Kozák Antal súlyos beteg barátja felvetésére kezdett bele a homoktövis-termesztésbe, majd látva, mennyire kedvezően hat az egészségre a sárga bogyóból sajtolt olaj és a homoktövisvelő, nemesített egy új fajtát, és Remény névre keresztelte - számol be róla a Vince.
Rengeteg C-vitamin, béta-karotin és ómega-7 zsírsav
A gömbölyded, 2024-ben állami minősítést is szerzett 'Remény' nevezetű homoktövisben elképesztően sok a C-vitamin, a béta-karotin valamint az ómega-7 zsírsav, sőt, igen kedvező benne az ómega-6 és ómega-3 zsírsavak aránya is.
Nemrégiben pedig az is kiderült, hogy világviszonylatban a tíz legjobb beltartalmú homoktövisfajta közé tartozik - ezért a jövőben különféle márkázott termékek alapanyaga is lehet a Remény.
A termesztő, Kozák Antal tervei szerint Debrecenben, Budapesten, Kecskeméten és Válon is lesznek majd Remény-bemutatókertek saját, rákóczifalvai ültetvénye mellett.
A homoktövis további előnyei:
- rengeteg vitamint rejt, többek közt A-, B1-, B2-, E- és F-vitaminokat (a C-vitamin mellett)
- 18-féle aminosavat, aszkorbinsavat, flavonoidokat és proteint is tartalmaz
- a termésből préseléssel nyert olajából – mely főleg olajsavakat, karotinoidokat, fitoszterolokat tartalmaz – a gyógyszeripar fájdalomcsillapítót, égési és fagyási sebek elleni szereket is készít
- magas antioxidáns-tartalma miatt mára népszerű és elengedhetetlen egészségmegőrző élelmiszerré vált
Ezek az életmódos cikkek is segíthetnek: