Ilyen árakra számíthatsz a cukrászdákban idén karácsonykor

Ha az idei karácsonyi szezonban te is szeretnél bevásárolni a kedvenc cukrászdádban, készülj fel arra, hogy mélyen a zsebedbe kell nyúlnod.

Úgy tűnik, hogy kedvenc karácsonyi édességeink ára az egekbe szállhat, ugyanis az elmúlt két évben jelentősen megemelkedtek az alapanyagárak, illetve további problémák is nehezítik a hazai cukrászdák helyzetét, írja a Hello Vidék cikke.

Ilyen árakra számíthatsz a cukrászdákban idén karácsonykor

Több tényező befolyásolta az áremelkedést

Nemcsak a drága alapanyagok, hanem a munkaerőhiány, valamint a megemelkedett előállítási és szállítási költségek is hozzájárultak a sütemény- és édességárak emelkedéséhez. Ezenfelül a megnövekedett kereslet készlethiányt okozott, amely szintén árfelhajtó hatású volt, olvasható a cikkben.

Így például a szaloncukrok átlagos kilós átlagára 5-6 ezer forint, de a prémium kategóriájú édességekért már 12-15 ezer forintot kell fizetni a 2023-as ünnepi szezonban. 

A szakértők szerint továbbra is a legkedveltebb süteményekből (dobostorta, Esterházy-torta, krémes, csokitorta, gesztenyepüré, somlói galuska) vásárolnak a legtöbbet a cukrászdákban. De a pogácsákat és a sós süteményeket is sokan keresik. Ezenfelül természetesen a bejglié a főszerep a karácsonyi időszakban, de az édes teasütemények és egyéb vendégváró finomságok is nagy mennyiségben fogynak ilyenkor.

Az árak emelkedését továbbá az is befolyásolta, hogy egyre kevesebb a hazai alapanyag. A gyümölcspüréket például Franciaországból, Olaszországból és Spanyolországból hozzák be Magyarországra, de vajból és tejszínből is szinte csak import kapható a nagykereskedéseknél. Arról nem is beszélve, hogy a csokoládé ára jelenleg több évtizedes rekordon áll.

Alig lehet már 1000 forint alatt süteményt venni

Fontos kiemelni, hogy a cukrászdákban kapható desszertek ára még mindig nagyjából fele annyiba kerül, mint egy hasonló szintű étterem desszertje – mutat rá az oldal. „Akadnak még olyan cukrászdák, ahol 1000 forint alatt van egy szelet sütemény ára, azonban a magyarok egyre inkább elfogadják, hogy a sütemények is drágulnak" – nyilatkozta korábban Erdélyi Balázs, a Magyar Cukrász Ipartestület szakmai elnöke.

A legtöbb cukrászdába ugyanakkor nem szeretné felemelni az árakat, hiszen ez potenciálisan vendégvesztéssel és forgalomcsökkenéssel járna.

„Szerencsére az Ipartestület tagvállalkozásai még talpon vannak, eddig a tömeges bezárásokat még megúsztuk. Sokan kénytelenek voltak a tartalékaikat beáldozni, például arra, hogy kifizessék az energiaköltségeket, ami sok estben három-négyszeresére emelkedett. Kicsit aggodalommal is nézünk a jövő év elejére, hogy a téli hónapokat hogyan fogják átvészelni a vállalkozások" – emelte ki az elnök.

Forrásunk volt.


Még több friss hír:

Címlapról ajánljuk

4 jel, hogy ideje lecserélni a vágódeszkád

Egy jó minőségű vágódeszka tényleg lehet befektetés: sok évig használhatjuk konyhánkban, természetesen megfelelő odafigyelés és ápolás mellett. Azonban még így is eljöhet az a pont, amikor be kell látnunk, hogy eljött a csere ideje – az erre utaló jelek alant következnek.

Lakos Benedek

További cikkek

Így nem romlik meg a hűtőben a nyitott üveg lekvár

Egy üveg lekvár nagy kincs, a gyümölcsös finomságokkal telepakolt kamra pedig maga a kincstár: azonban, ha innen előveszünk egy üveget, majd felbontva a hűtőbe tesszük, megtörjük a szavatosság varázsát, és nagyon oda kell figyelnünk a lekvár tárolására. A Napi Tipp ebben nyújt most segítséget.