Hivatalos: macskás néninek (vagy bácsinak) lenni jót tesz az egészségednek

Minden macskatartónak itt a tudományos válasz: cicát tartani nem csak a lelkünknek, de az egészségünknek is jót tesz. 

Régen hatalmas kutyásnak vallottam magam – mint tudjuk, az ő táboruk és 'A' cicások általában örök ellenségként utalnak egymásra, bár legtöbbször emögött inkább csak cicaharc dúl, hiszen aki szereti az állatokat, az rossz ember nem lehet. Sok, cuki kutyusokat könnyes szemmel nézegető év után azonban végre eljött az idő, saját kisállatom lehetett, a lakás betolakodója pedig végül számomra is megdöbbentő módon nem egy eb, hanem egy skót lógófülű macska lett.

11 éve boldogít ez a cseppet sem kedves, totálisan öntörvényű, dörgölőző cicára semmiben sem hasonlító szerzet, akit kizárólag akkor lehet megsimogatni, ha teljes 6 kg-os testsúlyával rám veti magát, és aki inkább alszik 20 órát egy nap, messze tőlem. És még csak nem is nyávog...!!!

Macska Úr, a szőrös delikvens

via GIPHY

Mégis, ha belegondolok, hogy nincsen velem, még a gondolatától is kétségbe esem. Egyértelmű, hogy milyen pozitív hatással vannak az ember lelkére ezek a szeretet- vagy épp gonoszsággombócok. De mégis milyen hatással vannak az egészségünkre?

Egy aJournal of Vascular and Interventional Neurology-ban publikálttanulmány szerinta macskatartók felé billen a mérleg a kutyásokkal szemben, legalábbis ha az egészségfaktort vesszük figyelembe.

Az egészségügyi hatásokat vizsgáló tudósok szerint ugyanis a cicák illetve a cicatartás olyan betegségek kialakulásának esélyeit csökkenti, mint a szív- és érrendszeri megbetegedések, beleértve a stroke-ot és a szívrohamot is.

via GIPHY

A cicák ölelése ezen kívül, ahogy a vizsgálatok során bebizonyították, enyhítheti a szorongás tüneteit is.

Melanie Greenberg, klinikai szakpszichológus, a The Stress-Proof Brain szerzője elmagyarázta az NBC News-nak, hogy a macskák simogatásakor endorfint termelünk, ami oxitocint bocsát az agyba, melynek következtében csökken a stressz szintünk, és enyhül az esetleges fájdalom is. Ezért is tudunk mellettük olyan jól relaxálni. Még egy pont a cicatartóknál!

Ezeket olvastad már?

Címlapkép: GettyImagesviaés via

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Mélyszegénységben élő romák által termelt kovászos uborka kerül ebbe a...

A Kiútprogram és a budapesti Babka Deli együttműködéséből született első kovászos uborka, amely a program őstermelőinek uborkájából készült, és amely az észak-kelet magyarországi roma családoknak segít, hogy uborkatermelővé váljanak. Az ő uborkájukból készül a Deli házi kovászos uborkája, amely felkerül a Babka Deli állandó nyári kínálatába, valamint étlapjára is.