Hozzátáplálási káosz

Avagy mit tanácsol a nagymama, a gyerekorvos, a védőnő, a barátnő, a szomszéd néni és néhány vadidegen a babák első ételeit illetően.

Amikor az embernek gyermeke születik, hirtelen egy olyan élethelyzetbe zuhan bele, amely ezernyi kérdést vet fel, és amelyre gyakorlatilag mindenkinek van válasza. Mert ebben a témában nagyjából mindenki érintett, mindenki beavatottnak érzi magát és a legtöbben a saját tudásukat jóval előbbre valónak érzik a másénál. Ezért nyugodtan felkészülhetünk arra, hogy az utcán vadidegenek fognak odajönni a babakocsiban teljes békében szunyókáló csemetédre mutogatva, hogy takard ki, vagy húzd rá a fülére rendesen a sapkát. Te pedig a fogaid között kipréselsz egy „jó”-t, aztán próbálsz minél messzebbre jutni az okoskodótól, mert te tudod egyedül, hogy a pici már 3 órája nonstop üvöltött, végre elaludt, és ha most épp arra fog felébredni, hogy te piszkerálod a sapkáját, akkor tuti, hogy a falba vered majd a fejed, na akkor majd jöhetnek okoskodni.

És nincs ez másként később sem. A hozzátáplálásról is mindenkinek lesz valami mondanivalója, ráadásul ebben a tárgykörben még a szakértői vélemény is évről évre változik. Már abban sincs kiforrott álláspont, hogy mikor kezdjük el a kóstolgatást a picikkel. A lányomnál például még azt kötötte a lelkemre a védőnő, hogy 6 hónapos koráig kizárólag anyatejet kapjon. Majd 2(!) év elteltével a fiamnál már úgy állt a dolog, hogy tulajdonképpen már 4-5 hónaposan is kaphat egy kis gyümölcsöt, mert a legújabb kutatások szerint ez csak erősíti az immunrendszerét, persze csak akkor, ha minél tovább kap mellette anyatejet is.

Ami ennél még szembetűnőbb változás ez alatt a tudományos szempontból gigászinak számító 2 év alatt, az a gluténhoz való tudományos viszonyulás. Bő 3 évvel ezelőtt még tulajdonképpen tilos volt 8 hónapos kor alatt glutént adni a piciknek. Aztán jöttek az újabb kutatások meg az újabb eredmények és most ott tartunk, hogy a legjobb, ha 5 hónapos kora előtt találkozik a baba szervezete a gluténnal, mert így kisebb eséllyel jelentkezik majd a későbbiekben érzékenység.

Ez a cikk nem hivatott állást foglalni a témában, de még tanácsot adni sem szeretnék senkinek. Számomra a gyerekneveléssel töltött nagyjából 4 évem alatt az lett világos, hogy a hozzátáplálás messze nem egy kiforrott tudomány, folyamatosan változik, rendkívül képlékeny. Persze köszönhető ez annak is, hogy a táplálkozástudomány úgy általában nem tekint olyan borzasztó nagy múltra vissza. Ugyanakkor a kezdő szülőkkel a hozzátáplálás alapelveit gyakran kőbe vésett szabályokként ismertetik a hozzáértők.

Szerintem nagy segítség a hozzátáplálás kérdésekkel teli korszakában, ha az ember kellő rugalmassággal áll a témához. Persze a tehéntejet próbáljuk minél később adni (az anyatejjel táplált babák esetén 7-8 hónapos korban inkább a tehéntej bevezetését preferálják a tápszerrel szemben, amennyiben szükségessé válik a pótlás, de ebben megint nagyon eltérő véleményekkel találkozhatunk), a cukorral is nyugodtan várhatunk akár másfél éves koráig is (de arra készüljünk fel, hogy a nagyi, dédi vagy valamelyik jóakaró suttyomban bele fog tolni a picibe legalább egy Túró Rudit), aprómagvas gyümölcsöket, mézet csak egyéves kor után, dióféléket pedig még azon is túl.

Végül a szakszerű útmutatások mellett muszáj ideírnom a legáltalánosabb érvelést a témában, amivel szerintem minden anyukát a plafonra lehet küldeni: „Miért, az én gyerekem sokkal korábban kapta ezeket és mégis felnőtt, látod, nincs semmi baja!”

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos lencsefőzelék

Amikor Turós Emil kopott szakácskönyvéből főztem, mindig rácsodálkoztam, hogy évtizedekkel ezelőtt milyen ízletes ételek készülhettek. Ma már nem csodálkozom, és ha egy klasszikus ...

Az eredeti korhelyleves

A klasszikus korhelyleves valójában inkább egy kiadós főétel, mint egy leves: a savanyú káposztából főzött kolbászos fogás a magyar konyhaművészet egyik ismert és népszerű étele. ...