Hiánycikk lehet az egyik kedvenc olajunk!

Nagy problémával kell megküzdenie idén az olasz olívatermelőknek, a szélsőséges időjárás hatására ugyanis rettenetesen kevés olívabogyó termett a tavalyi évben. 

25 éve nem volt olyan rossz az olívatermés Európa-szerte, mint most, derül ki az index.hu cikkéből.

A heves esőzések, tavaszi fagyok és a nyári szárazság hatására idén 57%-os visszaesés következhet be az olívatermelésben.Riccardo Valentini, az Euro-Mediterrán Klímaváltozási Központ vezetője szerint a szélsőséges és extrém időjárási viszonyok okozzák az alacsonyabb termésátlagot. A drasztikus visszaesés nem csak az idei évre lehet jellemző, Valentini szerint a változó időjárás és klíma a jövőben is problémát jelenthet nem csak Olaszországban, de Európa többi mediterrán országában is.

A szakértő szerint elég csupán néhány olyan nap az évben, amikor az átlagosnál sokkal alacsonyabb vagy magasabb a hőmérséklet és szárazabb az idő, a termelés mennyisége ezeknek a szélsőséges időjárási viszontagságoknak köszönhetően is drasztikusan csökkenhet.

Ezt olvastad már? - 10 ok, amiért imádjuk az olívaolajat - messze nem csak főzéshez hasznos a "folyékony arany"

Nem csak az időjárás, de a Xylella fastidiosa nevű baktérium is fenyegeti a megtépázott és legyengült fákat, amely egyébként Európában a csonthájasokat és a szőlőket egyaránt fenyegeti.

A mostani előrejelzések szerint a 2018-19-es évben az olaszok mellett a görögök és a portugálok termésátlaga is nagyon visszaesett, míg a portugálok 20 százalékkal, a görögök 42 százalékkal termeltek kevesebb olívát az előző évekhez képest.

Ezeket olvastad már?

via: index.hu

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos lencsefőzelék

Amikor Turós Emil kopott szakácskönyvéből főztem, mindig rácsodálkoztam, hogy évtizedekkel ezelőtt milyen ízletes ételek készülhettek. Ma már nem csodálkozom, és ha egy klasszikus ...

Az eredeti korhelyleves

A klasszikus korhelyleves valójában inkább egy kiadós főétel, mint egy leves: a savanyú káposztából főzött kolbászos fogás a magyar konyhaművészet egyik ismert és népszerű étele. ...