Így főzd tökéletesre a tojást KUKTÁBAN – egyszerre akár egy tucatot is!

Ha esetleg nem erősséged a tojásfőzés fazékban, és nem is lesz mindig olyan állagú, mint szeretnéd, akkor próbáld ki kuktában – az amerikaiak így csinálják...

Mindig van új a Nap alatt, most éppen a kukták reneszánszát éljük (bár anyukám egész életében használta többek közt céklafőzéshez, de a csirkepörkölt is abban készült), most viszont csodás külsejű, okos variánsokat láthatunk a boltok polcain – eljöttek az újhullámos elektromos kukták (instant potok), melyeket egyre többen használnak.

....és sokan abban főzik tökéletesre és éppen vágyott állagúra, azaz keményre, lágyra vagy félkeményre a tojásokat!

Hogy miért jó ez, és mit kell róla tudni?

  • annyi tojást főzhetsz egyszerre kuktában, amennyi csak belefér, akár egy tucatot is
  • a kuktában gőzben fognak megpuhulni a tojások, így vízre is szükséged lesz, de nem annyira, mintha főznéd, 1-2 bögre elég lesz
  • alacsony nyomáson készítsd – magas nyomáson hirtelen fog megkeményedni a sárgája, azt pedig nem feltétlen szeretnénk
  • ha nem engeded ki a szelepet a letelt idő után rögtön, akár egy fakanállal, tovább főnek a tojásaid a még bent levő gőztől
  • a tojásokat itt is érdemes rögtön hideg vizes fürdőbe áttenni, hogy a főzés tényleg abbamaradjon, és ne legyen mindegyikből keménytojás
  • hámozd úgy, hogy először a két végét paskolod oda az asztalhoz, majd az oldalát...vagy csináld így!

Melyiknek mennyi idő kell?

  • Lágytojás: főzd alacsony nyomáson 4 percig, rögtön engedd ki a szelepet, és mehetnek a jégfürdőbe, aztán hámozhatod is.
  • Félkemény tojás (amelynek a sárgája még picit lágy): ugyanígy, de 5 percig főzd őket!
  • Keménytojás: ezeknek pedig minimum 7 percre van szükségük, ugyanezzel az eljárással

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!

Ezeket olvastad már?

Forrásunk volt.

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Cantuccini hagyományosan

Az egyik legtradicionálisabb olasz kekszféle a cantuccini, ez a kétszersült sütemény, ami sokáig eláll és desszertborba vagy forró kakaóba/kávéba mártogatva esik a legjobban. Mint a ...

Ünnepi mediterrán halragu

Ha ti is szoktatok karácsonyra halat készíteni, akkor most itt egy remek receptötlet, egy egyszerű halragu, amit tetszőleges tengeri halfiléből készíthettek. A vibráló, mediterrán ízek ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Kevés az időd? Mutatjuk az 5 leggyorsabb karácsonyi főételt

Egészben sült pulyka, így-így panírozott, majd olajban kisütött húsok és halak, halászlé, töltött káposzta? Finoman szólva sem időspórolós, kapkodva összedobható karácsonyi főételek. Mutatunk pár receptet inkább, amelyek bizonyítják, hogy nem minden fogás időigényes és őrületesen pepecselős, ami karácsonyi.

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...