Egy kiadós ebéd vagy uzsonna után könnyű és egészséges választásnak tűnik, ha vacsorára gyümölcsöt eszünk. A gyümölcsök vitaminokban, rostokban, esszenciális mikrotápanyagokban gazdagok, és ideális esetben napi 300-400 grammot érdemes fogyasztanunk belőle, na de vajon mennyire egészséges, ha vacsorára csak gyümölcsöt eszünk?

Gyümölcs vacsorára: előnyök és hátrányok
A gyümölcs vacsorára való fogyasztása előnyökkel és potenciális hátrányokkal is járhat
– magyarázza Tiziana Stallone, táplálkozásszakértő, a National Institute for Welfare and Assistance for Biologists (ENPAB) elnöke.
„Egyéntől függ, és attól, ki, hogyan osztja be az étkezéseit a nap folyamán. Ha az étrend kiegyensúlyozott, és megfelelő mennyiségű szénhidrátot, fehérjét, zsírt és rostot tartalmaz, akkor jó opció lehet a gyümölcs fogyasztása vacsorára. Figyelni kell azonban bizonyos anyagcsere-állapotokra, például az instabil vércukorszintre" – mondja a szakértő.
A „gyümölcsvacsora" fogyáshoz vezet?
Stallone szerint a kizárólag gyümölcsből álló vacsora önmagában nem garantálja a fogyást. Bár a gyümölcsök alacsony kalóriatartalmúak, magas cukortartalmuk miatt gyorsan megemelhetik a vércukorszintet, ami inzulinválaszt vált ki, és ha az energia nem kerül felhasználásra, zsírrá alakulhat. Ez különösen igaz, ha a napi kalóriabevitel nem csökken, vagy ha a gyümölcsfogyasztás mennyisége túlzott.
Melyik gyümölcsöt érdemes enni vacsorára?
Tiziana Stallone szerint jobb, ha előnyben részesítjük a szezonális gyümölcsöket: télen például narancsot, mandarint, almát, körtét és kivit. Érdemes korlátozni a magas cukortartalmú gyümölcsöket, például a datolyaszilvát, az érett banánt és a szőlőt.
Különösen előnyösek az alacsony energiatartalmú gyümölcsök, mint az eper és a bogyós gyümölcsök, amelyekből többet fogyaszthatunk anélkül, hogy megemelnék a vércukorszintet.
Ezenfelül érdemes kerülni a vacsorára fogyasztott szárított gyümölcsöket is, mert nem okoznak jóllakottságot, emiatt többet fogyasztunk belőlük, így jóval több cukrot viszünk be szervezetünkbe.
Receptajánlónk:
Olvass még a témában: