Elindult a #HÁZICSEMEGE – A Nosalty és a Suzuki közös sorozatában egy BÖLÉNYFARMRA látogattunk el

A Nosalty és a Suzuki #Házicsemege című sorozatának első részében a kaposmérői Bölényfarmra látogattunk el, ahol Gelencsér László íjkészítő és bölénytenyésztő hatalmas jószágait ismerhettük meg – a biztonság kedvéért nem túl közelről. (x)

Elindult a #HÁZICSEMEGE, a Nosalty és a Suzuki új, közös sorozata, mely az előző évekkel ellentétben nemcsak a gasztronómiába, de a hazai termelők életébe és munkásságába kíván egy kicsit személyesebb hangvételű betekintést nyerni. A Nosalty elkötelezetten támogatja a hazai termelőket és ételmanufaktúrákat, az elmúlt egy év viszont – ahogy gazdasági és megélhetési szinten sokaknak – a kisvállalkozók számára is rengeteg kihívást, megoldásra váró problémát jelentett.

A #HÁZICSEMEGE ötlete még a 2020-as év második felében fogant meg, ekkor ötlött fel ugyanis a kérdés, hogyan lehetne a hazai kisvállalkozásokat egyszerűen, gyorsan és hatékonyan népszerűsíteni a fogyasztók körében. A Nosalty hasonló névre keresztelt Facebook-csoportja egy pillanat alatt megtelt jobbnál jobb helyek ajánlásával és bemutatkozásával, az idő előrehaladtával pedig úgy gondoltuk, a csoport filozófiáját nem szabad elengedni. 2021-ben a Suzukival karöltve összesen 7 magyar termelőhöz és ételmanufaktúrához látogatunk el azért, hogy még több emberhez eljusson az üzenet: magyar terméket venni nemcsak biztonságos és finom, de gazdaságilag és ökológiailag is fenntartható.

A sorozat első részében egy különleges helyre, a kaposmérői bölényfarmra látogattunk el Gelencsér László íjkészítő és bölénytenyésztőhöz, aki Magyarországon elsőként kezdett el foglalkozni a félénk, mégis óriási méretű állatok tenyésztésével. A bölények nem tartoznak a barátságos, emberhez szokott állatok közé, László 40 fős csordájának egyik tagja azonban különleges kivétel. A másfél éves Szaniszlót anyja még kiskorában elhagyta, az akkor pár hetes borjúról pedig László és családja kezdett el gondoskodni, csaknem másfél évvel később pedig a méretesre nőtt Szanyi még mindig anyjaként tekint gazdájára.

László csak kis mennyiségben értékesíti az állatok húsát, évi 3-4 vágásnál nincs is több, pedig a bölényhús a legegészségesebb vörös hús mind közül: tápanyagokban gazdag, más húsokkal összehasonlítva nagyobb koncentrációban tartalmaz vasat, cinket és esszenciális zsírsavakat, omega-3 és omega-6 zsírsavakban is gazdag, 100 gramm hús pedig több mint 28 gramm fehérjét, és csak 143 kalóriát tartalmaz. A bölényhúsban minden nélkülözhetetlen aminosav megtalálható, gazdag B12-vitaminban, szelénben és foszforban is, ugyanakkor jelentős mennyiségben található meg benne a B3- és a B6-vitamin is.

Akár ezek az ételek is készülhetnek bölényhúsból:

A kíváncsi gasztronómiai turisták a közeli Kassai Fogadóban kóstolhatják meg ezt a különleges és nagyon egészséges húsfélét.

A #HÁZICSEMEGE folyatódik!

A nyár folyamán számos magyar kistermelőhöz és ételmanufaktúrába látogatunk még el magyar termékek után kutatva. Tarts velünk, és nyerj! Oszd meg velünk kedvenc kistermelőd nevét, és nyerj ajándékcsomagokat a Suzuki jóvoltából. A legtöbb szavazatot kapott kistermelővel interjúcikk is készül a Nosalty oldalán.

Ismerd meg Te is a Suzuki hibrid modelljeit!

Ajánlott videó

Hirdetés

Támogatott tartalom

Így lesz tökéletes a karácsonyi asztal: az Auchan friss halai...

A karácsonyi készülődés egyik legkedveltebb pillanata a halételek kiválasztása, hiszen a friss hal az ünnepi menü egyik meghatározó eleme. Az Auchan idén is széles és változatos halválasztékkal készül: a kínálatban 11-féle édesvízi és 13-féle tengeri halfaj szerepel, 16 áruházban élőhalvásárral várják a vásárlókat – élő halat kizárólag kábítva árusítanak, míg a többi üzletben friss, csomagolt termékekből lehet válogatni.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Cantuccini hagyományosan

Az egyik legtradicionálisabb olasz kekszféle a cantuccini, ez a kétszersült sütemény, ami sokáig eláll és desszertborba vagy forró kakaóba/kávéba mártogatva esik a legjobban. Mint a ...

Ünnepi mediterrán halragu

Ha ti is szoktatok karácsonyra halat készíteni, akkor most itt egy remek receptötlet, egy egyszerű halragu, amit tetszőleges tengeri halfiléből készíthettek. A vibráló, mediterrán ízek ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Kevés az időd? Mutatjuk az 5 leggyorsabb karácsonyi főételt

Egészben sült pulyka, így-így panírozott, majd olajban kisütött húsok és halak, halászlé, töltött káposzta? Finoman szólva sem időspórolós, kapkodva összedobható karácsonyi főételek. Mutatunk pár receptet inkább, amelyek bizonyítják, hogy nem minden fogás időigényes és őrületesen pepecselős, ami karácsonyi.

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...