Hiánycikk lehet az egyik kedvenc olajunk!

Nagy problémával kell megküzdenie idén az olasz olívatermelőknek, a szélsőséges időjárás hatására ugyanis rettenetesen kevés olívabogyó termett a tavalyi évben. 

25 éve nem volt olyan rossz az olívatermés Európa-szerte, mint most, derül ki az index.hu cikkéből.

A heves esőzések, tavaszi fagyok és a nyári szárazság hatására idén 57%-os visszaesés következhet be az olívatermelésben.Riccardo Valentini, az Euro-Mediterrán Klímaváltozási Központ vezetője szerint a szélsőséges és extrém időjárási viszonyok okozzák az alacsonyabb termésátlagot. A drasztikus visszaesés nem csak az idei évre lehet jellemző, Valentini szerint a változó időjárás és klíma a jövőben is problémát jelenthet nem csak Olaszországban, de Európa többi mediterrán országában is.

A szakértő szerint elég csupán néhány olyan nap az évben, amikor az átlagosnál sokkal alacsonyabb vagy magasabb a hőmérséklet és szárazabb az idő, a termelés mennyisége ezeknek a szélsőséges időjárási viszontagságoknak köszönhetően is drasztikusan csökkenhet.

Ezt olvastad már? - 10 ok, amiért imádjuk az olívaolajat - messze nem csak főzéshez hasznos a "folyékony arany"

Nem csak az időjárás, de a Xylella fastidiosa nevű baktérium is fenyegeti a megtépázott és legyengült fákat, amely egyébként Európában a csonthájasokat és a szőlőket egyaránt fenyegeti.

A mostani előrejelzések szerint a 2018-19-es évben az olaszok mellett a görögök és a portugálok termésátlaga is nagyon visszaesett, míg a portugálok 20 százalékkal, a görögök 42 százalékkal termeltek kevesebb olívát az előző évekhez képest.

Ezeket olvastad már?

via: index.hu

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Így készítsd el otthon a kínai kifőzdék gyöngyszemét, a gong...

Szégyen, nem szégyen, időnként mindannyian betérünk egy-egy ázsiai büfébe, hogy gyors komfortkaja gyanánt vegyünk egy kis adag csirkét rizzsel. Persze mindenkinek más a kedvence: ki a szezámos csirke, ki az édes-savanyú rajongója, vannak tofu- és bambuszrügyfanok, és ott vannak az olyan mindig megbízhatóan egyforma fogások, mint a mogyorós csirke, azaz a gong bao. Na, most azt mutatjuk meg, hogyan készíthetitek el házilag, autentikus módon!