Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Hivatalos: macskás néninek (vagy bácsinak) lenni jót tesz az egészségednek

Minden macskatartónak itt a tudományos válasz: cicát tartani nem csak a lelkünknek, de az egészségünknek is jót tesz. 

Régen hatalmas kutyásnak vallottam magam – mint tudjuk, az ő táboruk és 'A' cicások általában örök ellenségként utalnak egymásra, bár legtöbbször emögött inkább csak cicaharc dúl, hiszen aki szereti az állatokat, az rossz ember nem lehet. Sok, cuki kutyusokat könnyes szemmel nézegető év után azonban végre eljött az idő, saját kisállatom lehetett, a lakás betolakodója pedig végül számomra is megdöbbentő módon nem egy eb, hanem egy skót lógófülű macska lett.

11 éve boldogít ez a cseppet sem kedves, totálisan öntörvényű, dörgölőző cicára semmiben sem hasonlító szerzet, akit kizárólag akkor lehet megsimogatni, ha teljes 6 kg-os testsúlyával rám veti magát, és aki inkább alszik 20 órát egy nap, messze tőlem. És még csak nem is nyávog...!!!

Mégis, ha belegondolok, hogy nincsen velem, még a gondolatától is kétségbe esem. Egyértelmű, hogy milyen pozitív hatással vannak az ember lelkére ezek a szeretet- vagy épp gonoszsággombócok. De mégis milyen hatással vannak az egészségünkre?

via GIPHY

Egy a Journal of Vascular and Interventional Neurology-ban publikált tanulmány szerint a macskatartók felé billen a mérleg a kutyásokkal szemben, legalábbis ha az egészségfaktort vesszük figyelembe.

Az egészségügyi hatásokat vizsgáló tudósok szerint ugyanis a cicák illetve a cicatartás olyan betegségek kialakulásának esélyeit csökkenti, mint a szív- és érrendszeri megbetegedések, beleértve a stroke-ot és a szívrohamot is.

A cicák ölelése ezen kívül, ahogy a vizsgálatok során bebizonyították, enyhítheti a szorongás tüneteit is.

Melanie Greenberg, klinikai szakpszichológus, a The Stress-Proof Brain szerzője elmagyarázta az NBC News-nak, hogy a macskák simogatásakor endorfint termelünk, ami oxitocint bocsát az agyba, melynek következtében csökken a stressz szintünk, és enyhül az esetleges fájdalom is. Ezért is tudunk mellettük olyan jól relaxálni. Még egy pont a cicatartóknál!

Ezeket olvastad már?

Címlapkép: GettyImages
via és via

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!