Így főzd tökéletesre a tojást KUKTÁBAN – egyszerre akár egy tucatot is!

Ha esetleg nem erősséged a tojásfőzés fazékban, és nem is lesz mindig olyan állagú, mint szeretnéd, akkor próbáld ki kuktában – az amerikaiak így csinálják...

Mindig van új a Nap alatt, most éppen a kukták reneszánszát éljük (bár anyukám egész életében használta többek közt céklafőzéshez, de a csirkepörkölt is abban készült), most viszont csodás külsejű, okos variánsokat láthatunk a boltok polcain – eljöttek az újhullámos elektromos kukták (instant potok), melyeket egyre többen használnak.

....és sokan abban főzik tökéletesre és éppen vágyott állagúra, azaz keményre, lágyra vagy félkeményre a tojásokat!

Hogy miért jó ez, és mit kell róla tudni?

  • annyi tojást főzhetsz egyszerre kuktában, amennyi csak belefér, akár egy tucatot is
  • a kuktában gőzben fognak megpuhulni a tojások, így vízre is szükséged lesz, de nem annyira, mintha főznéd, 1-2 bögre elég lesz
  • alacsony nyomáson készítsd – magas nyomáson hirtelen fog megkeményedni a sárgája, azt pedig nem feltétlen szeretnénk
  • ha nem engeded ki a szelepet a letelt idő után rögtön, akár egy fakanállal, tovább főnek a tojásaid a még bent levő gőztől
  • a tojásokat itt is érdemes rögtön hideg vizes fürdőbe áttenni, hogy a főzés tényleg abbamaradjon, és ne legyen mindegyikből keménytojás
  • hámozd úgy, hogy először a két végét paskolod oda az asztalhoz, majd az oldalát...vagy csináld így!

Melyiknek mennyi idő kell?

  • Lágytojás: főzd alacsony nyomáson 4 percig, rögtön engedd ki a szelepet, és mehetnek a jégfürdőbe, aztán hámozhatod is.
  • Félkemény tojás (amelynek a sárgája még picit lágy): ugyanígy, de 5 percig főzd őket!
  • Keménytojás: ezeknek pedig minimum 7 percre van szükségük, ugyanezzel az eljárással

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!

Ezeket olvastad már?

Forrásunk volt.

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos lencsefőzelék

Amikor Turós Emil kopott szakácskönyvéből főztem, mindig rácsodálkoztam, hogy évtizedekkel ezelőtt milyen ízletes ételek készülhettek. Ma már nem csodálkozom, és ha egy klasszikus ...

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...