Hüpp-hüpp-hüpp, gyümölcstrükk!

Unokáink között is vannak jó és kevésbé jó étvágyúak – az utóbbiakhoz tartozók még nekünk, nagyiknak is fejtörést okoznak, amikor csak piszkálgatják az eléjük tett falatokat. Egy kis trükkel javíthatunk az étvágyon!

Mint minden nagymama, én is örülök, amikor unokáim az utolsó morzsáig eltüntetik, amit főztem. Nincs okom panaszra, nem nagyon válogatósak, és persze én is hajlok arra, hogy többnyire a kedvenceiket készítsem el. De mi van akkor, ha még nem elég éhesek, vagy a játékon jár az eszük, vagy nem ízlik nekik eléggé a feltálalt étel. Ilyenkor, ha egyikük, éppen az előbb felsorolt okok miatt, azt találja mondani, hogy „én ezt nem szeretem”, nos akkor borítékolható, hogy követőkre talál.

Játsszunk az étellel!

Ezt megelőzendő, egy kis trükköt be lehet vetni. A kevésbé jó étvágyú gyerekeknél is ajánlom a kipróbálását, hátha működik! Lássuk, miről van szó! Igaz, hogy a „fokozók” korát éljük, hiszen vannak mindenféle íz- és étvágyfokozók, de nem ilyesmire gondoltam.A módszerem sokkal egyszerűbb és természetesebb.

Evés előtt egy jó fél órával adjunk a gyerekeknek gyümölcsöt, mégpedig olyat, amelyik elindítja a gyomorban a savképződést. Magunk is tapasztalhatjuk, ha nagyon éhesek vagyunk, és például almát eszünk, a megnövekedett gyomorsav mennyisége miatt nem csillapul, inkább fokozódik éhségérzetünk. Éppen ezt az élettani folyamatot tudjuk kihasználni az étvágy javítására.

Lássuk, milyen gyümölcsök alkalmasak a „feladatra"! Jó szolgálatot tesz a narancs, a grépfrút, az ananász, az eper, a málna, a szeder, az alma, a körte, a szőlő, a barack, a meggy, a szilva, a kivi, a mangó. A citromból készült limonádé, a frissen facsart gyümölcslé és a gyümölcssaláta is hatásos – de szigorúan cukor nélkül! A salátára pedig ne kerüljön tejszínhab, mert akkor nem érjük el a kívánt sikert. Az édes gyümölcsök, mint a banán, a datolya, a füge, erre a célra nem megfelelőek.

Persze nem jóllakásról van szó, csak néhány falatról, ne adjunk pluszmunkát a gyomornak, inkább csak készítsük elő a főétkezésre. Egy-két próbát mindenképp megér, és talán még a „nem szeretem ételek" is kelendőbbek lesznek.

Ha már a gyümölcsöknél tartunk, szóljunk néhány rossz beidegződésről. Emlékszünk még arra, amikor általánosan elterjedt, hogy etessünk almát a gyerekekkel étkezés után, sőt még lefekvés előtt is, hogy megtisztítsa a fogaikat? Nem jó megoldás, két okból sem. A gyümölcssav, maró hatása miatt, kárt tehet a fogzománcban – emiatt nem is ajánlatos gyümölcsevés után rögtön a fogmosás, mert a felpuhult zománcréteget szinte lecsiszolja a fogkefe.

Fogszuvasodás ellen: étrendtippek

A másik ok pedig, amiért ne étkezés után kínáljuk a gyümölcsöt, az emésztéssel kapcsolatos. A közvetlenül étkezések után fogyasztott gyümölcstől felpuffadhat a gyomor. A főtt étel lassabban emésztődik meg, a könnyebben feldolgozható gyümölcs azonban nem tud tőle tovább haladni, szinte „beleütközik”. Közben bélgázok képződnek belőle, mert kezd lebomlani (rothadni), és nem szívódik fel belőle a tápanyag. Szóval használjuk ki a gyümölcs jó tulajdonságait, és jegyezzük meg: evés előtt jöhet, evés után nem!

Emlékszünk még a francia gyerekmese- és filmhős, Barba papa trükkjére? Alakítsuk át így: hüpp-hüpp-hüpp, gyümölcstrükk!

Mari nagyi

Címlapról ajánljuk

Tejfölös csirkereceptek

Csirkemell vagy csirkecomb egy-egy finom egytálételben, ráadásul tejföllel gazdagon elegyítve? Ugye hogy máris vágytok egy isteni, tejfölös csirkereceptre?

Nosalty

További cikkek

Ha ilyen tésztát vettél, ne edd meg, azonnal vidd vissza

A Nébih (Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal) arra kéri a vásárlókat, hogy az alábbi azonosítóadatokkal megegyező tortellinit ne fogyasszák el! Az érintett termék bármelyik Spar üzletbe visszavihető, a termék teljes vételárát visszafizetik.