Gyümölcs vacsorára? Szakértő válaszol, jót teszel-e a testednek

Tiziana Stallone táplálkozási szakértő elmagyarázza, milyen előnyei és hátrányai vannak annak, ha csak gyümölcsöt eszünk vacsorára.

Egy kiadós ebéd vagy uzsonna után könnyű és egészséges választásnak tűnik, ha vacsorára gyümölcsöt eszünk. A gyümölcsök vitaminokban, rostokban, esszenciális mikrotápanyagokban gazdagok, és ideális esetben napi 300-400 grammot érdemes fogyasztanunk belőle, na de vajon mennyire egészséges, ha vacsorára csak gyümölcsöt eszünk?

Gyümölcssaláta
Gyümölcs vacsorára? Szakértő válaszol, jót teszel-e a testednek

Gyümölcs vacsorára: előnyök és hátrányok

A gyümölcs vacsorára való fogyasztása előnyökkel és potenciális hátrányokkal is járhat

– magyarázza Tiziana Stallone, táplálkozásszakértő, a National Institute for Welfare and Assistance for Biologists (ENPAB) elnöke.

„Egyéntől függ, és attól, ki, hogyan osztja be az étkezéseit a nap folyamán. Ha az étrend kiegyensúlyozott, és megfelelő mennyiségű szénhidrátot, fehérjét, zsírt és rostot tartalmaz, akkor jó opció lehet a gyümölcs fogyasztása vacsorára. Figyelni kell azonban bizonyos anyagcsere-állapotokra, például az instabil vércukorszintre" – mondja a szakértő.

A „gyümölcsvacsora" fogyáshoz vezet?

Stallone szerint a kizárólag gyümölcsből álló vacsora önmagában nem garantálja a fogyást. Bár a gyümölcsök alacsony kalóriatartalmúak, magas cukortartalmuk miatt gyorsan megemelhetik a vércukorszintet, ami inzulinválaszt vált ki, és ha az energia nem kerül felhasználásra, zsírrá alakulhat. Ez különösen igaz, ha a napi kalóriabevitel nem csökken, vagy ha a gyümölcsfogyasztás mennyisége túlzott.

Melyik gyümölcsöt érdemes enni vacsorára?

Tiziana Stallone szerint jobb, ha előnyben részesítjük a szezonális gyümölcsöket: télen például narancsot, mandarint, almát, körtét és kivit. Érdemes korlátozni a magas cukortartalmú gyümölcsöket, például a datolyaszilvát, az érett banánt és a szőlőt.

Különösen előnyösek az alacsony energiatartalmú gyümölcsök, mint az eper és a bogyós gyümölcsök, amelyekből többet fogyaszthatunk anélkül, hogy  megemelnék a vércukorszintet.

Ezenfelül érdemes kerülni a vacsorára fogyasztott szárított gyümölcsöket is, mert nem okoznak jóllakottságot, emiatt többet fogyasztunk belőlük, így jóval több cukrot viszünk be szervezetünkbe.

Receptajánlónk:

Forrásunk volt.


Olvass még a témában:

Legújabb receptek

Chimichurris csirke

A chimichurri csirke egy fantasztikus, dél-amerikai (főként argentin) ihletésű étel, ahol a friss fűszernövényekből készült chimichurri szósz fűszerezi meg a csirkét. Az alábbi ...

Egyszerű cukkinifőzelék

A cukkinit annyi mindenre használjuk a konyhában, ugyan miért ne főzhetnénk hát belőle főzeléket is? Az alábbi recept végletesen nyárias, ízeiben valahol a tökfőzelék felé tendál, ...

Trópusi mézes krémes

Egyszerűen imádjuk a mézes krémest, a kánikulaszezon kezdetével pedig úgy éreztük, ideje nyári köntösbe öltöztetni kedvencünket. A hagyományos, vajas darakrémet ezúttal kókuszosra ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Nem sima víz, nem bolti gyümölcslé: ez a legjobb hidratáló...

Nyáron különösen oda kell figyelni a megfelelő hidratálásra, ami nem mindig könnyű, hiszen a vízre könnyen rá lehet unni, ha literszámra kell inni. Mi most egy olyan alternatívát mutatunk az idősebb korosztály számára, amely felfrissít, és segít, hogy hidratáltak maradjunk!

Top Receptek

Kovászos uborka egyszerűen

Túlmisztifikált receptek helyett a 96 éves Dédimama receptje. Tanyán született, ott nőtt föl, sok hasznos  praktikát hozott magával. Sokszor készítettük már, de legfinomabb akkor ...

Igazi strandos lángos

Kinek nem fut össze a nyál a szájában, amikor nyáron a strandon megérzi a lángos illatát? És ki ne próbálta már otthon is elkészíteni ezt a "retro" finomságot? Én ugyebár nem ...

Eredeti görög saláta

Régóta kerestem az igazi, valódi görög saláta receptjét, mert ahány helyen ettem eddig, pont annyiféle módon volt elkészítve. Most találtam egy receptet, ami gyanús volt, és görög ...