Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Így vásárolhatsz tökéletes paradicsomot a boltban

Ismered a naptól meleg, tőről leszakított paradicsom illatát és ízét? Mutatjuk mire figyelj a bolti paradicsomnál, és miként nevelj lédús paradicsomot!

A paradicsom az egyik legegészségesebb zöldségként számon tartott gyümölcs, amit legalább annyira szeretünk felnőttként is, mint gyerekkorunkban. Az utóbbi években azonban elárasztották a boltokat az ízetlen, színtelen, szagtalan, erőltetett érlelésű paradicsomok, így a piros gyümölcsöt egyre többen termesztik akár az erkélyükön is.

Így válassz paradicsomot a boltban

Ügyelj arra, hogy milyen színű paradicsomot emelsz le a polcról. Sok szupermarketben nemcsak a húspultokat világítják meg felülről piros fénnyel, hanem a paradicsomok is kapnak belőle. Éppen ezért nézd meg, milyen a színe, és a narancssárgás gyümölcstől ne várj nagy ízélményt, helyette a vöröses piros a befutó. Horváth Ottó, kertész tippje, hogy a szárral együtt tedd a kosaradba a paradicsomot, így tovább friss marad!

De nemcsak a színe árulkodik a paradicsom minőségéről: kerüld a túl kemény és a súlytalan példányokat is, ugyanis az érett, zamatos paradicsomnak súlya van. Sőt, használd az orrod is, és ha nem érzed a paradicsom illatát, inkább tedd vissza a polcra.

Végül pedig nézd meg, hogy honnan származik a paradicsom! Az, hogy magyar termék, még nem garancia arra, hogy etikus gazdaságból kerül a felvásárlókhoz, majd a boltok polcaira! Nem egy termőföldön, tanyán embertelen körülmények között dolgoztatnak embereket, akiket kihasználnak, és nem kapnak fizetséget a munkájukért. Tény, egy átlagos napon, amikor csak beugrasz a boltba, ezt nem tudod kinyomozni, de kis utánajárással idővel biztos, hogy találsz olyan kisebb boltot, piacot, termelőt a közelben, amiről, akiről tudod, honnan érkezik a zöldség és gyümölcs szállítmánya.


Így ápold a paradicsompalántáidat, ha saját kerted van

Ha a kerted legnapfényesebb pontjára ültetted a paradicsomot, egymástól 30-50 cm-es távolságra, kellő mélységbe és fertőtlenített, jó vízáteresztő képességgel rendelkező talajba, akkor már csak a gondozáson múlik, hogy hamarosan learathatod-e a munkád gyümölcsét.

Mivel a paradicsom vízigényes, jó, ha mulcsot szórsz a palánták közé, így nem szárad majd ki olyan gyorsan a talaj, és a gyomnövények sem tudnak elszaporodni. A kertész azt javasolja, hogy öntözd rendszeresen, tartsd folyamatosan nedvesen a talajt, de arra figyelj, hogy ne áztasd el a földet, és főleg ne felülről locsold, hanem a száránál, hogy megelőzd a gombásodást. Használj komposztot és szerves trágyát vegyesen a föld táplálására: foszforban, káliumban és nitrogénben gazdag organikus trágyát növekedés közben is szórhatsz a talajba.

A lelógó ágakat vágd le, ha túl közel nőnek egymáshoz a palánták. A kertész tanácsa, hogy a levelek tövénél fakadó hónaljhajtásokat is távolítsd el, mert akadályozzák a növény fejlődését és a termés mennyiségét is csökkenhetik. De ha kellően erősek a hónaljhajtások, akkor vízben gyökereztetve, újabb palántákat ültethetsz belőlük!
 
 

Nagyon fontos az is, hogy karózd fel a növényt, azért, hogy a terméshez képest gyenge szárak ne törjenek el: segíts a növénynek, és kötözd fel egy-egy vékonyabb gallyból készített karóhoz. De rácsos vázhoz is erősítheted, amire hálót is tehetsz, így a kártevőket is távol tarthatod.

Előzd meg a levéltetvek kártevők elszaporodását, ami együtt jár a paradicsom ízének megromlásával is. A legjobbak a réztartalmú permetszerek, mint amilyen a rézgálic, de amint pirosodni kezd a paradicsom, már ne permetezd!

Ezeket olvastad már?

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!