Nem mindenkinek szabad hagymát ennie, mutatjuk, kiknek kell kerülniük

A hagyma valódi tápanyagbomba, de fontos tudni, kinek és mikor ajánlott – és mikor jobb inkább kerülni.

A hagyma nemcsak az egyik leggyakrabban használt alapanyag a konyhában, hanem igazi szuperzöldség is, tele egészségmegőrző hatóanyagokkal. Legyen szó levesek, szószok vagy raguk alapjáról, grillezve, párolva vagy nyersen – például salátákban vagy szendvicsekben – szinte minden formában kedvelt.

Egy nő hagymát vág fel
Nem javaslott szívbetegeknek hagymát fogyasztaniuk
Getty Images

A hagyma kvercetintartalma rendkívül magas - ez a hatékony antioxidáns nemcsak a szabad gyökök ellen veszi fel a harcot, de segíthet a vérnyomás csökkentésében, gyulladások mérséklésében, valamint antidiabetikus és daganatellenes hatása is ismert. A jellegzetes illatot és ízt adó kénvegyületek – például az allicin – szintén hozzájárulnak ezekhez a jótékony hatásokhoz.

Emellett a hagyma C-vitamint, folsavat, vasat és rostokat is tartalmaz, amelyek erősítik az immunrendszert, támogatják a vérképzést, és hozzájárulnak az emésztés egészségéhez.

Mindezek ellenére nem mindenkinek ajánlott a hagyma rendszeres fogyasztása

  • Azok, akik refluxban, irritábilis bél szindrómában (IBS) vagy más emésztőrendszeri problémában szenvednek, tapasztalhatnak puffadást, hasi görcsöket, hasmenést vagy székrekedést
  • A hagymában található fruktánok – bár általában előnyösek – ezekben az esetekben kellemetlen panaszokat okozhatnak.
  • Szív- és vesebetegeknek is érdemes konzultálniuk orvosukkal, mielőtt rendszeresen fogyasztanák.

A tartalom tájékoztató és oktató jellegű, és nem helyettesíti az orvosi konzultációt. Mielőtt bármilyen egészségügyi döntést hozna, kérjük, konzultáljon szakemberrel.

Forrásunk volt.


Még több érdekes cikk itt:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Ezért nem ajánlott télen 8 és 10 óra között szellőztetni...

Télen mindannyian szeretnénk friss levegőt a lakásba engedni anélkül, hogy közben a meleget is kiengednénk. Nem mindegy azonban, mikor nyitjuk ki az ablakot: a rosszul időzített szellőztetés többet árthat, mint használ. Mutatjuk, mikor érdemes télen ablakot tárni, hogy a levegő is felfrissüljön, és a fűtésszámla se szaladjon meg.

Top Receptek

A legfinomabb hókifli

Ezeket a hókifliket a mandula és a mogyoró teszik igazán karakteressé. Sokáig eláll, ezért jóval karácsony előtt elkészíthető. Szeretettel ajánlom a tortaváltozatát is!