Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Hiánycikk lehet az egyik kedvenc olajunk!

Nagy problémával kell megküzdenie idén az olasz olívatermelőknek, a szélsőséges időjárás hatására ugyanis rettenetesen kevés olívabogyó termett a tavalyi évben. 

25 éve nem volt olyan rossz az olívatermés Európa-szerte, mint most, derül ki az index.hu cikkéből. 

A heves esőzések, tavaszi fagyok és a nyári szárazság hatására idén 57%-os visszaesés következhet be az olívatermelésben. Riccardo Valentini, az Euro-Mediterrán Klímaváltozási Központ vezetője szerint a szélsőséges és extrém időjárási viszonyok okozzák az alacsonyabb termésátlagot. A drasztikus visszaesés nem csak az idei évre lehet jellemző, Valentini szerint a változó időjárás és klíma a jövőben is problémát jelenthet nem csak Olaszországban, de Európa többi mediterrán országában is. 

A szakértő szerint elég csupán néhány olyan nap az évben, amikor az átlagosnál sokkal alacsonyabb vagy magasabb a hőmérséklet és szárazabb az idő, a termelés mennyisége ezeknek a szélsőséges időjárási viszontagságoknak köszönhetően is drasztikusan csökkenhet. 

Ezt olvastad már? - 10 ok, amiért imádjuk az olívaolajat – messze nem csak főzéshez hasznos a „folyékony arany”

 

Nem csak az időjárás, de a Xylella fastidiosa nevű baktérium is fenyegeti a megtépázott és legyengült fákat, amely egyébként Európában a csonthájasokat és a szőlőket egyaránt fenyegeti. 

A mostani előrejelzések szerint a 2018-19-es évben az olaszok mellett a görögök és a portugálok termésátlaga is nagyon visszaesett, míg a portugálok 20 százalékkal, a görögök 42 százalékkal termeltek kevesebb olívát az előző évekhez képest. 

EZ IS ÉRDEKELHET:

via: index.hu

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!