hozzászólások

leírás

A Himalája trópusi völgyeiben honos mangó a hindu írások tanúsága szerint 4000 éve nagy tiszteletnek örvend. Feltehetően csak a XV. században jutott el Perzsiába, majd Arábiába, később Amerikába, de ma már a világ minden részén, melegebb éghajlatokon termesztik.
 Színe változatos: zöldes-sárgás, narancssárgás, pirosas-zöldes árnyalatokban terem. Gyümölcshúsa kellemesen édes ízű, sárgás színű, állagában pedig leginkább a nektarinéra hasonlít.
Vásárláskor hagyatkozzunk szaglásunkra: ha még kicsit éretlen, erősen gyantás sárgarépa illata van. Minél érettebb, annál kevésbé érezni a gyantát. Legfontosabb, hogy sérülésektől, fekete foltoktól mentes, jó illatú, puhább húsú gyümölcsöt vásároljunk, melynek színe nem feltétlenül mérvadó. A zöldes színű is lehet már érett, ha olyan fajta.
Kitűnő társa lehet fűszeres, füstölt húsételeknek, de legfinomabb nyersen, magában, vagy más egzotikus gyümölcsökkel vegyítve. Van, aki a kettévágott gyümölcsbe likőrt önt, és lehűtve fogyasztja, de jó bóléhoz vagy gyümölcssalátához, fagylalthoz is, továbbá finom kompót és lekvár készíthető belőle. Indiában sok háztartásban chutnyt készítenek belőle, ami egy hindu eredetű fűszermártás.

Kitűnő tápanyagforrás. Vitamintartalma kimagasló, megtalálhatóak benne a B, C, E-vitaminok, melyek nagy mennyisége indokolttá teszik gyermekételekben való felhasználását. Bőrpanaszok kezelésére, a köröm és a haj erősítésére már igen régóta használják. Bél- és gyomorprobléma esetén, lábadozáskor, máj-, epe-, hasnyálmirigy-rendellenesség esetén igen jótékony hatású, illetve vitamin tartalmának köszönhetően nagyon jó frissítő, immunerősítő hatású.
(Forrás: Goumandnet)

mikor vegyem

Egész éven át kapható, ám valódi szezonja májustól szeptemberig tart.
Megkísérelhetjük a mangó csonthéjas magjának csíráztatását. Előtte azonban a friss magról le kell kaparni a magszőrökre tapadt gyümölcshúst, majd megmosva néhány napig érdemes száradni hagyni.
Ezt követően ültessük el púpos részével felfelé, laza szerkezetű talajba, és lehetőség szerint olyan helyre tegyük, ahol alulról meleg éri. (Forrás: Házipatika.com)

hogyan tároljam

A még éretlen példányokat szobahőmérsékleten tartsuk, pár nap alatt utóérnek.
Fontos, hogy lehetőleg ne tároljuk a gyümölcsöt hűtőszekrényben, mert az sokat árthat ízének.

Mangó alapanyag receptek

beállítások törlése
alapanyagok:
választott alapanyag:
    választott alapanyag:
      szakács:
      szakácsok:
        alapanyag kategóriák

        Hozzászólások

        A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

        Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!