Így vásárolhatsz tökéletes paradicsomot a boltban

Ismered a naptól meleg, tőről leszakított paradicsom illatát és ízét? Mutatjuk mire figyelj a bolti paradicsomnál, és miként nevelj lédús paradicsomot!

A paradicsom az egyik legegészségesebb zöldségként számon tartott gyümölcs, amit legalább annyira szeretünk felnőttként is, mint gyerekkorunkban. Az utóbbi években azonban elárasztották a boltokat az ízetlen, színtelen, szagtalan, erőltetett érlelésű paradicsomok, így a piros gyümölcsöt egyre többen termesztik akár az erkélyükön is.

Így válassz paradicsomot a boltban

Ügyelj arra, hogy milyen színű paradicsomot emelsz le a polcról. Sok szupermarketben nemcsak a húspultokat világítják meg felülről piros fénnyel, hanem a paradicsomok is kapnak belőle. Éppen ezért nézd meg, milyen a színe, és a narancssárgás gyümölcstől ne várj nagy ízélményt, helyette a vöröses piros a befutó. Horváth Ottó, kertész tippje, hogy a szárral együtt tedd a kosaradba a paradicsomot, így tovább friss marad!

De nemcsak a színe árulkodik a paradicsom minőségéről: kerüld a túl kemény és a súlytalan példányokat is, ugyanis azérett, zamatos paradicsomnak súlya van.Sőt, használd az orrod is, és ha nem érzed a paradicsom illatát, inkább tedd vissza a polcra.

Végül pedig nézd meg, hogy honnan származik a paradicsom! Az, hogy magyar termék, még nem garancia arra, hogy etikus gazdaságból kerül a felvásárlókhoz, majd a boltok polcaira! Nem egy termőföldön, tanyán embertelen körülmények között dolgoztatnak embereket, akiket kihasználnak, és nem kapnak fizetséget a munkájukért. Tény, egy átlagos napon, amikor csak beugrasz a boltba, ezt nem tudod kinyomozni, de kis utánajárással idővel biztos, hogy találsz olyan kisebb boltot, piacot, termelőt a közelben, amiről, akiről tudod, honnan érkezik a zöldség és gyümölcs szállítmánya.

Így ápold a paradicsompalántáidat, ha saját kerted van

Ha a kerted legnapfényesebb pontjára ültetted a paradicsomot, egymástól 30-50 cm-es távolságra, kellő mélységbe és fertőtlenített, jó vízáteresztő képességgel rendelkező talajba, akkor már csak a gondozáson múlik, hogy hamarosan learathatod-e a munkád gyümölcsét.

Mivel a paradicsom vízigényes, jó, ha mulcsot szórsz a palánták közé, így nem szárad majd ki olyan gyorsan a talaj, és a gyomnövények sem tudnak elszaporodni. A kertész azt javasolja, hogy öntözd rendszeresen, tartsd folyamatosan nedvesen a talajt, de arra figyelj, hogy ne áztasd el a földet, és főleg ne felülről locsold, hanem a száránál, hogy megelőzd a gombásodást. Használj komposztot és szerves trágyát vegyesen a föld táplálására: foszforban, káliumban és nitrogénben gazdag organikus trágyát növekedés közben is szórhatsz a talajba.

A lelógó ágakat vágd le, ha túl közel nőnek egymáshoz a palánták. A kertész tanácsa, hogy a levelek tövénél fakadó hónaljhajtásokat is távolítsd el, mert akadályozzák a növény fejlődését és a termés mennyiségét is csökkenhetik. De ha kellően erősek a hónaljhajtások, akkor vízben gyökereztetve, újabb palántákat ültethetsz belőlük!
{ CKÉP = 201551, 6 }

Nagyon fontos az is, hogy karózd fel a növényt, azért, hogy a terméshez képest gyenge szárak ne törjenek el: segíts a növénynek, és kötözd fel egy-egy vékonyabb gallyból készített karóhoz. De rácsos vázhoz is erősítheted, amire hálót is tehetsz, így a kártevőket is távol tarthatod.

Előzd meg a levéltetvek kártevők elszaporodását, ami együtt jár a paradicsom ízének megromlásával is. A legjobbak a réztartalmú permetszerek, mint amilyen a rézgálic, de amint pirosodni kezd a paradicsom, már ne permetezd!

Ezeket olvastad már?

Ajánlott videó

Hirdetés

Támogatott tartalom

Így lesz tökéletes a karácsonyi asztal: az Auchan friss halai...

A karácsonyi készülődés egyik legkedveltebb pillanata a halételek kiválasztása, hiszen a friss hal az ünnepi menü egyik meghatározó eleme. Az Auchan idén is széles és változatos halválasztékkal készül: a kínálatban 11-féle édesvízi és 13-féle tengeri halfaj szerepel, 16 áruházban élőhalvásárral várják a vásárlókat – élő halat kizárólag kábítva árusítanak, míg a többi üzletben friss, csomagolt termékekből lehet válogatni.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Cantuccini hagyományosan

Az egyik legtradicionálisabb olasz kekszféle a cantuccini, ez a kétszersült sütemény, ami sokáig eláll és desszertborba vagy forró kakaóba/kávéba mártogatva esik a legjobban. Mint a ...

Ünnepi mediterrán halragu

Ha ti is szoktatok karácsonyra halat készíteni, akkor most itt egy remek receptötlet, egy egyszerű halragu, amit tetszőleges tengeri halfiléből készíthettek. A vibráló, mediterrán ízek ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Kevés az időd? Mutatjuk az 5 leggyorsabb karácsonyi főételt

Egészben sült pulyka, így-így panírozott, majd olajban kisütött húsok és halak, halászlé, töltött káposzta? Finoman szólva sem időspórolós, kapkodva összedobható karácsonyi főételek. Mutatunk pár receptet inkább, amelyek bizonyítják, hogy nem minden fogás időigényes és őrületesen pepecselős, ami karácsonyi.

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...