Így étkezz a 20-as éveidben!

Te mi szerint táplálkozol? Azt eszed, amit megkívánsz, amit szeretsz, vagy ami otthon van? Esetleg ami nem hizlal, vagy figyelembe veszed a korodat is? Most a NoSalty-n a 20 éveseké a világ!

Magozz!

Az olajos magvak – például a mandula, a dió, a pisztácia és társaik – remek ropogtatnivalók! Egy maroknyi mandula például segít leküzdeni a farkasétvágyat, ráadásul magas rosttartalma segíti az emésztést. Ha huszonéves vagy, szükséged van a diófélékben megtalálható telítetlen zsírsavakra, vitaminokra és ásványi anyagokra, hogy megőrizd az egészségedet, jobban kezeld a stresszt, a csonthéjas gyümölcsök a szervezet méregtelenítésében, a betegségek megelőzésében, az immunrendszered erősítésében is kiválóak!

Őszi vitaminbombák >>

Sajtozz!

A tej és a tejtermékek nélkülözhetetlenek, hiszen a bennük található kalcium erősíti a csontokat. Az évek előre haladtával a nőket egyre jobban kísérti a csontritkulás veszélye, így már a 20-as éveid elején oda kell figyelned a tested vázára. Ha nem szereted, vagy nem tartod elég változatosnak a tejet és a joghurtokat, izgalmas alternatíva lehet például a parmezán, az ementáli vagy a cheddar sajt, amelyek a sajtfélék között az egyik legtöbb kalciumot tartalmazzák.

Milyen sajtból süssünk rántott sajtot? >>

Húsból soványat

Ha odafigyelsz az egészségedre, a húsfélék közül a baromfihúsokat részesíted előnyben! Huszonévesen talán még nem kell diétáznod, nincsenek súlyproblémáid, az odafigyelést azonban sosem lehet elég korán kezdeni! Már olyan apróságokkal is sokat tehetsz az egészségedért, ha sertés- és marhahús helyett párolj vagy süss inkább sovány csirkét, kacsát, libát vagy pulykát. A húskészítményeket pedig csak módjával szeresd, hiszen rengeteg mesterséges adalékkal, tartósítószerrel, ízfokozóval és állományjavítóval készülnek, erre pedig kinek van szüksége?!

Őszindító egészségturmixok >>

Almázz!

Napi egy alma, az orvost távol tartja – bizonyára Te is hallottad már ezt a közmondást. És ez nem is túlzás! Az alma valódi csodaszer, hiszen egész évben kapható, olcsó, nem hizlal, csökkenti a farkaséhséget és az édességek iránti vágyat, vitaminokban, ásványi anyagokban, betegségmegelőző, stresszoldó antioxidánsokban és emésztést könnyítő rostokban. Piros, zöld, sárga, kerek gyümölcsöket lehetetlen megunni, ha mégis alternatívát keresel az almára, egyél aszalt almát, de válogathatsz a hasonló hatású körték között is.

Spórolós vitaminforrás: jön az alma! >>

Ne habozz, babozz!

A hüvelyeseket ne hagyd ki az étrendedből, ha éppen a 20-as éveidet taposod! A borsó-, bab- és lencsefélék sokkal nagyobb figyelmet érdemelnek, mint amennyit kapnak. A hüvelyesek ugyanis roppant táplálóak, emellett rengeteg fehérje, emésztést könnyítő rost és egészségvédő antioxidáns van bennük, valódi energiabombák!

Íme, a világ legjobb levesei! >>

NoSalty-tipp:Az egyik legnépszerűbb hüvelyes, a lencse, például vasban nagy! Vasgyúró ugyan nem leszel tőle, de a női szervezet számára nagyon fontos ásványi anyag napi mennyiségét fedezheted akár egy csészényivel belőle! Ha nem eszel elég vasban gazdag ételt, könnyen válhatsz vérszegénnyé, romlik a teljesítő képességed és krónikus fáradtság is kínozhat.

A rovat korábbi cikkeit itt találod! >>

Hirdetés

Támogatott tartalom

Ajándékozz törődést karácsonyra

Közelednek az ünnepek. Vajon mit tartogatnak idén? Minden bizonnyal mesés illatokat, varázslatos ízeket, meghitt pillanatokat a családdal és a barátokkal, és persze ki tudja, milyen ajándékokat. Vagy te már tudod? Nehéz eltalálni, hogy ki minek örülne, mire vágyik, mi az, ami nincs meg neki, vagy éppen nincs-e már rengeteg abból, amit kinéztünk számára.

Legújabb receptek

Ciniminis keksz

Hatalmas rajongói vagyunk a hagyományos csokidarabkás keksznek, de ez a fahéjas-fehércsokis talán még nagyobb kedvencünk lett. A kívül ropogós, belül szaftos fahéjas sütik önmagukban ...

Címlapról ajánljuk

15 elragadó gasztro- és szakácskönyv karácsonyi ajándék gyanánt

A 2024-es év legújabb gasztrogyöngyszemeit hoztuk el nektek, hogy mesés ajándékkal lephessétek meg a főzés és az ételek iránt érdeklődő szeretteiteket. Ez az év is jócskán bővelkedett klasszikus és újító, egyszerűbb és tapasztalatot igénylő, évszakokon átívelő és alkalmi, csak süteményeket és mindenféle fogást összegyűjtő receptkönyvekben. Hogy nektek már ne kelljen sokat böngészni, mi összegyűjtöttük az idei év legjobb gasztro- és szakácskönyveit.

Balogh Lilla

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...