Hiánycikk lehet az egyik kedvenc olajunk!

Nagy problémával kell megküzdenie idén az olasz olívatermelőknek, a szélsőséges időjárás hatására ugyanis rettenetesen kevés olívabogyó termett a tavalyi évben. 

25 éve nem volt olyan rossz az olívatermés Európa-szerte, mint most, derül ki az index.hu cikkéből.

A heves esőzések, tavaszi fagyok és a nyári szárazság hatására idén 57%-os visszaesés következhet be az olívatermelésben.Riccardo Valentini, az Euro-Mediterrán Klímaváltozási Központ vezetője szerint a szélsőséges és extrém időjárási viszonyok okozzák az alacsonyabb termésátlagot. A drasztikus visszaesés nem csak az idei évre lehet jellemző, Valentini szerint a változó időjárás és klíma a jövőben is problémát jelenthet nem csak Olaszországban, de Európa többi mediterrán országában is.

A szakértő szerint elég csupán néhány olyan nap az évben, amikor az átlagosnál sokkal alacsonyabb vagy magasabb a hőmérséklet és szárazabb az idő, a termelés mennyisége ezeknek a szélsőséges időjárási viszontagságoknak köszönhetően is drasztikusan csökkenhet.

Ezt olvastad már? - 10 ok, amiért imádjuk az olívaolajat - messze nem csak főzéshez hasznos a "folyékony arany"

Nem csak az időjárás, de a Xylella fastidiosa nevű baktérium is fenyegeti a megtépázott és legyengült fákat, amely egyébként Európában a csonthájasokat és a szőlőket egyaránt fenyegeti.

A mostani előrejelzések szerint a 2018-19-es évben az olaszok mellett a görögök és a portugálok termésátlaga is nagyon visszaesett, míg a portugálok 20 százalékkal, a görögök 42 százalékkal termeltek kevesebb olívát az előző évekhez képest.

Ezeket olvastad már?

via: index.hu

Legújabb receptek

Cantuccini hagyományosan

Az egyik legtradicionálisabb olasz kekszféle a cantuccini, ez a kétszersült sütemény, ami sokáig eláll és desszertborba vagy forró kakaóba/kávéba mártogatva esik a legjobban. Mint a ...

Ünnepi mediterrán halragu

Ha ti is szoktatok karácsonyra halat készíteni, akkor most itt egy remek receptötlet, egy egyszerű halragu, amit tetszőleges tengeri halfiléből készíthettek. A vibráló, mediterrán ízek ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Kevés az időd? Mutatjuk az 5 leggyorsabb karácsonyi főételt

Egészben sült pulyka, így-így panírozott, majd olajban kisütött húsok és halak, halászlé, töltött káposzta? Finoman szólva sem időspórolós, kapkodva összedobható karácsonyi főételek. Mutatunk pár receptet inkább, amelyek bizonyítják, hogy nem minden fogás időigényes és őrületesen pepecselős, ami karácsonyi.

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...