris megbetegedési és halálozási kockázatot jelentenek, még abban az esetben is, ha egyébként a vizsgált személy a BMI-je (testtömeg indexe) alapján normál testsúlyúnak tekinthető. Ráadásul, a normál testsúlyú, de a hasi tájékon „úszógumival” rendelkező személyek megbetegedési és halálozási kockázata azokkal szemben magasabb, akik egyébként a túlsúlyos kategóriába esnek, de a felesleges kilók nem a hasi tájékon, hanem pl. a combon, csípőn stb. rakódnak le.

A kutatásban több mint 15 000, 18-90 éves személy vett részt, akik 40%-a normál testsúlyú, 35%-a túlsúlyos és 25%-a elhízott volt. Fontosabb adat, hogy 70%-ukra voltak jellemzők a hasi tájékon lerakódott zsírpárnák – azaz a normál súlyúak egy részére is. A 14 éven át követett vizsgálat eredményei szerint mind a nők, mind a férfiak esetében a legnagyobb kockázatúak a normál súlyú, de hasi tájékon elhízott személyek voltak, jóval nagyobb mértékben, mint az egyébként túlsúlyos vagy elhízott személyek. 

A hasi típusú elhízás

A hasi típusú elhízás egyik legjellemzőbb (otthon is bevethető) mérőszáma az ún. derék/csípő hányados, ami a derékkerületünk és a csípőkerületünk arányát mutatja. A két mért szám hányadosának tükrében beszélhetünk pl. alma- vagy körte-típusú elhízásról, amelyekről bővebben korábbi cikkünkben írtunk.

Olvasd el kapcsolódó cikkünket!:

Te alma vagy körte alakúra híztál?

A hasi típusú elhízásra jellemző, hogy a zsírszövetek a szervek között helyezkednek el (ez az ún. viscerális zsírszövet), míg a körte típusú elhízásra a (csípő, comb, felkar stb. tájéki) bőr alatti zsírlerakódás a jellemző, ez utóbbi jóval kisebb kockázatot képvisel a szív- és érrendszeri betegségek tekintetében.

Egészségre fel!

A fenti kutatási eredmények egyértelműen azt jelzik, hogy azok, akiknek derekuk körül kis pocak, „úszógumi” található, de egyébként a mérleg által mutatott számokkal elégedettek sem dőlhetnek nyugodtan hátra. Nekik is – csakúgy, mint a körte típusba tartozó társaiknak – oda kell figyelniük a megfelelő táplálkozásra és a rendszeres mozgásban gazdag életmódra.

via Medscape

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!