Elindult a #HÁZICSEMEGE – A Nosalty és a Suzuki közös sorozatában egy BÖLÉNYFARMRA látogattunk el

A Nosalty és a Suzuki #Házicsemege című sorozatának első részében a kaposmérői Bölényfarmra látogattunk el, ahol Gelencsér László íjkészítő és bölénytenyésztő hatalmas jószágait ismerhettük meg – a biztonság kedvéért nem túl közelről. (x)

Elindult a #HÁZICSEMEGE, a Nosalty és a Suzuki új, közös sorozata, mely az előző évekkel ellentétben nemcsak a gasztronómiába, de a hazai termelők életébe és munkásságába kíván egy kicsit személyesebb hangvételű betekintést nyerni. A Nosalty elkötelezetten támogatja a hazai termelőket és ételmanufaktúrákat, az elmúlt egy év viszont – ahogy gazdasági és megélhetési szinten sokaknak – a kisvállalkozók számára is rengeteg kihívást, megoldásra váró problémát jelentett.

A #HÁZICSEMEGE ötlete még a 2020-as év második felében fogant meg, ekkor ötlött fel ugyanis a kérdés, hogyan lehetne a hazai kisvállalkozásokat egyszerűen, gyorsan és hatékonyan népszerűsíteni a fogyasztók körében. A Nosalty hasonló névre keresztelt Facebook-csoportja egy pillanat alatt megtelt jobbnál jobb helyek ajánlásával és bemutatkozásával, az idő előrehaladtával pedig úgy gondoltuk, a csoport filozófiáját nem szabad elengedni. 2021-ben a Suzukival karöltve összesen 7 magyar termelőhöz és ételmanufaktúrához látogatunk el azért, hogy még több emberhez eljusson az üzenet: magyar terméket venni nemcsak biztonságos és finom, de gazdaságilag és ökológiailag is fenntartható.

A sorozat első részében egy különleges helyre, a kaposmérői bölényfarmra látogattunk el Gelencsér László íjkészítő és bölénytenyésztőhöz, aki Magyarországon elsőként kezdett el foglalkozni a félénk, mégis óriási méretű állatok tenyésztésével. A bölények nem tartoznak a barátságos, emberhez szokott állatok közé, László 40 fős csordájának egyik tagja azonban különleges kivétel. A másfél éves Szaniszlót anyja még kiskorában elhagyta, az akkor pár hetes borjúról pedig László és családja kezdett el gondoskodni, csaknem másfél évvel később pedig a méretesre nőtt Szanyi még mindig anyjaként tekint gazdájára.

László csak kis mennyiségben értékesíti az állatok húsát, évi 3-4 vágásnál nincs is több, pedig a bölényhús a legegészségesebb vörös hús mind közül: tápanyagokban gazdag, más húsokkal összehasonlítva nagyobb koncentrációban tartalmaz vasat, cinket és esszenciális zsírsavakat, omega-3 és omega-6 zsírsavakban is gazdag, 100 gramm hús pedig több mint 28 gramm fehérjét, és csak 143 kalóriát tartalmaz. A bölényhúsban minden nélkülözhetetlen aminosav megtalálható, gazdag B12-vitaminban, szelénben és foszforban is, ugyanakkor jelentős mennyiségben található meg benne a B3- és a B6-vitamin is.

Akár ezek az ételek is készülhetnek bölényhúsból:

A kíváncsi gasztronómiai turisták a közeli Kassai Fogadóban kóstolhatják meg ezt a különleges és nagyon egészséges húsfélét.

A #HÁZICSEMEGE folyatódik!

A nyár folyamán számos magyar kistermelőhöz és ételmanufaktúrába látogatunk még el magyar termékek után kutatva. Tarts velünk, és nyerj! Oszd meg velünk kedvenc kistermelőd nevét, és nyerj ajándékcsomagokat a Suzuki jóvoltából. A legtöbb szavazatot kapott kistermelővel interjúcikk is készül a Nosalty oldalán.

Ismerd meg Te is a Suzuki hibrid modelljeit!

Hozzászólások

Címlapról ajánljuk

További cikkek