A világ egyik legjobb, Michelin-csillagos étterme örökre leveszi étlapjáról a húst

A New York-i, három Michelin-csillaggal rendelkező Eleven Madison Park étterem többé nem tálal állati eredetű ételeket vendégeinek.

Hogyan juthat el odáig egy, a világ legjobb vendéglátóhelyei között számon tartott étterem, hogy örökre lemond az állati eredetű ételek elkészítéséről? Az ok meglepő, de nagyon egyszerű: a jelenlegi rendszer ebben a formájában nem fenntartható - ezzel magyarázta döntését Daniel Humm, a három Michelin-csillagos Eleven Madison Park nevű manhattani étterem séfje.

Teljesen világos lett számomra, hogy meg kell változnia annak, amit a luxus fogalmán értünk. Nem térhetünk vissza ugyanoda, ahol eddig tartottunk

– nyilatkozta Humm a The New York Times-nak.

A séf döntése azért is meglepő, mert a 2017-ben a világ legjobb éttermének megválasztott hely leginkább húsos, halas, tenger gyümölcseis fogásaival aratta le a babérokat, legsikeresebb ételeik többek között kacsából, garnélából vagy éppen homárból készültek.

Daniel Humm

Az Eleven Madison Park igazi úttörőnek számít a fine dining világában, az elmúlt húsz évben világszerte követték az étterem trendjeit más vendéglátóhelyek is. Daniel Humm konyhája jelenleg is azon dolgozik, hogy növényi eredetű, minőségi ételeket tudjanak tálalni a vendégeknek, akiknek egy degusztációs menüért 335 dollárt, vagyis nagyjából 100 ezer forintot kell fizetniük.

Bár a húsalapú ételek Humm szerint nem felelnek meg környezetvédelemmel és fenntarthatósággal kapcsolatos saját elvárásainak, sokan kíváncsiak rá, a vegetáriánus illetve vegán vonalat továbbvivő étterem képes lesz-e megtartani Michelin-csillagait a jövőben is. A séf londoni, Davies and Brook nevű étterme a továbbiakban is fog húsos ételeket készíteni.


További érdekességek a gasztronómia világából:

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

További cikkek

„Nyíregyháza szereti, amit csinálunk, és az egész ország ínyencei hallanak...

Egy jó ötlet, bátorság, sok tapasztalat és remek tanműhelyek kellettek ahhoz a nagyszerű koncepcióhoz, amit Gabulya Máté, Gabulya Eric és Délceg Máté 2021-ben összeraktak. Kortárs gasztronómiát a hagyományokkal ötvöző, vagány tésztabárt üzemeltetnek Szabolcs-Szatmár-Bereg megye székhelyén. A közönség pedig nemhogy fogékony, de imádják őket.