Az időszakos böjt egyik formája igen veszélyes lehet

Egyáltalán nem mindegy, melyik időszakos böjtöt tartod, az egyik ugyanis szívbetegségek miatt bekövetkező halálozáshoz vezethet.

Az időszakos böjtölés sok pozitív hatására derült már fény, azonban kiderült, nem mindegy, melyik fajtáját választjuk. ,,Az időszakos böjt 16/8-as verziója ugyanis a szívbetegséges halálozás nagyobb esélyével függ össze, mint a 12/12-es vagy 8/16-os" – írja Telex a NewScientist cikke alapján. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy ez a változata életveszélyes lenne, inkább csak azt, nem vagyunk teljesen tisztában a 16/8-as verzió hosszú távú hatásaival.

Komoly veszélye lehet, ha így időszakos böjtölsz

A sanghaji egyetem szakemberei 20 ezer amerikai táplálkozási adatait nézte át. A kutatók 2003 és 2018 között vizsgálták a résztvevők adatait, melyben önállóan adták meg, hogy mit és mikor ettek. Ezeket az eredményeket vetették össze az amerikai járványügyi központ 2003-2019-es halálozási adataival.

Arra a megállapításra jutottak, hogy azok, akik 8 órás sávban étkeztek, nem éltek tovább, mint azok, akik 12 vagy 16 órán át ehettek.

Az eredmények alapján azt találták, hogy a 16 órás böjtöt tartók 91 százalékkal nagyobb eséllyel haltak meg szívbetegségek miatt az utánkövetéses időszakban, mint azok, akik hosszabb (12 vagy 16 órás) intervallumban ettek.

A kutatás készítői azonban kiemelik, hogy a tanulmány nem állítja, hogy a böjtölés hozzájárulna a szívbetegséges elhalálozáshoz.

Fontos továbbá hozzátenni, hogy sok minden közrejátszhatott az eredményben. Nem tudni, hogy a résztvevők milyen ételeket fogyasztottak, továbbá az sem derült ki, miért böjtöltek: a saját döntésük volt, vagy nem fértek hozzá kellő mennyiségű élelemhez? Éppen ezért a kutatók tovább vizsgálják a jelenséget.

Forrásunk volt.


Időszakos böjt témában olvasd el korábbi írásainkat:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Címlapról ajánljuk

További cikkek