#HÁZICSEMEGE: a bölényfarm és az eperföldek után a Mikro Kertész Szigethalmi Urbán Farmjára látogattunk el

A Nosalty és a Suzuki #HÁZICSEMEGE című sorozatának harmadik részében Szigethalom felé vettük az irányt. A Mikro Kertész Urban Farming lenyűgöző birodalmába látogattunk el, ahol mikrozöldek tengerébe cseppentünk.

A Suzuki és a Nosalty közös sorozatának első két részében csodálatos helyeket és termelőket ismerhettünk meg. Az ehhez kapcsolódó tartalmakat itt és itt megtaláljátok.

Ez nem csíra, hanem mikrozöld!

Szigethalmon vagyunk, és a Mikro Kertész Urban Farming mikrozöldtermesztő kertészével (és zárójelben megjegyezném, hogy elismert rendezvények dekoratőrével), Mezey Tamással beszélgetünk sorozatunk immáron harmadik részében. Tamás a csírák és mikrozöldek fantasztikusan összetett világát mutatja be nekünk. Betekintést nyerhetünk mindennapjaikba a farmon, és az is elénk tárul, mennyi odaadást és energiát tesznek bele ebbe a nem éppen hétköznapi projektbe.

Amit az elején illik letisztázni, hogy ezek nem csírák, hanem mikrozöldek, a kettő bizony nem ugyanaz. A különbség pedig az, hogy a csírák sötétben és vízben fejlődnek, a mikrozöldeknek viszont tápanyagdús talajra van szükségük – jelen esetben ez a kókuszföld.

A csírák egyben fogyaszthatóak, a mikrozöldeket azonban le kell vágni a gyökereikről. A csírák ízüket tekintve kissé jellegtelenek, a mikrozöldekkel ellentétben, melyek viszont nagyon gazdag és erőteljes ízvilággal rendelkeznek. Színük is extrán vibráló, a textúrájuk pedig páratlan. Illetve a csírák néhány nap alatt fogyasztható állapotúra nőnek, a mikrozöldek esetében viszont sokkal komplexebb a folyamat. Első körben sötétben, "teher alatt" csíráznak, majd uv-fényre növekednek tovább. Minden mikrozöld specifikus bánásmódot igényel, fajtától függően 5 naptól akár 3-4 hétig is fejlődnek.

Maga a mikrozöldség pár napos/hetes, magas tápértékű, friss, zsenge kis növényecske. A superfoodok, azaz szuperélelmiszerek közé sorolják őket gazdag ásványi anyag- és vitamintartalmuk miatt. Fajtától függően A-, B-, E-, C-, és K-vitamint, kalciumot, magnéziumot tartalmaznak. Illetve magas antioxidánstartalmuknak köszönhetően az egészségre kedvező, betegségmegelőző hatásuk van. 

Tamásék a búzafű mellett (amit hidegen préselnek, és a búzafűlét frissen, üvegekbe mérve árulják) 17-féle mikrozöldet ültetnek, ami mögött nagyon sokrétű, komoly szervezés és munka áll. Azért, hogy ezek a kis csodák az ültetés után nem sokkal az asztalunkra kerülhessenek, Tamás és kis csapata a hét minden napján a lehető legnagyobb alázattal munkálkodik. Ezeket a frissen vágott vitaminbombákat szombatonként megtaláljátok a Czakó Piaczon és a Római Parti Piacon, vasárnap pedig a Pancs Gasztroplaccon, a Tűzoltó utcában.

Keressétek ezeket a szuper mikrozöldeket, melyeket salátákba, tésztákhoz, levesekhez, szendvicsbe ajánlunk vagy bármilyen ételhez, amit különlegessé szeretnétek tenni mind ízben, mind látványban.

Akár ezekhez az ételekhez is használhatod a Mikró Kertész termékeit:

A #HÁZICSEMEGE folyatódik!

A nyár folyamán számos magyar kistermelőhöz és ételmanufaktúrába látogatunk még el magyar termékek után kutatva. Tarts velünk a Nosalty oldalán!

Ismerd meg Te is a Suzuki hibrid modelljeit!

Címlapról ajánljuk

További cikkek

A legízesebb húsvéti töltelékek

A húsvéti töltelék elmaradhatatlan része az ünnepi felhozatalnak: a sonka mellett például kiválóan mutat majd a kedvenc ízeinkkel (és persze tojással) telepakolt felfújt.

Húsvéti krémes sütemények

Húsvéti krémes süteményeket szeretnétek az ünnepi asztalra? Itt vagyunk mi, hogy 11 szemkápráztató sütivel gyarapítsuk a recepttáraitokat.