Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Itt a dutch baby, a sütőben sült, juharszirupos-körtés amerikai palacsinta!

Bár sokszor nevezik német palacsintának is, a dutch baby valójában amerikai édesség, ami a méretét tekintve nem is meglepő. Figyelem: nem egyszemélyes adag!

Sok szempontból a dutch baby a palacsintanemzetség legkülönösebb tagja. Először is ott a hétköznapinak legkevésbé sem nevezhető, karimás alakja, aztán meg a tény, hogy a legtöbb palacsintaverzióval szemben ebbe semmiféle térfogatnövelő anyag nem kerül: nincs benne se sütőpor, se szódabikarbóna, se élesztő. Ráadásul nem is tűzhelyen készül, hanem forró sütőben, egy előzetesen jól felhevített serpenyőben. Igazából pont ez a közvetlen, extrém forróság az, ami növekedésre készteti a dutch baby-t.

A növekedést pedig szó szerint kell érteni: a sütőbe kerülve a tészta ijesztően magasra felfut, azonban onnan kivéve összeesik nagyjából a felére-harmadára – gyakorlatilag így nyeri el végleges formáját. Ha valakinek esetleg ismerős ez a folyamat, de nem tudná honnan: igen, technikáját tekintve

a dutch baby gyakorlatilag egy óriási,
édes yorkshire puding.

Utóbbiról már írtunk, ez a britek legkedvesebb körete, általában szószos húsok mellé fogyasztják. Ezzel szemben a nagytesó dutch baby elsősorban édesen fogyasztandó – cikkelyekre vágva lekvárba, nutellába, juharszirupba tunkolni egyaránt ér.

Én azért most kicsit emeltem a téten, és ha már egyszer a szüretszezont tapossuk, csodás, mosolygósan érett körtéket pároltam hozzá. Na persze nem csak úgy á la natur: a körteszeleteket gyömbérrel, citrommal és zöld kardamommal fűszereztem, édesítésként pedig juharsziruppal locsoltam meg. A palacsinta és a párolt körte duójához pedig remekül passzol egy-két kanál felvert tejszín, tényleg egészen mennyei lesz tőle a végeredmény.

Olvasd el ezeket is:

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!