Itt a dutch baby, a sütőben sült, juharszirupos-körtés amerikai palacsinta!

Bár sokszor nevezik német palacsintának is, a dutch baby valójában amerikai édesség, ami a méretét tekintve nem is meglepő. Figyelem: nem egyszemélyes adag!

Sok szempontból a dutch baby a palacsintanemzetség legkülönösebb tagja. Először is ott a hétköznapinak legkevésbé sem nevezhető, karimás alakja, aztán meg a tény, hogy a legtöbb palacsintaverzióval szemben ebbe semmiféle térfogatnövelő anyag nem kerül: nincs benne se sütőpor, se szódabikarbóna, se élesztő. Ráadásul nem is tűzhelyen készül, hanem forró sütőben, egy előzetesen jól felhevített serpenyőben. Igazából pont ez a közvetlen, extrém forróság az, ami növekedésre készteti a dutch baby-t.

A dutch baby receptjéért katt a képre!

A növekedést pedig szó szerint kell érteni: a sütőbe kerülve a tészta ijesztően magasra felfut, azonban onnan kivéve összeesik nagyjából a felére-harmadára – gyakorlatilag így nyeri el végleges formáját. Ha valakinek esetleg ismerős ez a folyamat, de nem tudná honnan: igen, technikáját tekintve

a dutch baby gyakorlatilag egy óriási,édes yorkshire puding.

Utóbbiról már írtunk, ez a britek legkedvesebb körete, általában szószos húsok mellé fogyasztják. Ezzel szemben a nagytesó dutch baby elsősorban édesen fogyasztandó – cikkelyekre vágva lekvárba, nutellába, juharszirupba tunkolni egyaránt ér.

A receptért kattints a képre!

Én azért most kicsit emeltem a téten, és ha már egyszer a szüretszezont tapossuk, csodás, mosolygósan érett körtéket pároltam hozzá. Na persze nem csak úgy á la natur: a körteszeleteket gyömbérrel, citrommal és zöld kardamommal fűszereztem, édesítésként pedig juharsziruppal locsoltam meg. A palacsinta és a párolt körte duójához pedig remekül passzol egy-két kanál felvert tejszín, tényleg egészen mennyei lesz tőle a végeredmény.

Ezeket olvastad már?

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos lencsefőzelék

Amikor Turós Emil kopott szakácskönyvéből főztem, mindig rácsodálkoztam, hogy évtizedekkel ezelőtt milyen ízletes ételek készülhettek. Ma már nem csodálkozom, és ha egy klasszikus ...

Az eredeti korhelyleves

A klasszikus korhelyleves valójában inkább egy kiadós főétel, mint egy leves: a savanyú káposztából főzött kolbászos fogás a magyar konyhaművészet egyik ismert és népszerű étele. ...