#HÁZICSEMEGE: tündérkert a Nyírség termékeny szívében: A Nagyi küldte birodalmába látogattunk

A Nosalty és a Suzuki #HÁZICSEMEGE című sorozatának legújabb részében az Alföld északi vidékére kirándultunk, ahol Kocsis Anita vezetett körbe minket néhai nagymamája csodálatos tündérkertjében. (x)

Folytatjuk az országjárást a Suzuki és a Nosalty közös sorozatának keretein belül, eddig voltunk már méhészetben, bölényfarmon, szamócaföldön és mikrokertészetben is. Ezúttal egy igazi tündérkertet és egy nagy bio gyümölcsöst jártunk be Napkoron, ahol A nagyi küldte finomságai érnek és készülnek.

A nagymama tündérkertje

Ha pár évvel ezelőtt találkoztunk volna Anitával, A Nagyi küldte ötletgazda-tulajdonosával, minden bizonnyal a rohanós pesti hétköznapokba kellett volna bepréselnie egy szűk órácskát, amit ránk szán. De azóta nagyot fordult vele az élet, és ma már teljes egészében Napkoron, a Nyírség közepén éli az életét. Az ide vezető út sok véletlennel volt kikövezve, de ma már semmiért nem cserélné el a falut, ahonnan anyai ágon származik.

Készül a fenyőrügyszörp: csak friss fenyőhajtás és cukor, más nem is kell hozzá

Innen jött A Nagyi küldte neve is, Anita ugyanis nagymamája régi parasztházába költözött vissza, ahová annyi gyerekkori élmény fűzi. 

Sokan vagyunk olyan szerencsések, hogy azt gondoljuk, hogy nekünk volt a világon a legjobb nagymamánk. Akinek van ilyen, az tudja, mit tud adni egy ilyen "nagyiélmény"

– mondja erről Anita.

A nagyi kertje ráadásul nem egy sima veteményes, hanem igazi tündérkert. Utóbbit az különbözteti meg a vegyszermentes és bio kertektől, hogy egyfajta gondozói szemlélet is társul hozzá: a tündérkertben fontos a biodiverzitás, az állatok és növények összhangja, és az, hogy ne csak elvegyünk a földtől, hanem vissza is adjunk. “A gondozó megy a kert után”, ahogy Anita mondja, aki a gilisztákra és vakondokra nem kártevőként, hanem a kert szerves részeként tekint, a gyümölcsfák felső ágainak termését pedig meghagyja a seregélyeknek.

Ezen túl egyébként hagyományos magyar kertről van szó, amiben mindent felhasználnak és feldolgoznak, ami terem, mégpedig akkor, amikor tökéletesen érett a szedéshez.

Anita és egy rekesznyi A Nagyi küldte-féle finomság

A kamrapolctól a törzsvásárlókig

Anitáék sokáig csak magukat és az ismerősi kört látták el kertük terményeivel és az azokból készült termékekkel, a koronavírus azonban ezt is megváltoztatta. Az első hónapok alatt ugyanis nagyon sokat ingázott szülei és otthona közt, így eszébe jutott, hogy jó lenne a benzinpénzt valahogy fedezni a termékeiből. Azt is tudta ugyanakkor, hogy a Nyírségben mindenki kertjében terem mindenféle gyümölcs és zöldség, így nehéz lenne a terményeket önmagukban értékesíteni. Nem úgy feldolgozott állapotban!

Így kezdett bele másodmagával a gyümölcsök és zöldségek feldolgozásába: müzli, almachips, lekvár, szörp, szárított gombák, fűszerek, ezeket mind gyártják A Nagyi küldte szorgos kezei. A házi készítésű termékek eladása azonnal sikeresnek bizonyult, így hamar elkészült a weboldal is, ahol mára egy hűséges vevőkör is kialakult.

A nagyi küldte termékei a saját honlapjukon, illetve a Nekedterem oldalán rendelhetők

Anitáéknak a mesebeli tündérkert mellett hatalmas, gépesített bio gyümölcsöse is van, ennek terméséből idén amennyit csak lehet, a rendszeres vásárlóinak szeretne eladni. Aranyszabály, hogy kárba semmi nem vész, A nagyi küldte szemléletének része, hogy mindent felhasználnak és feldolgoznak a kert javaiból. Ezt körszedéssel érik el, ami azt jelenti, hogy mindig azt szedik, ami érett. Június eleji látogatásunkkor épp fenyőszörp készült az első rügyekből, amihez pusztán csak cukrot ad hozzá Anita. És persze nagy adag figyelmet és szeretetet.

A Nagyi küldte komplexitása Anita szerint pontosan ebben rejlik, hogy az általa képviselt szemléletmódot és tudatosságot a termékein keresztül másokkal is megosztja. Erre pedig a vásárlói is nagyon nyitottak, akik gyakran visszajeleznek, recepteket kérnek, vagy elmesélik, hogy Anita hatására maguk is belevágtak a lekvár- vagy szörpfőzésbe. Nem véletlen, hogy A Nagyi küldte hosszútávú terveiben egy nyíregyházi bolt megnyitása mellett a fő cél egy vendégház működtetése, ahol Anita a rendszeres vásárlóinak tartana tematikus hétvégéket a kovászos kenyér, a befőzés, a sajtkészítés vagy épp az aszalványkészítés titkairól. Egy biztos: mi ott leszünk!

Akár ezekhez az ételekhez is használhatod A Nagyi küldte gyümölcseit, zöldségeit és egyéb termékeit:

A #HÁZICSEMEGE folyatódik!

A nyár folyamán számos magyar kistermelőhöz és ételmanufaktúrába látogatunk még el magyar termékek után kutatva. Tarts velünk a Nosalty oldalán!

Ismerd meg Te is a Suzuki hibrid modelljeit!

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Heti Menü – Nyárias főzelékek + izgalmas fasírtok és feltétek...

Az uncsi főtt tojás, a retró bélszínroló és a sima fasírtgolyó ezen a héten feledésbe merül: minden nyárias főzelékünk tetejére valamiféle ropogós, rántott, bundázott extra feltét kerül, és nem feltétlen húsból. No de persze a sütik sem maradnak le, vasárnapra pedig oldalas dukál a főételünk mellé!