Itt az alkalom, a MÁK Bistro utoljára kínálja az elmúlt 8 év legfinomabb ételeit

Több mint fél év csend után idén szeptemberben újra felbukkant a budapesti éttermi palettán a MÁK Bistro, amely bár korlátozott ideig, de most az elmúlt 8 év legfinomabb fogásait kínálja a vendégeknek – hogy utána valami teljesen új dologgal rukkoljon elő!

Mint ahogy a legtöbb étteremnek, úgy a Mizsei János séf vezette MÁK Bistronak sem volt könnyű az elmúlt másfél év. A pandémia miatt a népszerű budapesti étterem november óta zárva tartott, kevesebb mint egy hónapja azonban már újra várja a vendégeket, ráadásul nem is akármivel: aki novemberig foglal magának helyet az étteremben, az egyúttal élete egyik legfinomabb időutazásán vehet részt.

Mizsei János, a MÁK séfje (Fotó: Réthly Dávid)

Ezen a különleges utazáson ugyanis az elmúlt 8 év legnagyobb kedvencei kerülnek újra a tányérra, ennyi idő telt el ugyanis azóta, hogy Mizsei János lett a MÁK séfje. János 21 évesen került a MÁK Bistro konyhájába, 22 évesen már az étterem vezető séfjeként mutatott be időről-időre egyre különlegesebb fogásokat a nagyközönségnek, 24 évesen pedig megkapta az év ifjú séftehetségének járó díjat is.

A Best of MÁK signature-ételeiből álló kínálata egészen novemberig lesz elérhető, a menü főleg Mizsei elmúlt 8 éves munkásságának legmeghatározóbb elemeit és igazi közönségkedvenceket sorakoztat fel, de olyan ételek is feltűnnek, amelyek még a legelső étlapokon voltak elérhetőek.

Tojásos nokedli (Fotó: Réthly Dávid)

A sor számos apró, de emlékezetes és ízekben nagyon különleges snackkel kezdődik: a hajszálvékony, ropogós tésztába tekert, krémesen lágy tojásos nokedli vagy a kesudiós morzsába forgatott puha és ízletes kacsaszív éppúgy rögtön az asztalhoz szegez minket, mint a Mák egyik legkülönlegesebb, répás különlegessége, a csukakaviáros füstölt-sült répa.

A füstölt-sült répa (Fotó: Réthly Dávid)

Bár az ember már a snackek kóstolása után is elégedett lenne, az igazi ízbombák még csak ezután jönnek.

A MÁK tányérjain tisztán látszik, mennyire nyitott Mizsei és csapata az új ízek, textúrák és kísérletezések irányában, erre pedig tökéletes példa a világ egyik legomlósabb, szájban olvadó kacsamája, amely egyszerre van körbekerítve napsárga kukoricahabbal és pirított bébikukoricával, valamint pár szál vékony kukoricaropogóssal.

A tokaji mangalicaszűz írós zsüvel és fermentált-sült káposztás tésztával a közönség egyik legnagyobb kedvence, aki pedig esetleg nem annyira jártas a fine dining világában, és azt hinné, ezektől az ételektől nem lehet jól lakni végre pontot tehet magában egy hosszú, évődős vita végére: még alig tartunk a vacsora 2 harmadánál, már izgulunk azon, hogyan fog elférni a desszert.

Tokaji mangalicaszűz káposztás tésztával (Fotó: Réthly Dávid)

A könnyed joghurt granita rebarbara sorbet-val és apró, ropogós hajdinagyöngyökkel nagyon könnyed elődesszert, ezután pedig nincs ember, aki ne tudna ellenállni a tökéletes mákos gubának, ahol megint csak több elemben is felfedezhetjük a mák különböző ízeit.

Mizsei Jánosék a pandémia ideje alatt többször is terveztek pop up kitelepüléseket (Balatonakarattya, Várkert Bazár), és bár az ikonikus mákos lángossal most nem találkoztunk, kaptunk helyette újragondolt téli fagyit, melyet a séf még Buza Krisztával együtt álmodott meg. Az étcsokis-meggyes-kassziás téli fagylalt íze semmihez sem fogható, ha pedig azt hinnénk, a tálon feltűnő pirított szezámmagok csak dísznek vannak ott, ne lepődjünk meg, mikor a fagyira ráragad egy-két szem: ez a desszert-remekmű így lesz igazán tökéletes.

Télifagyi (Fotó: Réthly Dávid)

A Best of MÁK étlap csak novemberig él, ezért érdemes még időben helyet foglalni az élményvacsorára, ráadásul ilyen alkalom nem igen lesz többé, a MÁK csapata ugyanis már most a következő idők étlapjait tervezi, melynek fókuszában a magyar ízek lesznek majd, annyit már most lehet tudni, hogy a jövőben egy-egy évszakban egy-egy égtáj kap majd kiemelt szerepet az étlapon.

Fotók: Réthly Dávid

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Ezeket is olvasd el!

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

További cikkek