Így neveld a fűszernövényedet - használd ki az erkélyt, gangot, ablakpárkányt

Az otthoni fűszernövény-termesztés nem űrtechnológia, de azért nem árt néhány dologra figyelni - most ebben segítünk Nektek! (x)

Nincs is annál kényelmesebb, mint amikor az embernek csak a konyhai ablakpárkányhoz kell odalépnie és lecsippentenie annyi petrezselymet vagy bazsalikomot, amennyire éppen szüksége van a főzéshez.

Manapság az otthoni fűszer- és gyógynövénytermesztés nagyon népszerű, és fogyasztásuk kezd az egészséges életmód alapjai közé tartozni. Igazából mindegy, hogy egy bérház belső udvarában vagy egy panelház hetedik emeletén ültetünk zöldfűszereket. Minden környezetben meg lehet találni a helynek legmegfelelőbbeket, és plusz könnyedség, hogy a legtöbb fűszernövény nem túl nagyigényű.

De vajon mi kell ahhoz, hogy otthon magunk is termeszthessünk erkélyen, balkonon vagy ablakpárkányon?

  • Egy kis leleményességgel karöltve a háztartásokban rengeteg hulladékot újrahasznosíthatunk, ami nemcsak a környezetvédelmi szempontok miatt lenne fontos, de hosszútávon számos felesleges kiadástól is megóvhat minket.
  • Cserepek és balkonládák vásárlása helyett tökéletes ültetőalkalmatosságok az üres műanyagflakonok, befőttesüvegek, konzervdobozok vagy akár egy régi, elnyűtt gumicsizma is.

Hogyan kezdjünk hozzá?

  • Elegendő néhány levágott PET-palack (vízszintesen vagy függőlegesen, kinek ahogy tetszik) vagy kimosott konzervdoboz.
  • Fontos még a jó minőségű föld (gyógynövényekhez való), illetve a vetőmagok, palánták.
  • A fűszernövények többnyire a napsütést kedvelik, vagyis a déli fekvésű helyek a legideálisabbak termesztés szempontjából.
  • Ültetéskor érdemes kisebb lyukakat szurkálni az edényekre, ez biztosítja a gyökerek körüli talaj megfelelő légzését. Emellett a felesleges nedvesség is el tud távozni.
  • Az ültetés módját kísérjük figyelemmel a vetőmagok csomagolásán, és aszerint járjunk el. Vannak fűszernövények, amik fényen csíráznak, így elég csak a talajfelszínre rászórni.
  • A csírázást segíthetjük, ha letakarjuk - ehhez választhatunk átlátszó befőttesüveget vagy félbevágott PET-palackot.

Az otthon nevelt fűszernövények sokkal strapabíróbbak, mint a boltok polcain találhatóak, arról nem is beszélve, hogy így teljesen bio körülmények között tudjuk termeszteni őket. Így aki hosszabb távon szeretné élvezni a kis termését, annak mindenképp a saját termesztést ajánljuk!

Az otthoni fűszernövényekhez az IKEA áruházaiban biztosan találsz azotthonodhoz illő kaspót, keresd itt!

Hozzászólások

Címlapról ajánljuk

További cikkek