Így főznek a NoSalty olvasói

Hagyományos ízek, otthon készülő étkek, takarékos időbeosztás: így készült a tipikus NoSalty-olvasó a Húsvétra, legalábbis ez derült ki az általunk készített felmérésből.

Április első hetében Nagy Húsvéti Kérdőívünk keretén belül arra voltunk kíváncsiak, milyenek is a NoSalty olvasóinak főzési szokásai a tavasz ünnepén. Kérdéseinkre közel 8000-en válaszoltatok, és most eljött az ideje, hogy felfedjük, milyen konyhatitkokat tudtunk meg.

A válaszadó háztartásokban szinte mindenhol az asztalra került a Húsvét nagy ételhármasa: a sonka, a kalács, és valamilyen tojásból készített finomság. A hazai családok elsöprő többsége még mindig ragaszkodik az otthon elkészített hagyományos ételekhez, így kétharmaduk még mindig saját kezűleg állítja elő mindhárom fő fogást. Bolti sonkára főként a fiatalabb, 18-29 éves korosztály, valamint a 60 évnél idősebbek támaszkodnak.

Banni zserbója

Banni a kishúgom. Voltaképpen már egyáltalán nem kicsi, de nekem mindig pici marad, akire vigyázni kell, meg akiért lehet aggódni - amíg nincs saját gyerekem, valakiért kell. Az, hogy a ...

Zserbó linzer

Imádjuk a linzert minden formában, bármilyen lekvárral, nutellával. Most egy kis diót csempésztem a tésztába, no meg a tetejére is egy kis csokival megspékelve. Ajándékba vittük a ...

Persze ez a minta nem egységes: a fővárosban gyakoribb az előre elkészített termékek megvásárlása, mint vidéken. Minden harmadik budapesti válaszadó vásárolja például boltban a húsvéti étkezés egyik főszereplőjét, a sonkát, vidéken ezzel szemben csak minden ötödik válaszadó jelezte, hogy nem otthon készíti el ezt a hagyományos húsvéti ételt. A kalács esetében nem ilyen nagy a földrajzi eltérés: tízből nyolc NoSalty-olvasó maga süti meg a húsvéti desszertet Budapesten és vidéken egyaránt. A sütésre való hajlandóság inkább a korral változik, az idősebbek értelemszerűen gyakrabban bíbelődnek egy kaláccsal, mint a fiatalabb nemzedékek.

Ugyan az ünnepet megelőző konyhai előkészületek hagyománya még elevenen él olvasóink között, az időtakarékosság komoly befolyással van arra, hogy mely tradíciókat hanyagoljuk, és melyeket nem. A saját kezű tojásfestés szinte már teljesen kikopott: a háztartások mindössze 15%-a díszíti házilag a tojást, az élet és az újjászületés szimbólumát. Amúgy érdekes, hogy a csokitojás is veszített régi nimbuszából, ma a fiatal (18-29 éves) válaszadók mindössze 7%-a várja ezzel a locsolóit. Vendégszeretetünk is halványult, a régi szokás, miszerint hidegtállal kínáljuk a locsolókat, szintén kiment a divatból.

Diós répatorta

Pár éve ettem először répatortát kolleganőm jóvoltából. Rá is kattantam rendesen, volt időm, amikor hetente útba ejtettük a gyorsétterem kávézóját egy-egy sütizés erejéig, és ...

Skót krémes

Aranyos Nagyikánk emlékére teszem fel ezt a receptet. Tőle tanultam sok-sok éve. Ő mesélte, hogy gyakran készítette édesanyja ezt a sütit a háború alatti-utáni ínséges időkben, ...

Mézes krémes Bjkatától

Jellegzetes karácsonyi sütemény. Könnyen nyújtható a tésztája. Házi készítésű lekvárral a legfinomabb. Mi szilvalekvárral szeretjük a legjobban. Kezdő háziasszonyok is könnyen ...

A NoSalty húsvéti kérdőíve alapján a budapestiek inkább készítenek kuglófot, répatortát és almás süteményt az ünnepekre, vidéken pedig a zserbó, a hatlapos süti, a krémes és a kókuszkocka népszerű. Ebben az időszakban a válaszadók előszeretettel sütnek kókuszos édességeket, az internetes receptkeresésekben pedig igen népszerű a "nyuszi", "nyúl" és "húsvéti" kifejezések is.

Ezeket a sütiket választottátok a tíz legnépszerűbb közé:

  1. zserbó

  2. krémes

  3. répatorta

  4. mézes krémes

  5. linzer

  6. kókuszkocka

  7. kuglóf

  8. fanta, fantás, mirinda szelet

  9. tiramisu

  10. hatlapos süti

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Karamellás-csokis fudge

Ínycsiklandozó falatok az ünnepi asztalra! Egy igazán ízletes desszert, amit könnyedén el lehet készíteni, és garantáltan elnyeri mindenki tetszését! A krémes tejkaramell tökéletes ...

Kolbászos sajtfánk

Egy kis gyors sós harapnivaló, esetleg vendégváró, ha nem akarunk hosszasan pogácsát keleszteni, dagasztani. Nagyon finom puha, még másnap is. Kolbász nélkül is elkészíthető, sonkával ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

A retró sajtos tallér titkai: így lesz a legropogósabb és...

A sajtos tallér a magyar konyha egyik kedvelt ropogtatnivalója, amely generációkon át örökített hagyományokon alapul. Ez az egyszerű, mégis rendkívül ízletes snack szinte minden alkalomra illik: legyen szó családi összejövetelről, baráti találkozóról vagy egy egyszerű esti filmezésről. De hogyan vált ez a finomság a magyar háztartások alapvető elemévé, és miért olyan népszerű ma is?

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...