#HÁZICSEMEGE: itthon.

Király Adrienn és Szalai Bálint tervezők álmodták meg az itthon. névre keresztelt projektet, amely egyszerre támogatja az adai kézművesek munkáját, és juttat el szemet gyönyörködtető tárgyakat az otthonokba.

Szalai Bálint a szerbiai Adában nőtt fel, és bár a város egykor virágzott, a politikai krízis és bizonytalanság hatására egyre többen hagyják el a települést, és már csak árnyéka önmagának. Bálint a MOME-s tanulmányai során találkozott Király Adriennel, és ekkor vette kezdetét a közös munka, amiből aztán az itthon. is megszületett. Ennek keretében jelenleg három adai kézművessel dolgoznak együtt, hogy a tradicionális technikával készült és fenntartható termékeiket eljuttassák a budapestiekhez.

Az itthon. célja a helyben és kézzel, természetes alapanyagok felhasználásával készült maradandó tárgyak népszerűsítése, miközben az azokat készítő szakemberek munkáját is támogatják. Jelenleg három mesterrel dolgoznak együtt, akik különböző területeken tevékenykednek, de közös vonásuk, hogy mindent kis mennyiségben, kézzel állítanak elő. Az alapanyagokat helyben szerezik be, így a fát, amiből aztán tál készül, a környéken vágták ki, az agyag is helyi, a kosárrá fonott nádat pedig otthon termesztik.

Uller Sándor munkálja meg a fát, amiből aztán tányérok és tálak lesznek, melyek a sok évnyi tapasztalatnak köszönhetően egytől egyig tökéletesek, még sincs két egyforma közöttük. A kerámiákat a Forma Pottery Workshop készíti a letisztultság és természetesség jegyében, a mázak színeit a környezet inspirálja. Kuzsner Mihály pedig a saját maga által termesztett nádból fon kosarakat mindenféle méretben és formában. Mindegyik tárgy egy műalkotás önmagában, de nem az a fajta, amelyben csak gyönyörködni lehet. Abszolút funkcionálisak és praktikusak, miközben megszépítik a mindennapokat. Ajándékba még be lehet szerezni ezeket a történetekkel megtöltött tárgyakat az Eventuell Gallery-ben.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!

Ezeket olvastad már?

#HÁZICSEMEGE: Kanálka

Egy testvérpár áll a Kanálka mögött, akik az egészséges életmód jegyében varázsolnak az asztalokra különféle krémeket, zöldségszirmokat és chutney-kat, a vásárlók legnagyobb örömére.

Macsuga Viktória

#HÁZICSEMEGE: LYS Candles

A LYS Candles kézzel öntött prémium gyertyái természetes illóolajokkal készülnek szója-, repce- és kókuszviasz felhasználásával, de egyedi porcelánokra is lecsaphatsz a kínálatból.

Nosalty

#HÁZICSEMEGE: Mamka lekvár

Egy üveg lekvár a napsugarak, a föld, a növények ízét és zamatát zárja magába, és önmagában is isteni, de a süteményeket is egy új szintre emeli. A Mamka házi és adalékanyagmentes lekvárokat, szörpöket, eceteket és más finomságokat készít, amikkel tökéletes lehet az ünnepi menü.

Szász Nóri

Címlapkép: itthon. Instagram

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Heti Menü – Húsos levesek és zöldséges főételek hete

A héten kivételesen minden nap eszünk húst, de persze bármikor kihagyhatjátok, ha úgy szeretnétek: ezúttal viszont nem a főétel, hanem a leves lesz gazdag-kiadós-húsos, hogy aztán levezessük a tele hasunkat egy zöldséggel teli főétellel és egy hozzá illő édességgel.