HÚSBAVÁGÓ! Ezért nem mutatunk egy hétig húsos recepteket az oldalunkon

Sokat gondolkodtunk, meglépjük-e idén is, de végül az igen győzött. Biztos lesznek haragosaink, vagy akik nem értik, ellenzik, feleslegesnek tartják, de szerintünk itt az idő a drasztikusabb lépésekre.

Június 13-a a húsmentesség világnapja. Ezen a napon Magyarország legnépszerűbb online recept- és gasztromagazinjánál, a Nosaltynál idén is figyelemfelkeltő akcióba kezdünk: a Húsbavágó nevű kampány keretein belül egy egész héten át háttérbe szorítjuk a húsos recepteket az oldalon, alternatívaként pedig húspótló alapanyagokat és receptúrákat ajánlunk gasztroközösségünknek.

Hogy mi a célunk?

  • kitűzött célunk a növényalapú étkezés népszerűsítése, egyúttal a túlzott húsfogyasztás egyénre és a környezetre gyakorolt hatásainak bemutatása
  • hiszünk benne, hogy amit főzünk (és ahogyan főzzük), egy hatalmas felelősség és edukációs vállalás részünkről, mellyel lépnünk kell a klímaváltozás elleni küzdelembe
  • küldetésünk a Nosaltynál, hogy inspirációt nyújtsunk a főzéshez - az általunk ajánlott receptötletek a mi konyhánktól a ti étkezőasztalaitokhoz jutnak el
  • az egyhetes húsételektől való tartózkodással erőforrásainkat felhasználva receptajánlóinkat „klímabarátabb” ételekre összpontosítjuk
  • úgy gondoljuk, hogy ha mi fenntarthatóbban főzünk, annál tudatosabbá és felelősségteljesebbé válnak a magyarok főzési és étkezési szokási is

De miért pont a hús?

  • a vegetáriánus és a vegán étrendek előretörésének fő oka a bolygónk fenntarthatóságának kérdése, hiszen a növényi étrendek nagy mértékben hozzájárulhatnak ahhoz, hogy a Föld ökológiai szisztémája újra egyensúlyba kerülhessen
  • a húsnak, azon belül is a szarvasmarhának (és a báránynak) van magasan a legnagyobb ökológiai lábnyoma az egy grammnyi fehérjebevitel arányában, míg a növényi alapanyagoknak a legalacsonyabb
  • miattuk azért is kerül ilyen jelentős mennyiségű károsanyag a légtérbe, mert a könnyebb emésztés érdekében a szervezetükben élő baktériumok metánt termelnek
  • a disznónak, csirkének vagy a tengeri halaknak, herkentyűknek szintén jelentős a karbonlábnyomuk és szennyezik a környezetet, vizeket, de a marhahús által okozott károkat nem közelítik meg – nem termelnek metánt
  • a szarvasmarhák az állattenyésztésen belül az összes szennyezés kétharmadáért felelnek

Mi tehát egy egész héten át mellőzük a húsos recepteket az oldalon, nem jelennek meg receptválogatásainkban, cikkeinkben, hírleveleinkben, Instagram-profilunkon és más közösségimédia-felületünkön. Alternatívaként pedig húspótló alapanyagokat, megoldásokat, vega és vegán receptúrákat ajánlunk nektek.

Tartsatok velünk az egyhetes kampányban, teszteljük le magunkat, és talán ráeszmélünk, hogy egészségügyi szempontból és Földünk érdekében sem nagy áldozat a húsfogyasztás csökkentése!

Ha még többet olvasnál a HÚSBAVÁGÓ kampányunkról, nézd meg főszerkesztőnk levelét, vagy kövesd a Nosaltyt itt, a Facebookon, Instagramon, YouTube-on, TikTokon vagy a Viberen a húsmentes hét kapcsolódó tartalmaiért!

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

További cikkek