A halfogyasztás az elmúlt években lassan, de biztosan növekedett, jelenleg 6,52 kg/fő/év, írja a Hello Vidék oldala. Az Agrárminisztérium természetesen azon dolgozik, hogy ez a szám a jövőben még magasabb legyen. Mindeközben a magyarok továbbra is egy bizonyos halat népszerűsítenek előnyben.
![](https://image-api.nosalty.hu/nosalty/images/article-images/2t/pX/9BDn1YvWbNhr3bNkbjlHbW0e6vIJK2U9FFi8BGUS.jpg?p=lqip-16%3A9&s=3b6339251a69ae21b3193e1b526bd3d8)
Idén is a ponty a legnépszerűbb
A magyarországi halfogyasztás nagyjából 35-40 százaléka a karácsonyt megelőző időszakra összpontosul, ez egyes haltermelők esetében akár az éves forgalom 60-70 százalékát is kiteheti.
Karácsonykor pedig a legtöbb ebédlőasztalra továbbra is ponty kerül.
Az említett halfajtából 2022-ben több mint 11 000 tonnát halásztak le a 26 000 hektáron gazdálkodó haltermelők. A második legnépszerűbb halfaj Magyarországon az afrikai harcsa, ebből több mint 4 000 tonnát termeltek itthon.
A magyar hal kiváló minőségű és egészséges
„Az idei év haltermés szempontjából, sokkal jobb volt, mint a tavalyi esztendő, a bőséges csapadéknak köszönhetően a tavakat fel tudták tölteni a termelők az üzemi vízszintre, valamint a takarmányárak tekintetében is kedvező fordulat köszöntött be. A magyar haltermelők biztosítani fogják a karácsonyi asztalra a kiváló minőségű hazai halat" – idézi az oldal Németh Istvánt, a MA-HAL elnökét.
Még több friss hír: