Így fogyaszd a hüvelyeseket nyáron, hogy ne fájjon a gyomrod

A hüvelyesek nem számítanak a legnyáriasabb alapanyagnak (talán a szezonális zöldbab és fejtett bab kivételével), így gyakran mellőzük őket, ha beüt a nagy meleg. Pedig ilyenkor is érdemes helyet adni nekik az asztalon: az alábbi módokon, könnyített formában.

Valljuk be, valószínűleg nem a legnagyobb nyári melegben fogunk nekiállni lencsefőzeléket, hummuszt vagy babsalátát készíteni – pedig a hüvelyeseket minden évszakban érdemes fogyasztani, magas növényifehérje-tartalmuk miatt fontos részét képezik bármilyen étrendnek, legyen az húsos vagy vega. Sokan azért is tartózkodnak a bab, borsó, lencse nyári fogyasztásától, mert a hüvelyesek hajlamosak megterhelni a gyomrot, puffadást és egyéb kellemetlen érzeteket is okozhatnak. Ezeket a tüneteket enyhíthetjük, ha az alábbi módokon bánunk az alapanyagokkal!

Így fogyaszd a hüvelyeseket nyáron, hogy ne fájjon a gyomrod

Áztasd be előre

Ez tulajdonképpen általános jótanács bármilyen évszakra, bármilyen hüvelyes ételhez: a babok, lencsék előzetes beáztatása enyhít valamennyit a puffasztó hatáson, valamint a szemek puhára főzése is könnyebb és gyorsabb folyamat lesz.

Plusz tipp: ha egy kiskanál szódabikarbónát adunk áztatás közben a vízhez, még kevésbé lesz puffasztó a hüvelyes.

Keverd más zöldségekkel

A puffadáson ugyan nem enyhít, de sokkal könnyedebb, frissebb ételt eredményez, ha sok különböző zöldséggel keverjük a hüvelyeseinket. Ha például salátába tesszük, kerüljön mellé egy sor másik szezonális alapanyag: paprika, paradicsom, uborka, retek.

Ne főétel legyen

A hüvelyes saláta kiváló nyári választás, például egy szaftos grillhús vagy halfilé mellé. Így részét képezi majd az étkezésnek, mégsem a hüvelyes lesz a fő attrakció: legyen inkább köret, kísérő fogás, kisebb adagként szerepeljen a tányéron.

Egy kis adag hummusz vagy lencsekrém is jó ötlet lehet: erre felépíthetünk egy tálat, amibe kerülhet főtt gabona, friss zöldség, sajt, olajos mag és tojás is. Kielégítő, de nem elnehezítő ebédötlet.

Jobb hidegen

A nagy melegben amúgy is jobban esnek a hideg fogások, mint a nehézkes, forrón gőzölgő raguk és levesek. Keverjünk friss salátákat hüvelyesből, turmixoljuk őket szendvicskrémmé, esetleg szórjuk őket megfőzve valamilyen hideg levesbe.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


További hasznos konyhai tippekért kattints ide:

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Lila hagymás uborkasaláta télire

Ez édeskésebb ízű, nagyon finom. Nálunk minden évben készül, én olyan vagyok mint a hangya, szorgoskodom, télen pedig elfogyasztjuk....férjecském is hangyának nevez mindig :-))))

Kovászos uborka egyszerűen

Túlmisztifikált receptek helyett a 96 éves Dédimama receptje. Tanyán született, ott nőtt föl, sok hasznos  praktikát hozott magával. Sokszor készítettük már, de legfinomabb akkor ...

Tradicionális gulyásleves

Az igazi Hungarikum, amire igazán büszkék lehetünk. Vendéglátós lévén tapasztaltam, hogy a külföldi turisták, amikor betérnek az étterembe, az volt az első kérdésük, hogy "Gulász " ...