Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Igazi ír marhagulyást és rusztikus barnakenyeret készítettünk – próbáld ki!

Húst krumplival és kenyérrel. Aki nem bírja a nehéz fogásokat, most ájuldozhat, a többiek nagyon figyeljenek, mert ilyen finom egytálételreceptet nem minden nap láthatnak!

Írországban járva valódi matróznak érezheted magad, ha sikerül bekebelezned a pubban rendet ételt. Akkora adagot tesznek le eléd, ami két embernek is elég. Ez nem véletlen. Régen a hegyomlásnyi, vörös hajú tengerészeknek szükségük volt az energiára. A mostani halászoknak is elengedhetetlen a fokozottabb kalóriabevitel, ha csapóesőben, óriás szélfúvásban a tengeren hajóznak. Nekünk, hétköznapi turistáknak ugyan nem lenne rá szükségünk, de ezt senki nem kérdezi meg: mindenképp az asztalunkra érkeznek a kiadós tálak.

Nagyon jó egy olyan országban autózni, ahol nem az óriásplakátokat kell nézni a főutak mentén, mert a táj szépségében is gyönyörködhetünk. A balos forgalom kicsit izgalmas az elején, de egy nap alatt át lehet szokni rá. Ezután felfigyelhetünk arra is, hogy a legtöbb helyen pirossal, sárgával, zölddel jelölt, fehér szőrű és fekete lábú barikák legelgetnek. Szarvasmarhákkal sokkal kevesebb helyen találkozni, az éttermek kínálatában mégis, szinte kivétel nélkül csak marhahúsos ételeket kínálnak. Az étlapon büszkén tüntetik fel, hogy kiváló ír marhákból készülnek. Tapasztalatból mondom: ez igaz. Nem mindenhol főznek feltűnően jól, de akár a legkisebb település apró pubjában is összefuthatunk egy mesterszakáccsal.

Halat mindenképpen!

Egy késői érkezés alkalmával, Enniscrone sötét főutcácskáján találtuk meg a Pilot Pubot, ahol utunk egyik legjobb halas élményben részesedhettünk. Fish chowdert, vagyis háromféle halból – füstölt lazacból és kétféle tengeri fehér halból, valamint sok-sok hagymából és tejszínből főzött főzelék sűrűségű levest, és párolt zöldségekkel tálalt, frissen fogott lazacot ettünk. A barna kenyeret, ami tényleg mindenhez jár, itt házilag sütik, és a legjobb volt, amit valaha kóstoltunk.

Vissza a marhához

Előre halas kirándulás terveztünk, de a tíz nap alatt azért egyszer sikerült egy nagyszerű bárányhoz jutnunk, és nem tudtunk ellenállni a rostélyosnak és a beef stew-nak sem. Ez utóbbi indított meg leginkább, ezért el is készítettem nektek, a receptjét mától bármikor megtaláljátok a Nosalty oldalán.

Nosalty tipp:

Az ír gulyáshoz nem kell a legdrágább bélszínt és hátszínt vásárolnod. Lassú tűzön, hosszan párolódik, így az olcsóbb, de szép comb, szegy, lapocka, vagy a legegyszerűbb gulyáshús is csodálatosan jó lesz hozzá. Vágd nagyobb kockákba a húst, ahogy a zöldségeket is, hogy ne essenek szét a sütés-főzés során.

Ilyen az ír gulyás

Az ír marhagulyás egy leveszöldséges-húsos ragu. Sokkal sűrűbb, mint egy magyar gulyásleves, zöldségezik, tehát nem pörkölt, de mégis valahol a kettőnek egy szuper tömbösített, egytálételben megvalósuló elegye. Sok receptet találhatunk hozzá a neten: vannak nagy gasztrooldalak, kisebb gasztroinfluenszerek és egyszerű ír édesanyák, akik megosztják személyes tapasztalataikat. Ebben a receptben próbáltam egyesíteni a sok tudományt, és a lehető legjobb ízeket kicsalni a fogásból.

Guinness, ami mindenbe belekerül

Igen, a Szigetországban járva rájövünk, hogy minden és mindenki ír. Egy csomó színész, többek között: Pierce Brosnan, Gabriel Byrne, Colin Farrell, Liam Neeson, és Saoirse Ronan, aki a most hat Oscar-díjra jelölt Kisasszonyok (Little Women) címszereplője. A Guinness Rekordok Könyvének ötlete a Guinness gyár ötvenes évekbeli igazgatójának a fejéből pattant ki. Ki tudja, melyik híresebb: a sör vagy a rekordok könyve? Mi a kávészínű, sűrű textúrájú, nitrogénes, édes malátás ízű, szinte kapucsínói magaslatokba tornyosuló habú Guinness sörnek hódoltunk. Nem csak ittuk, ettük is. Minden nap, hiszen belecsempészték a kenyérbe, a gulyásba, és a poharunkba is mértek belőle. A most megosztott marharagu receptjében is meg fogjátok találni. Ha elkészítitek, ne spóroljátok ki belőle, nagyszerű ízt ad neki!

A Guinnessnek minden pubban akad népes rajongótábora. Napközben egy csomó idős bácsi üldögél, társalog felette. Lemennek reggel tízkor egy újságért, majd órákat töltenek a kedvenc pultjuk mellett. Valószínűleg így volt ez az elmúlt 20-30-40 évben. Egyszer csak felpattan valaki: „már nagyon várhat az asszony otthon” felkiáltással, ekkor szétrebben a csapat, kiürül a hely. Ez a szinte fekete ír sör nem hizlalhat úgy, mint a sima lager, mert az úriembereknek nincs óriási sörhasuk, fület viszont elég feltűnően növeszt, ezt aki nem hiszi, győződjön meg róla a saját szemével!

Ír kenyér

Itt nálunk a Nosaltyn leginkább a szódabikarbóna és a sima liszt felhasználásával készített ír szódás kenyér volt idáig ismeretes. De végre itt van a legdögösebb ír barna kenyér receptje is, olyan szuper hozzávalókkal, mint a teljes kiőrlésű liszt, a zabpehely és az elmaradhatatlan Guinness sör! Ilyet Írországban mindenhez kaphatunk. Reggelire vajjal és narancslekvárral, az ebédhez és a vacsorához, sőt, napközben a tea mellé. Mindennapos fogyasztását egy cseppet túlzásnak gondolom, mert hazaérkezésünk után megéreztem, és a tükörben meg is láttam  a “jótékony” hatását. De azért kényeztetésként egy ágyban elfogyasztott reggelihez, az ír gulyás mellé, vagy egy jó chowder kísérőjeként mindenképpen készítsétek el!

Miért válaszd Írországot akár januárban?

Ugyan nem egy télből a nyárba utazás, de az óceáni hatás miatt sokkal kedvezőbb az időjárás, mint nálunk. Ha időben foglalod, olcsón veheted meg a repjegyet. Dublin belvárosában kiélheted a pubos-szórakozós éned, vidéken pedig rácsodálkozhatsz a megművelt, mégis érintetlen tájak szépségére, a minden apró településen is ott álló kolostorok, vártornyok részleteire vagy egészére. A botanikus kertek és a Moher sziklák látogatása szigorúan véve kötelező. Az ízélményekről most pedig direkt csak egy ízelítőt adunk, hogy legyen kedved a többi finomságot kipróbálni...irány Éire!

Ezeket láttad?





Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!