Ebben a kórházban egy Michelin-csillagos séf reformálta meg a kórházi étkeztetést

A kórházi koszt többé nem büntetés abban a berlini kórházban, ahol Patrick Wodni séf irányítja a konyhát.

A 29 éves séf élménnyé varázsolta a kórházi étkezést, ami neki köszönhetően nemcsak finom, hanem egészséges is. A betegek mellett a kórház vezetése is elégedett, mivel a költségeik annak ellenére nem nőttek, hogy helyi termelőktől szerzik be a minőségi alapanyagokat.

Michelin-csillagos séf a kórház konyháján

A Michelin-csillagos szakács a berlini Havelhöhe kórház konyháját vezeti, receptjeivel pedig osztatlan sikert arat a betegek és a dolgozók körében. Wodni helyben termesztett bio zöldségekből, szabad tartású marhák húsából, saját sajtjából, valamint friss halakból készült ételekre cserélte le az addig külső beszállítóktól érkező fagyasztott élelmiszereket.

Wodni megszüntette az együttműködést az addigi beszállítókkal, ugyanis elmondása szerint néha nem tudta eldönteni, szivacsot vagy húst adtak-e neki. Ezután felkutatta a helyi pékeket, henteseket, zöldségtermelőket, kertészeket és a fenntartható halgazdaságokat.

"A fő célom az volt, hogy közvetlen kereskedelmi kapcsolatot alakítsak ki a kórház és a mezőgazdasági termelők, a pékségek, valamint a halászok között."

A kórházak többsége az egyszerűség és költségtakarékosság miatt fagyasztva veszi az élelmiszereket, azonban a 29 éves séf be akarta bizonyítani, hogy a friss alapanyagokból készült ételek sem drágábbak, amit a kórház költségvetése is igazolt. Harald Matthes, gasztroenterológus, és egyben a kórház igazgatója valódi kincsnek tartja a séfet:

"Olyan intelligens! Beszélünk valamiről, hazamegy, utánaolvas, és megalkot egy újabb receptet."

De nemcsak az alapanyagokat, hanem azt is megreformálta, milyen gyakran kerüljön hús a menübe: a betegek hetente 3-szor kapnak húst, egyszer halételt, és étrendjükbe beépítette a csicseriborsót, valamint a kuszkuszt is.

Sokáig nem tudta, mihez is ért igazán

Wodni egy kis faluban, Frankfurttól északra nőtt fel, és gyerekként nem tanult jól, ráadásul szinte semmi sem érdekelte. Aztán a középiskoláiban elkezdett otthon főzni, hogy édesanyját meleg étellel várja, amikor hazatért a munkából. A főzésben örömét lelte, és megtalálta számításait, így 17 évesen már egy 4-csillagos frankfurti szálloda éttermében dolgozott. Idővel kitanulta a bioorganikus gazdálkodást, Berlinbe költözött, és halásznak állt, mielőtt előkelő gurméknak főzőtt volna, később azonban Wodni megunta az elit étkeztetését. Ekkor szegődött el a Havelhöhe kórház konyhájára, ahol az volt a célja, hogy egészséges ételeket főzzön a betegeknek, diabéteszeseknek és a szívproblémákkal küzdőknek.

"Valami hasznosat akartam tenni."

Wodni más közintézményekkel is egyeztet már az élelmiszerek minőségének javítása érdekében.

Ezt olvastad már az ÍzHUSZÁR magazinon?

Az 5 legelképesztőbb ételautomata a világ legelképesztőbb országából - Japánból

Via

Hozzászólások

Címlapról ajánljuk

További cikkek