Háztartástan rovat – a kezdetekről

A legjobb konyhai trükkök és tippek birtokosa, az alapanyagok mindentudója, Sárdi Dani hétről hétre segít titeket cikkeivel. Eljött az idő, hogy részletesebben valljon a Háztartástan rovat jelenéről és jövőjéről!

Fél éve indult Háztartástan rovatom a NoSalty.hu-n. Célom az volt – és most is az –, hogy egy olyan anyag álljon össze, melynek segítségével minden érdeklődő képes megalapozni saját háztartását. Nagyon sok a receptoldal, a gasztroblog, de alapok nélkül a legtöbben nem mernek „összedobni egy lecsót" sem, nem tudják, mit hol vegyenek meg, mit tartsanak otthon, és mi az, amit frissen kell megvásárolni. Úgy képzelem, hogy olyan alapokat tudok adni, amire már mindenki fel tudja építeni azt a háztartást, amiben ő és a családja jól érzi magát és képes fenntarthatóan, jó minőségű anyagokból finom ételeket készíteni.

Tele tárca, tele kamra! >>

A bejegyzések írása közben alakult, kristályosodott a koncepció: léteznek az egész évben otthon tartható/tartandó hozzávalók, ezek a „mindig legyen otthon" megjelölést kapták és majd kapják is. A következő kategória a „jó, ha van otthon", azokat a hozzávalókat jelölöm így, melyek nélkül ugyan teljes értékű lehet egy háztartás, de azért helyük van egy 21. századi magyar háztartásban. A fentieken kívül szezonális termékekkel is foglalkozom, ezeknél jelzem, hogy mikor érdemes őket szünet nélkül fogyasztani, és mikor nem tudunk hozzájuk jutni megfelelő minőségben.

Fűszerezd meg az ételed! >>

Azt is szeretném hangsúlyozni, hogy a bejegyzések alapvetően kezdőknek szólnak, bár haladóknak is gondolatébresztőek lehetnek. A későbbiekben lesznek olyan cikkek is, melyeket inkább haladóknak szánok majd, ezt majd a cikk elején külön jelzem. A megkülönböztetést azért tartom fontosnak, mert a kezdőket egy-egy túl részletes cikk elriaszthatja, megijesztheti.

Spórolós vitaminforrás, jön az alma! >>

Amint azt megszokhattátok, a hozzávalókhoz egy-két, a hozzávalóra nagyon jellemző receptet is közzé szoktam tenni. A szezonális hozzávalóknál pedig igyekszem megadni pár tartósítási lehetőséget is, hogy a spájzokban is legyen saját befőtt, lekvár, bármi, amit büszkén lehet mutogatni.

Minden cikknél igyekszem kitérni arra is, hogy hol érdemes az adott terményt/terméket beszerezni, de ez természetesen nem a reklám helye. Ettől függetlenül konkrét beszerzési helyeket e-mailes megkeresésre nagyon szívesen küldök. Számomra nagyon fontosak a visszajelzések, csakúgy a pozitívak, mint a kritikák. Ezeket, és kísérő figyelmeteket köszönöm!

Most készíts kukoricakonzervet! >>

A Háztartástan rovat korábbi cikkeit itt találod >>

Hirdetés

Támogatott tartalom

Őszi feltöltődés a büki termálvíz erejével

Az ősz az év gyönyörű időszaka arra, hogy élvezd a természet változó színeit, a napsütést és a már hűvös szellő simogatását. Ezekben a hónapokban érdemes felkészíteni a szervezetedet a téli hónapokra, hogy ne döntsenek le a betegségek.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Négycsillagos disznóság – vigyázat, nagyon éhes leszel!

A disznóvágás sokak fejében – különösen a mai városi ember számára – egy távoli, elfeledett népszokásként él, amit elsősorban a zord téli hajnalokkal és a kemény fizikai munkával kötünk össze. Ez a felületes asszociáció azonban korántsem adja vissza sem a disznóvágás lényegét, sem azokat a hagyományokat melyek hozzá kapcsolódnak. A disznótor persze alapvetően az élelem feldolgozásáról szólt, de egyben a közösségről, az összetartásról is, hiszen igazi társadalmi esemény volt a korabeli vidéken. A faluban szinte minden háznál tartottak sertést, amelyet gyakorta télen vágtak le és így bespájzoltak a családnak következő időszakra. A disznóvágás bizony kemény munka, de a család minden tagja kivette belőle a részét, így igazi közösségi élmény is volt egyben.

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Mátra rejtett kincsei

Budapesttől egy órányira Nógrádban, a Mátra nyugati vonulatában, festői környezetben fedezhetjük fel az egyre izgalmasabb élményt nyújtó Szurdokpüspöki, Tar és Szuha falvakat, vagy ahogyan saját magukat említik, a Mátra Nyugati Kapuját.

Hirdetés

Támogatott tartalom

A mi Rögös túrónknak tényleg nincsen párja?

Ha röviden kellene válaszolni, a következőt mondanánk: bátran állíthatjuk, hogy valóban egyedülálló élelmiszer. Miért jelenthetjük ki ezt ennyire magabiztosan? Milyen érvekkel támasztható alá a Rögös túró egyedisége? Következzen egy gyors gasztronómiai kalandozás páratlan tejtermékünk világában!

Címlapról ajánljuk

További cikkek

31 étel, amit idén októberben semmiképp se hagyj ki

Az őszi alapanyagpaletta eléggé kitesz magáért, az átmenet nyárból őszbe, majd őszből télbe tartogat nekünk pár csodás szezonális finomságot: cékla, körte, sütőtök, alma, szilva, batáta, füge, birsalma vár rád, de a sornak nincs vége. Főzz és süss velünk októberben is!