Nem mindegy, hogy fekve vagy állva vesszük be gyógyszereinket

Egy új amerikai kutatás megvizsgálta, hogy a szájon át bevett gyógyszerekre mi minden lehet hatással a gyomorban. Az érdekes vizsgálat során meglepő eredmények születtek.

A szájon át bevett gyógyszerek viselkedését vizsgálta egy amerikai kutatócsoport, kiemelt figyelemmel arra, hogy a gyomor különböző helyzetekben hogyan képes feldolgozni az adott szereket. Mint kiderült, a gyomor tartalma, de még a testhelyzet is hatással lehet arra, hogy milyen gyorsan szívodnak fel a szervezetünkben a gyógyszerek.

Máshogy hathat a gyógyszer, ha ülve vagy fekve veszed be

Bonyolult rendszer

Nem elég, hogy a gyógyszerek szájon át való bevétele az egyik legbonyolultabb folyamatot okozza a szervezetnek, de az emésztés során is beleszólhatnak különböző tényezők a dologba.

A Physics of Fluids című könyvben a Johns Hopkins Egyetem kutatói beszámolnak arról, hogy egy anatómiailag valósághű gyomorszimulátorban különböző vizsgálatokat végeztek el ezzel kapcsolatban.

Az orális adagolás meglepően összetett, annak ellenére, hogy ez a leggyakoribb gyógyszer-beadási lehetőség

– nyilatkozta Rajat Mittal, a tanulmány egyik szerzője.

A következő dolgok például mind hatással lehetnek a gyógyszer felszívódásának sebességére:

  • a gyomorfalak mozgása
  • a gyomortartalom és annak áramlása
  • a gyomornedv dinamikája

Ráadásul a gyomor összehúzódásai által létrejött nyomás összetett tablettapályákhoz vezet, amely nem egyenletes feloldódáshoz, felszívódáshoz és ürüléshez vezethet a gyógyszerek esetében.

Forrásunk volt.


Hírek, érdekességek, újdonságok:

Címlapról ajánljuk