10 ok, amiért imádjuk az olívaolajat - messze nem csak főzéshez hasznos a "folyékony arany"

Sütéshez és főzéshez egyaránt szeretünk olívaolajat használni, hiszen nem csak egészséges, de nagyon kellemes ízt kölcsönöz ételeinknek. Mi mindenre jó még? Megmutatjuk!

Az olívaolaj nem csak a konyhában, de számos háztartási trükkben is segítségünkre lehet, a tisztítástól kezdve a fényesítésen át, egészen otthonunk érzékeny felületeinek tisztításáig.

A következő praktikákhoz nincs szükséged drága olívaolajra, érdemes nem a legmárkásabbat, hanem az árban és mennyiségben legideálisabb terméket választani.

Tudtad?

Az ókori Görögországban az atléták rituálisan dörzsölték be testüket olívaolajjal. Amellett, hogy ételek elkészítéséhez használták különös varázserőt tulajdonítottak az anyagnak, valamint gyógyszerek alapanyagaként és világításhoz is használták a Homérosz által elnevezett folyékony aranyat.

A konyhában sem csak főzésre jó...

  • kiválóan tisztíthatod vele fából készült konyhai eszközeidet, úgy mint a vágódeszkát, a fakanalakat és még csinos salátás tálakat is: miután elmostad az eszközöket, kend be őket vastagon olívaolajjal, így elkerülheted, hogy berepedjen a fa és azt is, hogy elveszítse eredeti színét. Hagyj fenn az olajat öt percig, majd egy száraz ronggyal alaposan törölgesd le az eszközöket.
  • Fémek tisztítására is alkalmas, egy olívás kendővel áttörölt késről a szennyeződéseket és a vízkőfoltokat is eltünteti, valamint fényesebbé varázsolja az evőeszközöket.
  • A ragadós felületekre cseppents egy kis olívát, és hagyd állni 15 percig, majd egy egyszerű mozdulattal távolítsd el a szennyeződéseket.

A fürdőszobában

  • Könnyen lemoshatod vele az erős sminket,és ápolhatod vele arcodat valamint hajadat is. Ha teheted, kenj egy kis olívát a szempilládra is, a sok festék hatására kiszáradó szempillák ég új életre kélnek.
  • Otthoni gyantázás esetén két okból is ajánlott olívaolajat használni: az olaj semlegesíti a testrészen maradt ragacsos gyantát, valamint nyugtató hatással van a megviselt bőrre.
  • Eltünteti a bőrön maradó foltokat, és akár a hajba ragadt rágót is. Ha hígító vagy olajos festék kerül a bőrödre, keverj össze egy kis olívát cukorral, dörzsöld le a foltot egy szivaccsal, majd öblítsd le vízzel.
  • Védd meg borotvapengéidet a rozsdásodástól olívaolajjal!Igazi borotvapengét használni nem olcsó mulatság.Hogy sokáig a szolgálatodra lehessenek, kenj rájuk egy kis olajat, majd töröld őket teljesen szárazra.
Az olívából készült szappan kitűnő bőrápoló, melyet már az ókorban is használtak.

A ház egyéb területein

  • Kiváló bőrápoló! A bőrből készült bútorokat vagy cipőket kitűnően fényesíti és ápolja néhány csepp olaj.
  • Megszünteti a nyikorgást: ajtók, ablakok és szekrények elfáradt zsanérjait is érdemes egy kis olívával bekenni.
  • Bár még messze van a nyár, olívaolajjal távoltarthatod magadtól a vérszívó szúnyogokat is. A szabadon töltött nyári estéken permetezz magadra egy kis vízzel elkevert olajat és garantáltan láthatatlan leszel a kis vérszívók számára.

EZ IS ÉRDEKES LEHET:

Ezeket olvastad már?

via: thespruce

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

További cikkek